Vakcommunity Geschiedenis                                                            Histoforum

    Smartboard                                                                                            laatste wijziging: 28-07-2012  

Eigenlijk zou in deze digitale tijd in elk (geschiedenis) lokaal een Smartboard moeten hangen, een electronisch schoolbord waarop je niet alleen films en internet kunt projecteren, maar waarop je ook kunt schrijven. Waarom?

Reden 1

Elke docent die geregeld video opnames laat zien kent het probleem, sommige video' s zijn letterlijk grijsgedraaid als ze het al niet helemaal hebben begeven. Vervangen is vaak niet meer mogelijk omdat ze domweg niet meer te bestellen zijn. Digitaliseren van video-opnames zou daarom een uitkomst zijn. Vanaf de computer kun je de opnames direct op het smartboard projecteren. 

Reden 2

Kijk eens naar De Romeinse stad. De classicus Leo Geilenkirchen uit Boekelo heeft vele uren gestopt in deze powerpoint presentatie over de opbouw van een Romeinse stad. Hij stelt deze presentatie gratis voor alle docenten beschikbaar op internet en elke docent die over een smartboard beschikt kan hem zo in de klas gebruiken.

Reden 3

Op internet staan zeer veel foto's die je met een computer en een beamer op het smartboard aan de klas kunt vertonen.

Fotoarchief ANP
Met foto's uit de twintigste eeuw

Reden 4

Internet telt prachtige panorama foto's en virtuele rondleidingen die je als illustratie in je lessen kunt gebruiken als je over een smartboard beschikt. Goed, je hebt hiervoor wel een plug-in nodig en omdat er (nog) geen sprake is van een standaard heb je er zelfs verschillende nodig, maar deze zijn gratis op het net te vinden. Eenmaal installeren is voldoende. Bij een volgend gebruik wordt de plug-in door de computer vanzelf herkend. Een paar voorbeelden:

De Romeinen

 • Housesteads Roman Fort
  Een virtuele rondgang door dit Romeinse fort in Housesteads. U heeft wel een VRML-plug in nodig, die u gratis kunt downloaden via bijvoorbeeld Cortona.  

 • Romeinse villa
  Op deze site brengt u een virtueel bezoek aan de Romeinse villa Torre Llauder  (Mataró, El Maresme), gebouwd ten tijde van keizer Augustus en later ingrijpend verbouwd. Deze reconstructie is gebaseerd op het huis zoals dat er in de tijd van Severus (eind 2e, begin 3e eeuw) uitgezien heeft. 

 • Het huis van een rijke Romein
  Eenvoudiger, maar ook zeer illustratief is de deze site van collega ...., waar u via een plattegrond kunt rondkijken in een huis in Pompeii.

 • Villa Rustica
  Breng een bezoek ( in het Duits of Engels) aan het landgoed van een Romein op het eind van de eerste eeuw in Zuid-West Duitsland, ergens tussen  Stuttgart en het Bodenmeer. In de 'Tour' kunt u in 27 foto's en panorama foto's een goed beeld krijgen van de ruďnes van het landgoed, maar u kunt ook een reconstructie in 3D bekijken (foto's en filmpjes). 

Een abdij

De loopgraven

Reden 5

Internet herbergt prachtige animaties of korte filmpjes die een zo vanuit de computer op een smartboard tovert. Klik hier voor een overzicht.

Reden 6

Natuurlijk kun je met een smartboard ook prachtig historische kaarten projecteren, bijvoorbeeld met het programma Centennia. Dit kaartprogramma biedt digitale kaarten van Europa en het Midden-Oosten vanaf 1000 tot heden. U kunt hier een demo versie voor de periode 1792-1819 downloaden. 
Lees ook het artikel over Centennia op Histoforum.

Op de volgende sites vindt u historische kaarten: