Informateur of formateur?

De adviezen van al deze personen kunnen nogal uiteenlopen. Iedere fractieleider denkt natuurlijk in de eerste plaats aan de belangen en wensen van zijn eigen partij.

De PvdA is verdeeld over de vraag met wie men het liefst wil samenwerken, met Groen Links of met de VVD. De uitslag van de verkiezingen valt tegen en de fractieleider adviseert de koningin een informateur van de PvdA te benoemen.

Voor de VVD is het duidelijk. Er moeten twee informateurs komen, een van de PvdA
en een van de VVD, die de mogelijkheden van een PvdA-VVD regering moeten onderzoeken. Het CDA adviseert een informateur van de PvdA. Groen Links wil
de huidige coalitie graag voortzetten en adviseert meteen een formateur van
socialistische huize. De positie van D'66 is moeilijk, de fractieleider twijfelt sterk of zijn partij nog wel deel wil uitmaken van een nieuw PvdA, D66, Groen Links kabinet en adviseert een PvdA informateur.

De taak van de koningin is niet eenvoudig. Benoemt zij een informateur of
een formateur?

PE03328A.gif (2743 bytes)

Wat kiest de koningin?

WB01518_.gif (392 bytes)    Een informateur

WB01518_.gif (392 bytes)    Een formateur

WB01337_1.gif (904 bytes)

[naar boven]


� 2000 Albert van der Kaap, Enschede. Alle rechten voorbehouden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie

Het lijkt, gezien de uitgangspositie,  niet erg waarschijnlijk dat de koningin in deze fase een formateur zal benoemen. Als je deze uitgangspositie nog eens wilt bekijken, klik dan op de sleutel. Klik op terug als je je beslissing wilt herzien. PE03328A.gif (2743 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uitgangspositie    terug

Uitgangspositie

Na de verkiezingen van 2006 kwam er een kabinet van PvdA, Groen Links en D66 tot stand. Het eerste volledig linkse kabinet uit de Nederlandse geschiedenis. Het kon steunen op de steun van een ruime kamermeerderheid (103 zetels).

De samenwerking verliep niet altijd vlekkeloos en de meningen over wat er na de verkiezingen moet gebeuren lopen binnen de partijen dan ook nogal uiteen. Groen Links zou de samenwerking graag voortzetten. Binnen de PvdA zijn de meningen sterk verdeeld. Sommigen willen graag verder regeren met Groen Links en D66, maar anderen verlangen terug naar de tijd van de Paarse coalitie. Voor alle PvdAers is het in ieder geval duidelijk dat de mening van de kiezer erg belangrijk zal zijn. D66 heeft zich binnen de coalitie nauwelijks kunnen profileren en vreest de verkiezingen.

Komt er weer een PvdA, Groen Links en D66 kabinet, zoekt de PvdA weer aansluiting bij de VVD of kiest de VVD de kant van het CDA? Veel zal afhangen van de verkiezingsuitslag.

terug