Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 46, juni 2006
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

Leven in de jaren vijftig

Deze zomervakantie gaat Endemol een groot televisie reality programma opnemen met als onderwerp het leven op een internaat in de jaren 50. Daarvoor zoeken zij leerlingen en leraren. Uit een brief van Endemol:

We zoeken hiervoor leerlingen in de leeftijd van 15/16/17 jaar die in de 2de fase zitten van hun HAVO of VWO opleiding en interesse hebben om met ons mee terug te gaan in de tijd: hoe was het om jong te zijn in de jaren 50.

De leerlingen nemen eigenlijk deel aan een experiment, ze stappen helemaal terug in de tijd en ervaren het internaatleven uit de jaren 50. Ze krijgen het eten, de kleding, de strenge regels en het lesprogramma van de jaren 50. 

WIJ ZOEKEN LEERLINGEN

De 50’er jaren staan bekend als een moeilijke tijd, wederopbouw, discipline en soberheid  maar ook de tijd van groepsgevoel, saamhorigheid en gezelligheid.

Voor ons programma zijn we op zoek naar jongeren die deze uitdaging aan durven gaan. Daar er ook daadwerkelijk dagelijks lessen gegeven worden, zullen de uiteindelijke kandidaten niet alleen een bijzondere ervaring rijker zijn maar ook een hoop geleerd hebben wat van pas kan komen in het curriculum van de leerlingen. Indien wij een van uw leerlingen selecteren, willen we dit graag in samenspraak met de school afstemmen.

Wij willen u vragen om de posters en flyers die wij bijsluiten binnen de school te verspreiden. Als er leerlingen zijn waarvan u denkt dat ze een perfecte kandidaat zouden zijn, dan stellen wij het zeer op prijs als u ons programma bij deze leerlingen onder de aandacht wil brengen. Voor leerlingen is het adres: zomer@endemol.nl

WIJ ZOEKEN LERAREN

We zijn ook nog op zoek naar leraren!! Vakmensen die hun vak volgens de didactiek van de jaren 50 kunnen overdragen. Enig gevoel voor drama moet bij deze docenten natuurlijk wel aanwezig zijn!

De docenten geven les volgens de didactiek uit de jaren 50 en ze krijgen dezelfde gedragsregels, leraar-leerling-verhouding als toen gangbaar was. we zijn dus op zoek naar mensen die bovengemiddeld betrokken zijn bij onderwijs in het algemeen en hun eigen vak in het bijzonder en ze moeten natuurlijk ook zelf in staat zijn om "in rol te blijven" wat zeggen wil dat ze zich staande moeten weten te houden in hun rol als jaren 50 docent!

We zullen alle beschikbare en geschikte kandidaten vervolgens een inschrijfformulier mailen en dan hebben we op 13, 14 en 15 juni (avonden) castings voor de leraren ingepland.

Als er mensen zijn die (voorzichtig) geďnteresseerd zijn dan willen hen graag uitnodigen te reageren via de speciale lerarenmailbox: (docenten@endemol.nl) of via de redactie. telefoonnummers 0297 – 351386 // 0297 – 35 7065 // 0297 – 351129

WIJ ZOEKEN EEN RECTOR, EEN CONCIERGE EN EEN DAME MET VERPLEEGKUNDIGE ACHTERGROND (intendante)

Kandidaten met interesse voor deze rollen kunnen ook via bovenstaand Emailadres  of telefoonnummers informatie krijgen! De opnameperiode is van 16 juli t/m 13 augustus.

Uiteraard is er voor docenten en ondersteunend personeel een passende vergoeding in ons budget beschikbaar.

ANP Historisch Fotoarchief

Het Historisch Fotoarchief bevat een unieke collectie van nieuwsfoto's van 1900 tot heden. Vrijwel alle negatieven van de totale fotoproductie zijn bewaard gebleven en per dag gecategoriseerd. Het ANP is daarnaast in het bezit van het
Polygoon Archief, dat talloze beelden omvat uit de vooroorlogse jaren.

Vanaf 1956 tot 1996 werden de foto's van de dagelijkse productie in grote handgemaakte plakboeken bewaard. Resultaat: meer dan 800 plakboeken met meer dan 300.000 foto's.

