Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 40, december 2005
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

Kalender

Met de eeuwig durende kalender maakt u een jaarkalender van elk willekeurig jaar in de geschiedenis.

Wilt u precies weten hoeveel dagen er tussen twee data zitten klik dan hier.

Flash-Papers

PDF-bestanden kennen de meeste internetgebruikers wel. Een pagina gemaakt in bijvoorbeeld Microsoft Word wordt omgezet in een bestand dat op iedere computer bekeken kan worden. Lezen kan met het gratis beschikbare Acrobat Reader. Maken is een stuk duurder, want daar heb je het kostbare Acrobat Writer voor nodig, hoewel tegenwoordig ook gratis programma's beschikbaar zijn die ongeveer hetzelfde kunnen. Ongeveer, want Acrobat Writer kent veel functies, waarover de gratis programma's niet allemaal beschikken. Een nadeel van het gebruik van PDF-bestanden is, dat gebruikers altijd de Acrobat Reader moeten opstarten en dat de rest van de webpagina uit beeld is zo lang je een PDF-document bekijkt. Macromedia heeft daar iets op gevonden. Met het programma FlashPaper 2 kunnen ook documenten worden uitgewisseld, alleen gaat het wat sneller en makkelijker dan met PDF-bestanden. Van een Word-bestand kan binnen een handomdraai een swf-file worden gemaakt. Om dit te zien is een plugin nodig, die vrijwel iedereen in zijn internetbrowser heeft zitten. FlashPaper maakt documenten die online getoond kunnen worden met Flash Player, het programma dat volgens zeggen dagelijks gebruikt wordt door meer dan een half miljard webgebruikers. Het programma werkt eigenlijk als een extra printer. Alleen zie je het resultaat niet op papier maar op het scherm. Net zoals PDF-documenten kunnen de FlashPaper-documenten worden doorzocht, gekopieerd en afgedrukt worden. En net zoals PDF-documenten kunnen ook FlashPaper 2-documenten pagina voor pagina in de browser geladen worden zodat de geďnteresseerde lezer meteen kan beginnen met lezen zonder dat hij hoeft te wachten totdat het hele document geladen is 

Britse geschiedenisdocenten werken er al een tijdje mee: Schoolhistory, maar ook in Nederland zijn voorbeelden te vinden: Wie was Toetanchamon?

Het aardige is dat wanneer een Word-document op een A5-pagina wordt gemaakt er een soort bladerboekje ontstaat. 

Overigens kan het programma ook gebruikt worden om PDF-bestanden te maken. Zonder toeters en bellen, maar die heeft de doorsneegebruiker waarschijnlijk toch niet nodig.

Macromedia zegt zelf: "FlashPaper is het eenvoudigste programma voor het converteren van afdrukbare documenten naar universeel bruikbare elektronische documenten." Reclamepraat natuurlijk, maar het is de moeite waard het programma zelf eens uit te proberen. http://www.macromedia.com/software/flashpaper

Een voorbeeld van het gebruik door een kleine Nederlandse krant is te vinden op: http://www.scheepvaartkrant.nl

Lesgeven over de Holocaust en genocides

Een eendaagse regionale nascholingsdag voor docenten geschiedenis.

Lees verder

Als Brussel branden moet!

Rolf Falter over 1830: de scheiding tussen België, Nederland en Luxemburg.
Op zondag 11 december vertelt hij in het Noordbrabants museum over de dramatische gebeurtenissen in het jaar 1830.

Lees verder

Lesmateriaal

Leerlingen maken een kwartetspel over gebeurtenissen in de achttiende en negentiende eeuw of een prehistorische kijkdoos of zij spelen op Zwarte Donderdag een aandelenspel.

Leermiddelen

Plaats uw eigen leermiddelen online op de leermiddelen site.

De grote griepmeting is weer begonnen!

Ook dit jaar kun je zowel individueel als met je groep of klas deelnemen aan de grote griepmeting

Via ‘spelen en leren’ vanaf de homepagina vind je het aanmeld formulier voor je groep of je klassen. Met de ‘downloadbare vragenlijst’ kunnen iedere week twee leerlingen in de groep of klas nagaan welke leerlingen weer beter zijn, wat de symptomen waren en dit invoeren via de site.  De kleine griepquiz’ werkt uitdagend. Onder ‘Grieples’ vind je concrete lesmaterialen over griep en vogelgriep.

Voor groep 7 en 8 en klas 1 en 2 heeft het Centrum voor Mondiaal Onderwijs prachtig lesmateriaal ontwikkeld.

Voor leerlingen in bovenbouw vmbo zijn er uitdagende opdrachten.

Leerlingen in het studiehuis kunnen het programma Powersim gratis downloaden en een simulatiemodel van de verspreiding van griep maken, het gemaakte model testen met de ruwe gegevens van de afgelopen jaren en op basis hiervan een voorspelling doen wanneer komend seizoen de meeste mensen griep zullen krijgen.