Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 54, januari 2007 extra
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Instructievideo's

In de vorige nieuwsbrief meldde ik het bestaan van historische hoorcolleges op CD. Op internet staat een reeks met 52 Engelstalige instructie video's van professor Eugen Weber van U.C.L.A. in de V.S. Misschien zijn deze, duidelijk gesproken, video's goede oefeningen voor, in ieder geval vwo-leerlingen, om te oefenen voor  de kijk- en luistertoetsen Engels. Zij slaan dan mooi twee vliegen in een klap. 

Het nieuwe geschiedenisexamen

Op deze pagina van Histoforum vindt u links naar sites die genoemd worden in de brochure over het nieuwe geschiedenisexamen in de Tweede Fase plus links naar lesmateriaal bij een aantal tijdvakken.

Schatten onder je voeten

In bezoekerscentrum De Hoep in Castricum loopt t/m september 2007 een educatieve tentoonstelling gericht op het historische erfgoed van de provincie Noord-Holland,´Schatten onder je voeten´.
De tentoonstelling geeft de bezoekers een goed beeld van het dagelijks leven in de eerste eeuwen van onze jaartelling. Er wordt gefocust op de Germaanse en Romeinse geschiedenis van Nederland. In de tentoonstelling kunnen de bezoekers een aantal bezigheden uit het dagelijks leven van de  Friezen zelf beleven, zoals graan malen en dak vlechten. Tevens is er een reconstructie aan de hand van het skelet (het echte skelet is ook in de tentoonstelling te zien) van een Friese vrouw uit de 4e eeuw na Christus. Het gezicht van deze vrouw is gereconstrueerd en geeft de bezoekers een aardig beeld van hoe een van onze voorouders eruit gezien kan hebben.

Voor leerlingen van verschillende niveaus is er een educatief programma.

Filmpjes bij examenonderwerp havo/vwo

Teleblik en Eigenwijzer besteden gezamenlijk aandacht aan het geschiedenis examenonderwerp 'De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië'. Op deze pagina vindt u fragmenten uit televisieprogramma's en Polygoonjournaals. Op Eigenwijzer zijn opdrachten, aanvullende informatie en foto's te vinden.

Filmpjes 2

Dossier VOC

Filmpjes 2

  • Nederlands-Indië (beeldbank)

  • Nederlands-Indië wordt Indonesië (beeldbank)

  • De val van Icarus

    De val van Icarus van Pieter Bruegel is een schilderij dat zich prachtig leent voor een introductie van lessen over de overgang van Middeleeuwen naar de vroegmoderne tijd. Op Histoforum staat een overzicht van de didactische mogelijkheden en een artikel over het schilderij.

    Nascholingscursus Didactiek van het vak mens en maatschappij  

    Een groeiend aantal scholen besluit tot integratie van de vakken aardrijkskunde, economie en geschiedenis in het vak mens en maatschappij. Voor betrokken docenten is het lesgeven in dit nieuwe vak een uitdaging met goede mogelijkheden voor vernieuwing van hun onderwijs.
    Fontys Lerarenopleiding Tilburg biedt een cursus voor docenten die in de onderbouw vo les (gaan) geven in het vak mens en maatschappij (scenario 3).
    Lees verder

    Nascholingscursus Het nieuwe examenprogramma havo en vwo 

    Op 1 augustus 2007 gaat het nieuwe examenprogramma geschiedenis in leerjaar 4 van havo en vwo van start met nieuwe onderdelen zoals historisch besef, oriëntatiekennis en een gedeeltelijk vrije themakeuze. Docenten moeten zich in korte tijd voorbereiden op een flinke verandering in de tweede fase. 
    Fontys Lerarenopleiding Tilburg biedt een cursus voor docenten geschiedenis in de tweede fase havo en vwo. 
    Lees verder

    Michiel de Ruyter

    Ter gelegenheid van het Michiel de Ruyterjaar heeft CKPlus een website gelanceerd met honderd links naar biografieën, de rol van Michiel de Ruyter in de geschiedenis, De Ruyter varia met allerhande weetjes en naslagsites, De Ruyter Portals, educatief materiaal voor zowel het primair- als het voortgezet onderwijs en het expositie- en activiteiten overzicht.

    Film en religie

    Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie verzorgt een docentendag voor docenten. Het programma van deze dag ag staat in het teken van de relatie tussen film en religie. Er wordt in relatie tot religie gesproken over filmgeschiedenis, filmtheorie en filmanalyse. De dag vindt plaats in Rotterdam, tijdens het International Film Festival Rotterdam op vrijdag 2 februari. Sprekers zij o.a. Jan Salden (Filmrecensent radio-omroep Limburg, docent aan de Academie van Beeldende Kunsten Masstricht) en Bas Blokker (Filmredacteur NRC en co-auteur Er was eens een God en Het vooroudergevoel). 
    Lees verder