Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

SixPack

De SixPack is een onderzoeksgerichte opdracht waarbij de informatie in veel gevallen afkomstig zal zijn van internet. Maar ook andere bronnen, zoals boeken, krantenartikelen en interviews komen in aanmerking. De SixPack is enerzijds gebaseerd op de webquest zoals die in 1995 werd ontwikkeld door de Amerikaan Bernie Dodge en anderzijds op het informatievaardigheden concept van de Big6.

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org      

De evaluatie

Als het de bedoeling is leerlingen in toenemende mate onderzoeks- en informatievaardig te maken, dan is het onderdeel evaluatie misschien wel het belangrijkste onderdeel. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen formatieve en summatieve evaluatie. Bij formatieve evaluatie evalueren de leerlingen gedurende het onderzoek elke stap. Het belang van deze formatieve evaluatie is dat leerlingen tijdig kunnen ingrijpen als wat zij aan het doen zijn (proces) niet productief is, danwel wanneer hun tussenproducten niet aan het doel beantwoorden. Bij summatieve evaluatie gaat het om een afrondende evaluatie van het gehele werkproces en het eindproduct.

In de lagere leerjaren kun je de leerlingen een aantal korte vragen voorleggen over product en proces. In de hogere leerjaren kun je de wijze van evalueren aan de leerlingen zelf overlaten, maar vraag hen wel om, indien van toepassing, ook suggesties te doen om een volgende keer het onderzoeksproces beter te laten verlopen.

Vragen 
Bij het vormgeven van dit onderdeel kun je je de volgende vragen stellen:

Enkele voorbeelden

Versie 1
Ben je, terugkijkend op het onderzoek, tevreden over het advies en de gevolgde werkwijze?

Versie 2

Versie 3

Complexiteitsscan
Om de moeilijkheidsgraad van dit onderdeel van de SixPack in beeld te brengen kun je gebruik maken van de complexiteitsscan. Nadat je de scan voor elk onderdeel hebt ingevuld, krijg je op het werkblad RES een overzicht van de moeilijke onderdelen van de opdracht.

Blijkt de opdracht  als geheel te moeilijk voor de doelgroep, dan kun je onderdelen ervan vereenvoudigen.

 De SixPack

 Onderdelen van de SixPack

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010