Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 56, februari 2007 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

De historische canon volgens Fokke en Sukke

Fokke en Sukke bekijken de ijkpunten van de Nederlandse geschiedenis geheel op hun eigen manier. Ze slapen op een hunebed en zoeken een stoere bijnaam voor Willem van Oranje. Vanaf 24 februari ligt de Historische Canon van Fokke en Sukke in de boekhandels, maar hij is nu al in verkorte versie te bekijken op /Geschiedenis! Klik hier om de cartoons te bekijken.

Strip over jodenvervolging

De Anne Frank Stichting brengt in samenwerking met de Hollandsche Schouwburg een stripboek uit over de jodenvervolging. In de strip, getiteld De Zoektocht, worden aan de hand van de belevenissen van een fictieve familie tijdens de Duitse bezetting de belangrijkste feiten over de Holocaust verteld. De strip is voorzien van begeleidend lesmateriaal en is primair bestemd voor leerlingen van klassen 2 en 3 van het voortgezet onderwijs. De Zoektocht verschijnt begin maart.
Lees verder

Je weet niet wat je ziet

'De luit in de schilderkunst; Je weet niet wat je ziet' gaat over de symboliek op schilderijen uit de zeventiende eeuw.  Centraal staat daarin de luit. De ondertitel 'je weet niet wat je ziet' duidt op het feit dat achter veel schilderijen in deze periode veel meer schuil gaat dan de toeschouwer geneigd is te denken. Aan de hand van veel afbeeldingen kunt u, mits u beschikt over een computer met internet en een beamer, de leerlingen op een andere manier laten kijken naar - met name - zeventiende eeuwse schilderijen. 

Kunst voor de massa

In deze webquest voor de vakken geschiedenis en ckv2 (kunstgeschiedenis) onderzoeken de leerlingen de relatie tussen het communisme en de kunst (constructivisme) in de Sovjet Unie.
Deze opdracht is gemaakt door een student van de universiteit Utrecht in opdracht van SLO in Enschede.

‘Asterix en de Romeinen’ in Rijksmuseum van Oudheden 

Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert vanaf 8 februari de familie-tentoonstelling ‘Asterix en de Romeinen’. In een spannend decor met levensgrote  scènes uit de strip kan jong en oud kennis maken met de Gallo-Romeinse samenleving van 2000 jaar geleden. Meer dan 70 authentieke voorwerpen brengen samen met interactieve spellen en reconstructies van vechtlustige Galliërs de fascinerende wereld van Asterix en Obelix tot leven. De tentoonstelling is te zien tot en met 28 oktober 2007. 
Lees verder

Nieuw lesmateriaal over antisemitisme

In maart verschijnt bij de Anne Frank Stichting de driedelige lessenserie ‘Antisemitisme. Oude en nieuwe vooroordelen’. De delen 1 en 2 behandelen de joodse geschiedenis en het verschijnsel antisemitisme, deel 3 gaat in op andere vormen van discriminatie.
Lees verder

Vragen aan de geschiedenis

Onderzoek naar de functie van de instap in de geschiedenisles.
Kunnen leerlingen uit HAVO 4 zelf vragen formuleren bij een instap in een geschiedenisles? Welk soort instappen stimuleren leerlingen om zelf vragen te stellen? (lees verder) Is het mogelijk om de vragen van leerlingen als uitgangspunt  als uitgangspunt voor een klein onderzoekje te nemen waarin je leerlingen ook tot historisch redeneren komen?

Dit soort vragen onderzoeken Albert Logtenberg en Carla van Boxtel  van de Universiteit van Amsterdam. In het kader van dit onderzoek zijn we benieuwd naar ervaringen van docenten geschiedenis met instappen die de interesse en motivatie van leerlingen opwekken. Wat werkt het best; een verhaal, een controversiële stelling of onverwachte en vreemde informatie? Voor het ontwerpen van tekstuele instappen voor een lessenreeks over de Industriële Revolutie zijn we op zoek naar verhalen en teksten waarvan docenten denken dat deze de nieuwsgierigheid van leerlingen in HAVO4 kunnen opwekken. Ook zijn we benieuwd naar docenten die ervaring hebben met het lesgeven aan de hand van vragen van leerlingen. Indien u uw ervaringen met ons wilt delen of meer wil weten over het onderzoek, twijfel dan niet om contact op te nemen. 

Voor meer informatie:
Albert Logtenberg
Instituut voor de Lerarenopleiding
Universiteit van Amsterdam 
020 525 1594
A.Logtenberg@uva.nl

Das Leben der Anderen

Na het succes van de Duitse films Good Bye, Lenin en Sophie Scholl brengt Cinemien dit jaar Das Leben der Anderen uit. De film is in de bioscoop te zien vanaf 1 maart.

De film speelt zich af in Oost-Berlijn in 1984. De bevolking wordt onder de duim gehouden door de Stasi, de Oost-Duitse geheime politie. Het doel van de Stasi: alles te weten komen. Toneelschrijver Georg Dreyman en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire sterren in de DDR. Beiden lijken trouw aan de ideeën van socialistisch Duitsland. Maar de minister van Cultuur heeft een oogje op Christa en zou haar vriend Georg het liefst laten verdwijnen. Daarom geeft hij Stasi-agent Wiesler de opdracht de twee af te luisteren. Misschien kan hij wel dingen ontdekken die verboden zijn... Boven hun appartement, op de zolder, luistert agent Wiesler dag en nacht hun leven af. Maar hoe meer hij hoort, des te meer moeite heeft hij om trouw te blijven aan de staat.
Lees verder

Workshops MeMo

In maart kunnen docenten op drie plaatsen in het land volledig bijgepraat worden over het nieuwe examenprogramma voor geschiedenis  voor de tweede fase. Tevens krijgen zij gelegenheid de nieuwe edities van MeMo  van uitgeverij Malmberg uit te proberen en de bijbehorende ePacks en Presentator te bekijken. 
Lees verder

Mindmap programma's

Joop van Schie van het Albeda College in Rotterdam heeft diverse Mindmapprogramma's met elkaar vergeleken.
Lees verder