Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 96, september 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Werkversie syllabus examen nieuwe stijl  

In 2007-2008 is de eerste werkversie van de syllabus pilot geschiedenis op basis van het nieuwe examenprogramma geschiedenis, maar zonder de tijdelijke afwijking, gereed gekomen. Deze syllabus is dus voorlopig alleen bedoeld voor het pilot examen geschiedenis havo en vwo (het laatste voor het eerst in 2010), waar domein B (oriëntatiekennis) samen met domein A getoetst wordt in het CE.
Tevens geeft de syllabuscommissie een korte verantwoording voor de keuzes die gemaakt zijn.

Trainingen voor geschiedenisdocenten en docenten gammavakken

Een overzicht van nascholingsactiviteiten 2008-2009 van het IVLOS in Utrecht vindt u hier.

Hersenen en leren
Vanwege het aanhoudende enthousiasme en overinschrijving van docenten organiseert Docentplus nogmaals de expertmeeting: Hersenen en leren: Toetsen. De eerste inschrijving sluit 18 september.
Lees verder

Stofomschrijving 2009
Op het examenblad staat de definitieve versie van de syllabus voor het vwo 2009

Stofomschrijving 2010
Stofomschrijving havo/vwo 2010


In Europa
De serie In Europa verschijnt op 11 september op DVD.
Lees verder

In Europa nieuwe serie
De uitzending van de tweede serie start op zondag 23 november 2008. Volg de informatie over de nieuwe reeks op de speciale website van In Europa, die vanaf nu de “making of” van de nieuwe reeks op de voet volgt!

September fortenmaand
Voor de 15e keer openen in september 2008 weer een groot aantal forten uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie hun deuren voor iedereen! De fortenmaand staat in het teken van ‘Het Fort als Podium’ met o.a. verschillende theatervoorstellingen. Verder zijn er speciaal tijdens de Nationale Fortenmaand rondleidingen, tentoonstellingen, wandelingen, excursies, kinderactiviteiten en nog veel meer.
Oproep
Collega Marianne Nijssen van een VSO school REC 4 heeft 7 leerlingen in een klas die allemaal op eigen niveau aan verschillende vakken werken. Dit zijn leerlingen wie al langere/kortere tijd door problemen niet meer naar school zijn geweest. Haar doel is leerlingen, in eerste instantie, weer weer lol te laten beleven aan geschiedenis. Voor één leerling die bijzondere belangstelling heeft voor Grieken en Romeinen is zij op zoek naar leuk, boeiend en uitdagend lesmateriaal, liefst niet te talig. Wie kan haar helpen? Graag een mailtje naar M.Nijssen@GGZE.nl

Wij zijn de Geschiedenis

persoonlijke herinneringen aan historische gebeurtenissen

In de nieuwe 11-delige serie Wij zijn de Geschiedenis gaat de KRO op zoek naar nog nooit vertelde verhalen bij bekende en minder bekende nieuwsgebeurtenissen uit de recente Nederlandse geschiedenis. Mensen die soms nog nooit gesproken hebben over dat ene moment waarop ze getuige waren van een nieuwsfeit gaan terug naar de plek die hun leven definitief veranderde.

Voor dit programma, dat start op vanaf woensdag 24 september, 19,25 uur, is de KRO nog steeds op zoek naar videomateriaal van persoonlijke herinneringen of herinneringen van anderen (vrienden, familieleden). Zelf gemaakte filmpjes kunnen geplaatst worden op de website van het programma.

Zoeken op internet
Leerlingen denken vaak van zichzelf dat zij experts zijn in zoeken op internet. Mara zijn ze dat ook werkelijk? Daag hen uit mee te doen aan de nationale kraker competitie die begint op 31 oktober en duurt tot 28 november. De finale wordt gehouden in december. Er zijn 4 wekelijkse ronden met zeven pittige vragen die bedacht zijn door een team van zoekprofessionals. De antwoorden zijn via multiple-choice te beantwoorden.
 
Voorbeeld krakervraag (uit de vorige competitie)
In 2002 werd in dagbladen melding gemaakt van een nieuw ontdekt springaapje in Zuid Amerika. De ontdekker, een bioloog, vernoemde het aapje naar Prins Bernhard. De apensoort waartoe deze aap behoort, die van de springaapjes, staat ook bekend onder een andere naam. Deze naam komt uit een taal van een volk uit de Andes. In de taal van dit volk betekent dit woord echter geen aap.
Krakervraag: Wat is in deze taal het woord voor aap?
 
Voor informatie en inschrijving: www.nationalekrakercompetitie.nl