Histoforum

Home    |    Docent    |    Leerling    |    Contact

   

katoen in Twente

    Met de loep op Lancashire, 1750-1850
Hoewel het eindexamenonderwerp handelt over het ontstaan van de katoenindustrie in Lancashire (Engeland) vermeldt de stofomschrijving uitdrukkelijk dat de kandidaten het geleerde over Lancashire moeten kunnen toepassen op een andere regio in Europa in een latere periode.
Een van die regio's is Twente! 

Hogendorp, de Clercq en Thorbecke
Onze website is opgebouwd rond de reisverhalen en rapportages van drie vooraanstaande Nederlanders, die ieder in hun tijd een reis naar Twente hebben gemaakt en zich daadwerkelijk hebben bemoeid met de opbouw van een nationale katoenindustrie. Vandaar de ondertitel 'Ooggetuigen doen verslag'.
De eerste van de drie prominenten is Gijsbert Karel van Hogendorp, die in 1819 naar Twente reist. Willem de Clercq, directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, volgt zijn spoor in 1834. En in 1854 gaat ook Johan Rudolf Thorbecke naar Twente om de ontwikkelingen in de katoenindustrie met eigen ogen te kunnen volgen.

Bronnen
Met de verslagen van onze bekende landgenoten als rode draad heeft het Nationaal Archief meer dan 60 documenten geselecteerd, die telkens een licht werpen op de vaste thema's: katoenindustrie, infrastructuur en (kinder)arbeid.
Alle bronnen zijn voorzien van ruime toelichtingen en indien nodig van transcripties.
In een uitgebreide docentenhandleiding geven wij naast een inleiding op de site 'Katoen in Twente', vervolgens de complete bronnenlijst, een groot aantal lessuggesties voor docenten en een selectie van relevante literatuur.
De website 'Katoen in Twente 1800 - 1890 Ooggetuigen doen verslag'
biedt naast de bekende gedrukte examenkaternen een prima voorbereiding op het CSE
geschiedenis. Bovendien blijft de site bruikbaar voor lessen
omgevingsgeschiedenis in de Basisvorming en voor onderdelen van het
schoolexamen in de Tweede Fase.