Community Geschiedenis 

Nieuwsbrief 8, april 2003

De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.


Van de redactie

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor de oorlog tegen Irak, de geboortedag van Vincent van Gogh, websites van collega's en de nieuwe wedstrijden van Thinkquest. Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief zijn van harte welkom op kaap@home.nl 

[naar boven]


Oorlog tegen Irak

Voor docenten die in hun lessen aandacht willen besteden aan de oorlog tegen Irak zijn er op internet diverse bruikbare sites te vinden. Bijvoorbeeld de zeer uitgebreide site van kennisnet over Irak.

Klik voor een overzicht van het actuele nieuws over Irak op Nieuwsoverzicht Irak of Aanval op Irak. Veel bronnen over de oorlog vindt u op de site van voelspriet.

[naar boven]


150 Jaar Vincent van Gogh

30 maart a.s. is het 150 jaar gelden dat Vincent van Gogh werd geboren en dat moet natuurlijk gevierd worden. Dit gebeurt met tentoonstellingen en een tweetal speciaal voor de gelegenheid gemaakte websites. Kijk voor meer informatie op de speciale CKPlus website.

[naar boven]


Gelderland binnenste buiten

'Gelderland Binnenstebuiten', een initiatief van de gemeentearchieven van Arnhem, Elburg en Ede,  laat de leerling kennis maken met de geschiedenis van de eigen omgeving. Aan de hand van vragen en opdrachten worden de huizen, kastelen of boerderijen en de bewoners onderworpen aan een historisch onderzoek. De bronnen die bewaard worden in archieven en musea zijn hierbij het uitgangspunt.

[naar boven]


Websites van collega's

Een van de onderdelen van de vakcommunity geschiedenis is de pagina met links naar sites van collega's. Daarop staat nu nog slechts een beperkt aantal. Ik vermoed dat veel meer collega's interessante geschiedenissites hebben gemaakt voor hun leerlingen. Daarom hierbij een omroep om deze sites te mailen naar kaap@home.nl. Ik zal ze graag vermelden. 

[naar boven]


Historische links

Af en toe krijg ik een mailtje van een leerling die van mening is dat hij op Histoforum moeilijk zijn weg kan vinden. Daarom op deze plaats  een korte toelichting. Het meest interessante gedeelte van Histoforum is voor leerlingen ongetwijfeld de rubriek geschiedenis links. Zij vinden hier duizenden links, geordend op o.a. periode, onderwerp, land, personen en alfabet. 

Veel profijt kunnen zij daarnaast hebben van bijvoorbeeld de rubriek informatievaardigheden en de diverse artikelen over effectief zoeken op internet.

[naar boven]


WebQuests

Alle WebQuests op Histoforum zijn tegenwoordig, geordend op periode, te vinden in de rubriek Queestes. Informatie over het zelf maken van een WebQuest vindt u in de rubriek WebQuests

[naar boven]


Inschrijvingen ThinkQuest-webstrijden Leerlingen en voor de Klas geopend

De inschrijvingen voor de webstrijden ThinkQuest voor Leerlingen en ThinkQuest voor de Klas zijn geopend. ThinkQuest organiseert elk jaar webstrijden voor iedereen die onderwijs volgt of geeft. ThinkQuest voor Leerlingen is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en in de beroeps- en volwasseneneducatie. Voor ThinkQuest voor de Klas kunnen teams van studenten zich inschrijven, maar ook teams van docenten in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en in de beroeps- en volwasseneneducatie. De teams bouwen een website die in de herfst van dit jaar beoordeeld zal worden door een vakkundige jury.

De voordelen van deelname aan ThinkQuest voor het onderwijs zijn legio. Voor docenten en studenten is het  een ideale manier om hun kennis van onderwijs en ICT met anderen te delen. Leerlingen maken zich vooral vaardigheden eigen als communiceren, samenwerken, informatie zoeken, selecteren en presenteren, plannen en natuurlijk ook ICT-vaardigheden. Door hun kennis en vaardigheden op verschillende gebieden in te zetten en optimaal elkaars mogelijkheden te benutten, bouwen teams een website die zowel educatief, als interactief en origineel is. Ze maken daarmee kans op een hoofdprijs van € 7.500 of één van de vele andere prijzen. 

ThinkQuest voor Leerlingen

Teams die meedoen aan ThinkQuest voor Leerlingen maken een website over een onderwerp naar keuze: spionage, anorexia, films, maar ook onderwerpen als de middeleeuwen of woestijnen. Het is goed mogelijk om deelname aan ThinkQuest te integreren in het curriculum van school: binnen een vak of juist vakoverstijgend bijvoorbeeld in een project. Nieuw dit jaar is de extra ThinkQuest themawebstrijd. Teams die zich voor deze webstrijd inschrijven maken een website over ‘normen en waarden’: wat zijn de normen en waarden waar de teamleden mee te maken krijgen, hoe gaan zij daar zelf mee om en wat zouden ze eventueel willen verbeteren?

ThinkQuest voor de Klas

De teams van ThinkQuest voor de Klas maken een website die gebruikt kan worden als lesmateriaal voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of voor de beroeps- en volwasseneneducatie. Voor het team dat in didactisch opzicht de sterkste site heeft gemaakt en hierover de beste verantwoording heeft geschreven, is nu ook een speciale didactiekprijs beschikbaar. Meedoen aan ThinkQuest voor de Klas is een goede manier om de kennis die studenten en docenten hebben van onderwijs en ICT te delen met anderen en daarvoor een leuke prijs als beloning te krijgen.    

Over ThinkQuest en Kennisnet

Kennisnet richt zich op de ondersteuning van het onderwijs bij het gebruik van educatieve internettoepassingen. Kennisnet is praktisch en inspirerend door aan te sluiten op de dagelijkse onderwijspraktijk en tegelijkertijd nieuwe leer- en werkvormen met nieuwe technologie een extra impuls te geven. ThinkQuest is zo’n praktische, leerzame en bovenal leuke manier om het gebruik van internet te stimuleren. Naast ThinkQuest voor de Klas en ThinkQuest voor Leerlingen is er ThinkQuest Junior. Dit is een webstrijd voor leerlingen uit het basisonderwijs.  

Meedoen

Wie wil meedoen kan zich tot 27 juni 2003 voor deelname inschrijven via de website van ThinkQuest: www.thinkquest.nl. Teams voor ThinkQuest voor de Klas krijgen tot 20 augustus 2003 de tijd om hun website te bouwen. Deelnemers aan ThinkQuest voor Leerlingen tot 24 september 2003. Daarna worden de inzendingen door een deskundige en onafhankelijke jury beoordeeld. De finales zijn in oktober, respectievelijk november.  

[naar boven]