Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 57, maart 2007

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Freedom Writers

De film ‘Freedom Writers’ vertelt het waargebeurde verhaal van Erin Gruwell. Zij komt als idealistische, jonge lerares op een school in Los Angeles te werken. In haar klas heersen interraciale spanningen. Naar aanleiding van een racistische tekening die in de klas circuleert, behandelt Gruwell het onderwerp discriminatie. Ze gebruikt onder andere het dagboek van Anne Frank om de achtergronden en gevolgen van de uitsluiting van bevolkingsgroepen te laten zien. Gruwell inspireert haar leerlingen om het dagboek van Anne Frank te lezen en een eigen dagboek bij te houden. Als de leerlingen elkaars verhalen lezen, beseffen ze dat ze veel meer met elkaar gemeen hebben dan ze dachten. Het dagboekproject leert ze ook om hun eigen talenten in te zetten en aan hun toekomst te werken.

Universal Pictures International biedt als distributeur schoolgroepen uit heel Nederland de mogelijkheid de film voor 5 euro per persoon te bekijken. Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Amsterdam kunnen schoolgroepen in Amsterdam Zuidoost daarnaast het Anne Frank Huis bezoeken en de workshop 'Anne's wereld & mijn wereld' volgen. In deze workshop worden leerlingen aan de hand van citaten uit Anne's dagboek gestimuleerd hun eigen gedachten hierover in verschillende vormen te presenteren (gedicht, stelling, rap).

Voor meer informatie over het docentenweblog en het pilotproject voor schoolgroepen kunt u contact opnemen met Annemarie Bekker, afdeling Communicatie, Anne Frank Stichting. Telefoon: 020 - 5567100 of 06 - 52644617, e-mail a.bekker@annefrank.nl.

Weblog ‘Het dagboek in de klas’

Het weblog ‘Het dagboek in de klas’ is op 28 februari geopend met een bericht van de docente van het Freedom Writers project, Erin Gruwell. In het weblog kunnen docenten ideeën opdoen over het werken met het dagboek van Anne Frank. Het bevat projecten van collega’s, voorbeeldlessen van de Anne Frank Stichting en nieuws rond het gebruik van het dagboek in de klas. Docenten kunnen niet alleen met elkaar discussiëren, maar ook hun eigen projecten insturen. Elk jaar kiest de Anne Frank Stichting uit de ingezonden projecten de vijf meest inspirerende. Zij winnen een nazaat van de kastanjeboom die achter het achterhuis staat. Bekijk vanaf 28 februari het weblog op

Studiedag Antisemitisme

Op 17 april 2007 aanstaande organiseert de Anne Frank Stichting een studiedag rond de driedelige lessenserie ‘Antisemitisme. Oude en nieuwe vooroordelen’.
Lees verder

Enquête community geschiedenis

De enquête (vergt 2 minuten van uw tijd) is bedoeld om van de leden te weten te komen wat ze belangrijk vinden in de community en wat ze tot nu toe hebben gemist. Op basis van deze uitslag wordt er gezocht naar verbeteringen. De vragen hebben betrekking op de website, de nieuwsbrief, de leermiddelendatabase, de mailinglist en het forum.

 
Het gaat om 14 vragen, waarbij U alleen een score hoeft aan te geven. Heel graag even invullen!

Nogmaals de canon van Fokke en Sukke

De Fokke en Sukke cartoons mogen vrijelijk gebruikt worden door leerlingen en leraren in het onderwijs voor educatieve doeleinden. In dit bestand staan een stuk of 35 cartoons. Op de officiele site van de canon staan er 50 (een bij elk venster). In het boekje dat 24 februari uitkomt staan er 96.

Hield Marcus Antonius van Cleopatra vanwege haar persoonlijkheid?

Marcus Antonius en Cleopatra waren niet het oogverblindende Hollywood paar waar ze om bekend staan. Marcus Antonius had puilende ogen en een dikke nek. Cleopatra had een laag voorhoofd, een puntneus, dunne lippen en een vooruitstekende kin. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Newcastle nadat ze munten hebben bestudeerd waar het paar op staat afgebeeld.
Lees verder

Powerpoint presentaties

Op deze site vindt u een overzicht met veel power-point presentaties op het gebied van geschiedenis die u in de klas kunt gebruiken. De kwaliteit is zeer verschillend.

Beeldbank Geheugen van Nederland

In deze beeldbank zitten bronnen uit Het Geheugen van Nederland. Ze passen bij de lesstof uit het voortgezet onderwijs. Kies een thema of zoek naar beeldmateriaal door een trefwoord in te typen.

Oscar voor Das Leben der Anderen

Das Leben der Anderen (zie vorige nieuwsbrief) heeft dit jaar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film gewonnen.
Meer over deze film

Leermiddelen actie

De leermiddelen actie is beëindigd.