Een ruime selectie van uit de plakboeken wordt op conserveringsniveau gedigitaliseerd en via deze website toegankelijk gemaakt. Daarnaast worden scans
van nog oudere beelden uit de periode 1900 tot 1956 aan de website toegevoegd.

Binnen deze portal mogen de foto’s, die in medium resolutie beschikbaar zijn, voor privé-gebruik en voor educatieve doeleinden gratis worden gebruikt.

Geschiedenisverzamelaar en meer

Sipko Veeneman van het Christelijk Gymnasium Utrecht bedacht op zijn school de Geschiedenisverzamelaar. Een aardig idee om toekomstige leerlingen voor te bereiden op het nieuwe examen. Uit de opdracht:

In de geschiedenisverzamelaar ga je de tijdvakken steeds meer invullen. Beschouw ieder tijdvak dus ook letterlijk als een vak dat gevuld kan worden met informatie. We noemen per tijdvak alvast een aantal vragen die bij het vak geschiedenis in de komende jaren behandeld zullen worden.

Wat moet je nu precies doen met de geschiedenisverzamelaar?

1  Nadat bij het vak geschiedenis een periode afgerond is beantwoord je de vragen die bij het betreffende tijdvak horen en in deel 1 van ieder tijdvak gesteld worden.  De docent zal aangeven wanneer je dat moet doen.  
2  Iedere week verzamel je 2 historische gebeurtenissen of ontwikkelingen die je buiten het schoolvak geschiedenis geleerd hebt. In deel 2 van ieder tijdvak vul je deze in de tabel in. (Je kunt de tabel onbeperkt uitbreiden met nieuwe rijen.)

In een mail aan mij zegt Sipko: 'We hebben deze opdracht dit jaar uitgeprobeerd en de ervaringen waren zeer wisselend. Sommige leerlingen kwamen met prachtige voorbeelden en leuke ervaringen, andere kopieerden simpelweg iets van Wikipedia. Ook bleek de opdracht tijdrovender te zijn dan we bedoeld hadden. Als sectie hebben we besloten om een aangepaste beperktere opdracht te maken'.

Ik hou u graag op de hoogte.

Op de site van het CGU vindt u verder o.a. een handleiding voor het profielwerkstuk, een praktische opdracht: Nederlanders in oorlog, een opdracht over de Reformatie en een opdracht over de Middeleeuwen.

Toetsing

Het is alweer een paar jaar geleden dat Jos Martens een  recensie schreef over een boek van F. De Wever over toetsing: Evalueren in het geschiedenisonderwijs. Martens was zo lovend over dit in 2001 uitgegeven boek dat het me zinvol leek er de aandacht op te vestigen. Het verscheen in de reeks Cahiers voor Didactiek, 11,  Deurne, Wolters Plantijn en telt 108 pagina's. De Cahiers voor Didactiek zijn een uitgave van het Academisch Vormingsinstituut voor Leraren van de K.U.Leuven.

Het nieuwe examen

Benieuwd hoe het nieuwe examen eruit ziet/ eruit kan gaan zien? Kijk dan op:

Column Informatie Checken

Nog maar 4% van de scholieren gebruikt boeken uit de bibliotheek voor hun schoolopdrachten, zo blijkt uit een onderzoek van uitgever Malmberg.  De overgrote meerderheid (87%) van de jongeren tussen 12 en 17 zoekt informatie op het internet, die zelden of nooit wordt gecheckt.

Lees verder

Eerste gefilmde doelpunt van het Nederlands elftal

Op /Geschiedenis is het eerste gefilmde doelpunt van het Nederlands elftal te zien, de gelijkmaker van Jaap Bulder in 1920 tegen de Zweden (4-4).

Boeken over de middeleeuwen

Geschiedenis docent Ronald de Graaf schreef een aantal boeken over oorlog. Bijvoorbeeld Oorlog om Holland in de periode 100-1375 en Oorlog, mijn arme schapen over de tachtigjarige oorlog. Op zijn site vindt u gedetailleerde informatie.