Community Geschiedenis 

Nieuwsbrief 15, november 2003

De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.


Van de redactie

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief zijn van harte welkom op kaap@home.nl 


Geschiedenis van Nederland

Als de geschiedenis van ons land in de geschiedenislessen aan de orde komt beginnen we meestal met de opstand tegen Spanje. Het kost dan de nodige tijd om uit te leggen waar de oorsprong van ons land ligt en wat 'wij' met Spanje te maken hadden.
Op de geschiedenis van Nederland staat een kort overzicht van de ontwikkeling van Nederland sinds de Bourgondische tijd met veel kaartmateriaal.

[naar boven]


Twintig eeuwen geschiedenis van Nederland

De website twintig eeuwen geschiedenis van Nederland is gebaseerd op de de uitgave 20 Eeuwen Nederland en de Nederlanders van Waanders Uitgevers en is gemaakt voor de RVU. Er is geen sprake van een chronologisch overzicht van de geschiedenis van ons land, maar van zeer verschillende korte onderwerpen gerangschikt per periode en op thema.

[naar boven]


Wie was Lucy?

Lucy is een zeer informatieve Nederlandstalige site over de prehistorie met speciale aandacht voor Lucy. Op 30 november 1974 vonden Donald Johanson en Tom Gray in Ethiopië, ongeveer 150 km ten noorden van Addis Abeba een gedeelte van een skelet (fossiel) dat bij benadering 3.5 miljoen oud was.  Aan hun voeten lag het oudste, meest complete en best bewaarde fossiel van een rechtoplopende voorouder van de mens. Omdat op het moment dat de vondst bestudeerd werd het liedje 'Lucy in the sky with diamonds' van de Beatles draaide, werd het fossiel Lucy genoemd. Lucy was een klein dametje van ongeveer 1.15 meter en een gewicht van 28 kilo.  

Becoming Human is een site van en over deze Donald Johanson met aardige filmpjes, die mooi aansluit bij de Nederlandse site.

[naar boven]


Prijs voor stripboek over de Tweede Wereldoorlog

De strip ‘De Ontdekking’ van de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland heeft de prijs als beste Nederlandse jeugdstripalbum 2003 gewonnen. De prijs is zaterdag 18 oktober uitgereikt door het Stripschap tijdens de stripdagen die plaatsvonden in het Archeon (Alphen aan de Rijn). 

De strip, getekend door striptekenaar Eric Heuvel, vertelt het verhaal van een Nederlands gezin tijdens oorlogstijd. De belangrijkste feiten over de Tweede Wereldoorlog zoals de opkomst van de nazi’s in Duitsland, de geschiedenis van Nederland in de oorlog, de strijd in Oost-Europa, de oorlog in Nederlands-Indië, etc. komen in de strip aan bod. ‘De Ontdekking’ is speciaal gemaakt voor het onderwijs en is vooral bedoeld voor leerlingen van het vmbo. Maar het blijkt dat het stripboek in veel bredere kring gewaardeerd wordt. Daarom is het ook te koop in de gewone boekwinkel.

De strip biedt de mogelijkheid om jongeren op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Naast historische feiten biedt het verhaal aanknopingspunten die het mogelijk maken om in de klas actuele thema’s te behandelen, zoals de vluchtelingenproblematiek, discriminatie, antisemitisme, de schending van mensenrechten, het maken van morele keuzes en de betekenis van 4 en 5 mei. In het begeleidende lesmateriaal worden deze thema’s verder uitgewerkt. Docenten kunnen dit lesmateriaal zelf downloaden en printen van de speciale website www.annefrank.nl/ontdekking.

Inmiddels heeft het boek al een aantal herdrukken gehad sinds het in maart 2003 uitkwam en is het weer volop verkrijgbaar. Intussen zijn er al ca. 60.000 exemplaren naar het onderwijs gegaan. Via de boekwinkels zijn tot nu toe ca. 9000 hardcovers verkocht (uitgeverij Big Balloon).  

Voor het onderwijs is het mogelijk om voor een speciale prijs een pakket stripboeken te bestellen voor gebruik op school. Meer informatie op www.annefrank.nl/ontdekking.

[naar boven]


Nationaal Archief schrijft Vaderlandse Geschiedenis

Vraagt u zich ook wel eens af: 'Hoe was het ook al weer in onze vaderlandse geschiedenis?'. Dan schiet het Nationaal Archief u te hulp. Vanaf nu is er Het Vaderlandse Geschiedenis Boek, bedoeld om uw geheugen snel èn leuk een opfrisbeurt te geven. Aan de hand van 400 afbeeldingen wandelt u daarmee door het nationale verleden. Feiten uit het verre, maar ook het recente verleden komen in dit circa 450 pagina's tellende boek aan bod. Altijd al willen weten wat het oudste archiefstuk van Nederland is bijvoorbeeld? Wanneer wetten als de WAO en de WW zijn ontstaan? Of wanneer de aardappel in Nederland aankwam? Belangrijke, serieuze, maar ook leuke wetenswaardigheden:
u vindt ze allemaal in dit boek.

Het boek is een uitgave van het Nationaal Archief en Waanders Uitgevers. Vanaf woensdag 29 oktober te koop in alle erkende boekhandels, Ako en Bruna. EUR 14,50, ISBN 90 400 88888.

[naar boven]


Hoe woonden de Romeinen?

Als u in de luxe situatie verkeerd dat u kunt beschikken over een lokaal met een Smartboard (eigenlijk zou dit in het digitale tijdperk geen luxe meer moeten zijn) dan kunt u uw leerlingen, met behulp van onderstaande sites, een prachtig beeld geven van de wijze waarop rijke Romeinen leefden. Natuurlijk kunnen de leerlingen deze sites ook zelfstandig verkennen.

Romeinse villa
Op deze site brengt u een virtueel bezoek aan de Romeinse villa Torre Llauder  (Mataró, El Maresme), gebouwd ten tijde van keizer Augustus en later ingrijpend verbouwd. Deze reconstructie is gebaseerd op het huis zoals dat er in de tijd van Severus (eind 2e, begin 3e eeuw) uitgezien heeft. 

Het huis van een rijke Romein
Eenvoudiger, maar ook zeer illustratief is de deze site van collega ...., waar u via een plattegrond kunt rondkijken in een huis in Pompeii.

Villa Rustica
Breng een bezoek ( in het Duits of Engels) aan het landgoed van een Romein op het eind van de eerste eeuw in Zuid-West Duitsland, ergens tussen  Stuttgart en het Bodenmeer. In de 'Tour' kunt u in 27 foto's en panorama foto's een goed beeld krijgen van de ruïnes van het landgoed, maar u kunt ook een reconstructie in 3D bekijken (foto's en filmpjes). 

[naar boven]