histoforum    

Nieuws van Histotheek
Wim Niemeijer , de man achter Histotheek, komt met een nieuw initiatief voor de leerlingen: Histotheek en de canon met informatie en opdrachten bij de vijftig canonvensters.

500 jaar Calvijn
Op 10 juli 2009 is het precies 500 jaar gelden dat Johannes Calvijn werd geboren. Reden voor allerlei herdenkingsactiviteiten.
Op deze website staat o.a. ook een poll  over de stelling: 500 jaar Calvijn. Het onderwijs kan er niet omheen! De tussenstand is verrassend.
Uiteraard ontbreken ook de lesbrieven niet. En ja hoor, het Boekencentrum brengt in februari een heuse Glossy Calvijn uit. 
Op Histoforum staat een overzicht van links naar website over de Hervorming.

200 jaar Lincoln
In 2009 is het tweehonderfd jaar gelden dat Abraham Lincoln werd geboren. Uiteraard wordt dit in de V.S. op grootse wijze herdacht.

Codex KIT
Het schoolplein, de straat waarin je woont, het winkelcentrum: gewone plekken worden nooit meer hetzelfde nadat je er met Codex KIT bent langsgelopen. Geluiden, foto’s en verhalen uit je PDA geven alles een andere lading. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar en vermengen zich tot een spannend verhaal. Alsof je in een game zit… Codex KIT – een nieuw verhaal over een bekende plek Codex KIT is een kunsteducatief project waarbij leerlingen verhalen maken op
locatie: location based stories. Zij kiezen een plek en verzinnen een verhaal in een aantal scènes op locatie. De leerlingen voorzien deze scènes van beeld en geluid dat door middel van GPS (satellietnavigatie) alleen op die plek te horen en te zien is. De andere leerlingen, docenten en familie zijn het publiek en lopen met een PDA (een handcomputer met koptelefoon) 'door' het verhaal. Zij beleven het verhaal door de geluiden, beelden en stemmen die zich vermengen met het 'echte' geluid en beeld van de straat. Zo ontstaat er een nieuw verhaal over een bekende plek.

• een boeiend kunsteducatief project dat aansluit bij de leefwereld van de leerlingen.
• laat leerlingen kennismaken met een nieuwe vertelvorm.
• Voor alle leerjaren; van VMBO tot VWO
• vakoverstijgend in te zetten (Nederlands, geschiedenis, CKV)
• stimuleert het mediabewustzijn en de mediavaardigheden van de leerlingen.
• bevordert de ICT-vaardigheden.

Deelname aan Codex KIT kost € 295,- excl. vervoerskosten.
U ontvangt een Codex KIT leskist op school, met 15 PDA’s en koptelefoons, kant en klare software en docenten- en leerlingenhandleidingen.  

Anno's Tijdspel
Anno ontwikkelt voor de onderbouw van het VMBO het Tijdspel. Het doel van het spel is om spelenderwijs de kennis van leerlingen te vergroten van de chronologie van de tijd en de grote lijnen en thema’s van de geschiedenis. Door het spelen van het spel krijgen leerlingen inzicht in de samenhang van thema’s en tijdlijnen, waardoor zij ontwikkelingen beter in de tijd kunnen plaatsen. In het spel verbinden leerlingen chronologie en thema’s met elkaar door kaarten op de juiste volgorde te leggen. Het spel bestaat uit basiskaarten (tijdvakken, jaartallen en periodes) en uitbreidingskaarten (themakaarten, canonkaarten, kenmerkende begrippen geschiedenis VMBO). Aan de hand van de uitbreidingskaarten differentiëren docenten op niveau. Het spel is dus inzetbaar vanaf de brugklas tot de examenklas en het is bruikbaar voor alle leerwegen binnen het VMBO. 

Encyclopedia of World History
Onder lediding van Peter N. Stearns hebben 30 historici de laatste tien jaar geweekt aan het vervolmaken van de online Encyclopedia of World History. Een encycllopedie met 20.000 ingangen.

Hoe Calvinistisch bent U?
Trouw ontwikkelde, samen met de VU, de Calvinisme test. Geef antwoord op 25 stellingen en u weet hoe Calvinistische u echt bent.

