artikelen over geschiedenis didactiek

Ontmoet de Bonapartes op social media

Wat jij/u altijd al wilde vragen aan Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon Bonaparte, hun echtgenotes Joséphine en Hortense en anderen.

Ontmoet de Bonapartes op social media

Wat jij/u altijd al wilde vragen aan Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon Bonaparte, hun echtgenotes Joséphine en Hortense en anderen.

 

Voorbeelden van vragen kunnen zijn:
Was Napoleon echt zo klein en waar werd hij geboren?
Wat was het lievelingseten van koning Lodewijk Napoleon?
Hoe heette het hondje van Napoleons eerste echtgenote Joséphine?
Op welk exotisch eiland werd Joséphine Bonaparte geboren?
Had Napoleon ook kinderen?
Is het waar dat Napoleon helemaal niet van katten hield?
Hoeveel broers en zussen hadden Napoleon en Lodewijk Bonaparte?
Hebben wij wel of niet dankzij Napoleon een achternaam?

 

Deze en andere vragen kunnen worden beantwoord door de Bonapartes op Facebook.
http://www.facebook.com/pages/Napoleon-en-Joséphine-Bonaparte/273901212716904?ref=hl
http://www.facebook.com/pages/Lodewijk-Napoleon-Bonaparte/527600647291806?ref=hl


Op deze pagina's plaats ik o.a. berichten, nieuwtjes, wetenswaardigheden, verhalen en bijzondere afbeeldingen, en op deze manier wil ik graag laten zien dat geschiedenis heel leuk en interessant kan zijn. Graag beantwoord ik ook vragen over de Bonapartes en hun tijdperk.
Tijdens hun reis door de tijd met 'le train du siècle' hebben de Bonapartes uitgebreid kennis gemaakt met de social media. Zij hebben behalve hun Facebookpagina’ s, ook eigen websites, een weblog en zijn te volgen op Twitter.
http://napoleonenjosephinebonaparte.jouwweb.nl/ (meer zakelijk en informatief met heel veel interessante links)
http://napoleonenjosephinebonaparte.blogspot.nl/ (voor interviews en achtergrondverhalen, grappige anekdotes van Joséphine’s hondje Fortuné. Zijn motto is: ‘Ik blaf, bijt (in Napoleons enkels), grom en consumeer paté.’
http://lodewijkenhortensebonaparte.jouwweb.nl/ (meer zakelijk en informatief, met heel veel interessante links en gericht op Ommen en omgeving.)

 

Op Twitter plaatsen Napoleon en Joséphine Bonaparte interessante tweets, volgen zij anderen en worden zelf ook gevolgd. Graag nodigen zij u/jullie uit om hen te volgen op Twitter. Bienvenue et Au revoir https://twitter.com/NapoleonenJosph

 

 

Napoleon en Josephine


Doelstelling
Het is mijn bedoeling om door middel van de social media leerlingen, leerkrachten en andere geïnteresseerden 'interactief' te betrekken, hen aan te moedigen om te reageren, en vragen te stellen. Hierbij is het ook heel leuk om leerlingen tekeningen te laten maken van de Bonapartes, hondje Fortuné, kasteel Malmaison, etc. De tekeningen kunnen geplaatst worden op Facebook en desgewenst op Pinterest. Leerlingen kunnen hierbij hun fantasie en creativiteit de vrije loop laten gaan. Een tekening van Napoleon of Lodewijk Napoleon als kleine jongen of een lachende Napoleon?


Opmerkingen en toelichting
Facebook hanteert een leeftijdsgrens van minimaal 13 jaar oud. Kinderen jonger dan 13 jaar, mogen dus geen eigen Facebook account aanmaken. Dit zou wel gedaan kunnen worden door de leerkracht. Bij Hyves ligt dit anders, daar mogen kinderen, jonger dan 13 jaar (met toestemming van ouders en/of verzorgers) wel een account aanmaken.


Het is mijn bedoeling om scholieren op een hele laagdrempelige manier laten zien dat geschiedenis helemaal niet saai is, maar juist heel leuk is, hen ‘interactief’ te betrekken, en te verrassen met onder andere fraaie afbeeldingen, interessante verhalen en wetenswaardigheden.


Persoonlijk denk ik dat de Facebookpagina’ s, de websites en weblog, vooral geschikt zijn voor leerlingen vanaf 11 jaar (groep 8 (speciaal) basisonderwijs, en leerlingen van het voortgezet (speciaal) onderwijs. Ook denk ik dat leerlingen van het speciaal onderwijs veel plezier kunnen beleven aan genoemde social media, en veel kunnen opsteken.


Vanuit persoonlijke interesse ben ik gestart met het beheren van de Facebookpagina’ s, de websites, weblog en het Twitteraccount, en heb mij aangenaam laten verrassen door de vele en leuke mogelijkheden van deze social media.

 

 

Lodewijk Napoleon


Behalve de Bonapartes hebben nog meer bekende historische personen een eigen Facebookpagina met interessante berichten, wetenswaardigheden en vele bijzondere en fraaie afbeeldingen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Prinses Marianne der Nederlanden (dochter van koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen),Nicolaas en Alexandra Romanov (de laatste tsaar van Rusland) en de Oostenrijkse keizerin Elisabeth van Oostenrijk (vooral bekend als Sisi), Michiel de Ruijter, Rembrandt van Rijn en nog vele anderen. Deze pagina’s worden beheerd door andere personen.
Van harte welkom op Facebook en andere social media. Wij zien er naar uit om u/jullie te ontmoeten.


Bienvenue en Au Revoir


Miny Vroegindewey
Napoleon en Joséphine Bonaparte
Lodewijk Napoleon Bonaparte en echtgenote Hortense