Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 87, april 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Der Rote Baron

Op 10 april ging in Duitsland de film Der Rote Baron in premičre. Het is 1916. De 24-jarige Manfred Freiherr von Richthofen vecht samen met zijn vrienden Voss, Sternberg en Lehmann als piloot in de Eerste Wereldoorlog. Hij ziet oorlog als een sportieve en technische uitdaging. Zijn succes maakt hem bekend bij vriend en vijand. Hij wordt een idool. Als hij verliefd wordt op een verpleegster opent zij hem de ogen voor de verschrikkingen van de oorlog.
De film is gebaseerd op het militaire leven van Manfred Freiherr von Richthofen, die op 21 april 1918, op 25-jarige leeftijd, stierf boven Vaux sur Somme.
Zie ook het artikel in The Independent.


Iedere week een historische podcast?

Iedere week een verse dosis wereldgeschiedenis op je iPod of mp3-speler. Neem een gratis abonnement op de podcast Sterke Geschiedenis en laat je in een minuutje of tien bijpraten over een verrassend stukje wereldhistorie.

Publieksdebat over Nationaal Historisch Museum

Historisch Platform en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap organiseren op 23 mei een publieksdebat over het nationaal historisch museum in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Lees verder

 

Lodewijk Napoleon, een Fransman op de troon van Holland

Op zondag 11 mei 2008 om 18.15 uur brengt Teleac op Nederland 2 de documentaire ‘Lodewijk Napoleon, een Fransman op de troon van Holland’.


Digital learners

Op YouTube staat een aardige visie op leren in de eenentwintigste eeuw. Herkennen leerlingen zich hierin?

Johan Picardt

Sidestone Press heeft onlangs een herdruk op de markt gebracht van Johan Picardts “Korte Beschryvinge van eenige Vergetene en Verborgene ANTIQUITETEN.
De eerste druk van dit boek komt uit 1660 en is daarmee één van de eerste overzichtwerken over de (voor)geschiedenis van Noord-Nederland. De auteur behandelt in zijn driedelige studie tal van onderwerpen, zoals de komst van de eerste mensen, het ontstaan van de venen, de aanwezigheid van Romeinse militairen, de ondergang van de mythische stad Hunso, het verloop van de Tachtigjarige Oorlog en de ontwikkeling van de vestingstad Coevorden.




Powerpoints Ten Oorlog!

Collega Wouter Stroop heeft een zestal powerpoint presentaties gemaakt bij het examenonderwerp Ten Oorlog!. U vindt ze op de powerpoint pagina van Histoforum.

Nieuwe recensies en boekbesprekingen

'Jos Martens bespreekt Seven years in Tibet, een bespreking met uitgebreide bijlagen. Hij schreef ook een recensie van het gelijknamige boek.
Ook is er weer een aantal recensies toegevoegd van de hand van Jan van Oudheusden.

Kleingoderij

Fantasy of sciencefiction zul je in de rubriek historische romans op Histoforum uitermate zelden aantreffen, schrijft recensent Jos Martens. En toch… de voorstelling van deze bitter-hilarische roman en van de hele Schijfwereld-reeks heeft veel meer te maken met geschiedenis en de doelstellingen van het vak dan bovenstaand motto en dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. 
Lees zijn recensie


Alter-Ego

Alter-Ego is een project om jongeren tussen 14-18 jaar te stimuleren kennis, gedachten en alledaagse dingen uit te wisselen met leeftijdsgenoten die verschillen van henzelf.
Door middel van kunstzinnige middelen (foto, film, verf, potlood, collage, textiel, metaal etc..) maken de jongeren dubbelportretten (1 van zichzelf en 1 van de ander).
Een voorbeeld: jongere A is een meisje dat in Hilversum woont, haar ouders zijn getrouwd en ze heeft altijd dure merkkleding aan. Jongere B is een meisje met een aparte stijl. Ze kijkt neerslachtig en is erg boos over de scheiding van haar ouders.
De jongeren moeten zich, om het dubbelportret te kunnen maken, verdiepen in de ander.

Het dubbelportret plus een motivatiebrief moeten worden ge-upload naar de website van alter ego
.
In alle landen worden tussen juni en september 2008 portretten gemaakt en in october 2008 worden 2 winnaars per land bekend gemaakt. De winnaars mogen in November 2008 op een 5-daagse workshop naar Denemarken over Interculturele Dialoog.
Lees verder


Elections game

Cable in the Classroom invites you and your students to embark on a high-speed journey to become the next United States President through a free online 3-D game entitled eLECTIONS: Your Adventure in Politics.
Choose your platform, raise funds, handle the media - and dig deeper with special video clips from History about key moments in U.S. election history.