Onderwijsprogramma ‘Verzet – toen en nu!’  
In samenwerking met de Duitse vredesorganisatie Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF) gaat Art.1 ook dit jaar weer met het onderwijsprogramma ‘Verzet, toen en nu’ aan de slag.
Daarvoor zijn zij op zoek naar scholen die graag met het programma willen meedoen.
Lees verder

Alles für meinen Vater
Op 22 januari gaat in Duitsland een speelfilm in premiëre over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, Alles für meinen Vater. 'In seiner Mischung aus politischer Parabel, jiddischem Anatevka-Humor, exzessivem Musikeinsatz und überdeutlicher Symbolik (natürlich schaut Tarek einmal in einen zerbrochenen Spiegel) ist Alles für meinen Vater aber letztlich ein arg simplifizierender Blick auf einen äußerst komplizierten Konflikt'  aldus een recensie op internet. Didactisch materiaal (in het Duits) vindt u hier.

Jaargang 8, nummer 104, januari 2009 extra

Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Cursus oriëntatiekennis en activerende didactiek
Leerlingen actief en gemotiveerd met geschiedenis bezig laten zijn is het uiteindelijke doel van deze nascholingscursus. We oefenen veel activerende werkvormen aan de hand van de tien tijdvakken van de Rooij. De nieuwste ontwikkelingen en inzichten ten aanzien van oriëntatiekennis worden besproken.
We besteden aandacht aan de praktische invulling van de nieuwe programma’s voor basisvorming, vmbo en tweede fase havo/vwo. Indien relevant, splitsen we de groep op.

Plaats en tijd:
In voorjaar 2009 op woensdag 18-3 en donderdag 23-4 van 10.00 tot 16.00 uur te Utrecht.

Kosten:
475 euro (incl. drinken, twee lunches, nascholingscertificaat en reader met achtergrondliteratuur en werkmateriaal)

Trainers en ontwikkelaars:
Bjorn Wansink en Hanneke Tuithof vakdidactici en trainers IVLOS
Geert van Besouw docent geschiedenis KSG de Breul te Zeist en deelnemer examenpilot HAVO en VWO.

Voor meer informatie: Iris Bleeker, i.bleeker@uu.nl of 030-2533224
Hanneke Tuithof, h.tuithof@uu.nl of 030-2533220 of deze website

Opgave (schriftelijk/per mail) met vermelding van uw schoolgegevens aan Iris Bleeker; i.bleeker@uu.nl 

YouSendIt
Vroeg of laat overkomt het je een keer. Je wilt per e-mail een bestand versturen, maar dat blijkt te groot te zijn voor de brievenbus van de ontvanger. Dan is YouSendIt een uitkomst. Op deze website kun je gratis een bestand uploaden en de beoogde ontvanger middels een mailtje op de hoogte brengen van het plaatsen van het bestand. De ontvanger kan vervolgens via een link in het mailtje het bestand downloaden. Erg handig.

Geschiedenisweb
Algemene geschiedenis websites zijn er niet zoveel in ons land. U kent natuurlijk Geschiedenis.nl en Histotheek. Historica Pien Steringa attendeerde mij op haar website Geschiedenisweb. Op deze website vindt u naast een agenda van historische exposities ook  alfabetisch geordende links naar allerlei historische websites.

Bataljon 1-1 R.I. Bataljon 1-1 R.I.
Bij uitgeverij Elikser verscheen van de hand van Frans van Dreumel Bataljon 1-1 R.I. over het Oorlogs Vrijwilligers Bataljon 1-1 Regiment Infanterie. Dit bataljon is in de volksmond op de Indische eilanden waar het dienst heeft gedaan, beter bekend als het Drentse O.V.W.Bataljon ‘De Ramskop’. Het gaat om mensen die na vijf jaren bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger dienden voor de bevrijding van Indië.  

Het Gulden Vlies
In de laatste nieuwsbrief van de sectie klassieke talen van het Montessori Lyceum in Rotterdam staat een prachtig verhaal over Jason en het Gulden Vlies.  U kunt ook een gratis abonnement nemen op dit klassieke ezine. Voor belangstellenden zeker een aanrader.
Meer artikelen uit deze nieuwsbrief.

Enquête maken
Wie leerlingen een enquête wil laten invullen over welk onderwerp dan ook hoeft tegenwoordig zijn heil niet meer te zoeken in een papieren versie. Op deze site kun je gratis een online enquête maken en afnemen, met een export in excel formaat.

Boekgegevens zoeken
Boeken die sinds eind jaren zestig in Nederland zijn verschenen, zijn nu te vinden via internet. Het Centraal Boekhuis, de grootste distributeur van boeken in Nederland, heeft daarvoor zijn databank met ISBN–titels opengesteld. Via de website www.isbnbank.nl zijn nu honderdduizenden titels zichtbaar. Iedereen kan boeken zoeken op bijvoorbeeld auteur, uitgever of onderwerp.