Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 32, maart 2005
De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 
Hitler en de Jeud; enthousiasme, twijfel en verzet.

In het boek 'Die Weisse Rose' beschrijft Inge Scholl hoe haar broer Hans en haar zuster Sophie aanvankelijk onder de indruk waren van Hitler en het nationaal-socialisme. Langzamerhand ontstond er bij hen twijfel en ging hun enthousiasme over in afkeer. Beiden raakten tenslotte betrokken bij het verzet tegen Hitler. Samen met een aantal andere studenten vormden zij de verzetsgroep 'Die Weisse Rose', die op de universiteit in München pamfletten uitdeelde. 

In het lespakket Die Weisse Rose gaan leerlingen aan de hand van fragmenten uit dit boek op zoek naar een antwoord op de vraag waarom de Scholls eerst enthousiast over Hitler waren, vervolgens steeds meer twijfels kregen en uiteindelijk fervente tegenstanders van hem werden. Daarna toetsen zij de gevonden gegevens aan ander bronnenmateriaal.  

Die Weisse Rose is er in een versie met Duitstalig en met Nederlandstalig bronnenmateriaal.

Sophie Scholl, die letzten Tage

Op 24 februari ging in Duitsland de film Sophie Scholl, die letzten Tage in roulatie. De film, gebaseerd op het verslag van de rechtszaak, houdt zich zoveel mogelijk aan de feiten en is in Duitsland zeer goed ontvangen.

Historische filmmiddag

Op zaterdag 19 maart, tijdens de Nederlandse boekenweek 'Geschiedenis van de Lage Landen', organiseert het Historisch Platform in samenwerking met Imagine IC een historische filmmiddag. Thema van deze middag is arbeidsmigratie van Marokko naar Nederland. Aan de hand van films, documentaires en authentiek beeldmateriaal blikken panel en publiek terug op de verbeelding van de komst van Marokkaanse vaders naar Nederland. Waarom kwamen zij naar Nederland? Hoe trad de Nederlandse overheid op na het tekenen van de eerste verdragen met Marokko in 1969? En wat was de reactie van de Nederlandse regering na de Hongerstaking in 1975?
Panelleden: Herman Obdeijn (historicus), Mohamed Rabbae (politicus), Najib Taoujni (filmmaker) en Fenna Ulichki (Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland).

  • Tijd: 19 maart 15.00-17.30 uur
  • Plaats: Image IC Bijlmerplein 1006 - 1008
    1102 ML Amsterdam
  • Meer informatie: Imagine IC
     

IISG en Vietnam

Op de site van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis staan politieke prenten en propaganda posters over de Vietnam oorlog. Ook vindt u er afbeeldingen over acties in Nederland tegen de oorlog in Vietnam.

Vietnam

Op de site van historicus en docent J.W. Swaen vind je een historisch overzicht van de oorlog in Vietnam.

 

Verkiezingsaffiches

Verkiezingsaffiches is een prachtige site met een groot aantal kwalitatief zeer goede afbeeldingen van verkiezingsaffiches. Daarnaast biedt de site een tijdbalk vanaf 1815, een alfabetisch overzicht van de politieke partijen met toelichting, een begrippenlijst en meerkeuze vragen bij diverse affiches.

Vrouwen in actie, 1900-2003

3800 affiches vertellen over de strijd om de rechten van de vrouw, van 1900 tot 2002. Van bijeenkomsten over het Vrouwenkiesrecht tot de 'baas in eigen buik'-acties van de jaren '70. Van de vrouwenarbeid rond 1900 tot de strijd om de rol van de man in het huishouden in de jaren '90. De affiches tonen de vrouwenbeweging in al haar facetten.

Referendumwijzer

Op 1 juni 2005 vindt, voor het eerst in Nederland, een referendum plaats over de Europese Grondwet plaats. Naar verwachting wordt ongeveer vijf weken tevoren de ReferendumWijzer online gebracht. Door het beantwoorden van 25-30 stellingen kan de gebruiker van de ReferendumWijzer zich zelf een oordeel vormen over die Grondwet. De ReferendumWijzer geeft niet, zoals bij de StemWijzer gebruikelijk een 'stemadvies', maar laat de mate van overeenstemming zien met de Grondwet. De site is vooral bedoeld om de meningsvorming te bevorderen, zodat bij het referendum een afgewogen keus voor of tegen de Grondwet kan worden uitgebracht.

Symposium ‘Religieus geweld vanaf de Oudheid tot de Nieuwe Tijd’

Ter gelegenheid van het 4e lustrum van Leidschrift

Het Historisch Tijdschrift Leidschrift brengt in 2005 de twintigste jaargang uit. Ter ere van dit lustrum organiseert de redactie op woensdagmiddag 20 april 2005 een symposium met als thema: ‘Religieus geweld vanaf de Oudheid tot de Nieuwe Tijd’. Dit is tegelijkertijd het onderwerp van het themanummer dat in april 2005 verschijnt. 

Sprekers:

  • Prof. dr. H. S. Versnel (Universiteit Leiden, emeritus) Één unieke god. Het ene, unieke, recept voor religieus geweld in de Grieks-Romeinse Oudheid
  • Dr. M. Mostert (Universiteit Utrecht)
    Het bloed der martelaren. Geweld en de kerstening van vroegmiddeleeuws Europa
  • Dr. R. Fagel (Universiteit Leiden)
    NOBODY expects the Spanish Inquisition! De angst voor de Spaanse Inquisitie in het vroegmoderne Europa
  • Prof. dr. G. Wiegers (Radboud Universiteit Nijmegen) De complexe relatie tussen religie en geweld. De Marokkaanse Sultan Zaydān tussen djihād en diplomatie (1608-1614)

De leiding van de middag zal in handen zijn van dr. P. Vries, en om 15:30 aanvangen.

De redactie wil alle belangstellenden uitnodigen om aanwezig te zijn op deze feestelijke middag, die met een borrel wordt afgesloten. Verdere details over aanmeldingswijze en de locatie zullen nog op www.leidschrift.nl  verschijnen. Voor meer informatie kunt u mailen naar redactie@leidschrift.nl.