histoforum    

Geschiedenis Examen Vmbo 2011
On de syllabus voor het vmbo voor het jaar 2011 staan enkele wijzigingen ten opzichte van 2010. Deze zijn in geel gemarkeerd. Klik hier voor andere aanpassingen.

Lezing Dr. Nicolas Werth
Stalinist State Violence: A Reappraisal twenty years after the Archival Revolution.
We are honoured to invite you to attend the annual Center for Holocaust and Genocide Studies anniversary lecture by Dr. Nicolas Werth. Dr. Werth is a Russianist and is research director at the Institut d’Histoire du Temps Présent in Paris. He is well-respected for his publications on the Great Famine but has also published widely on the mechanisms of mass political violence and the Stalinist era, most notably The Black Book of Communism. Crimes, Terror, Repression. In his lecture, Dr. Werth will reflect upon the phenomenon of genocide in the context of crimes committed in the name of communism, their aftermath, archival access, and the scope of the Soviet terror.
The lecture will take place on Thursday, September 23rd, at 3.30 PM (15.30 uur) at the Aula of the University of Amsterdam, Singel 4111. The lecture will be followed by a reception.
More information on dr. Nicolas Werth is available on www.chgs.nl

De gehele Nederlandse geschiedenis
Zaterdag 2 & zondag 3 oktober
Uw kennis van de Nederlandse geschiedenis opfrissen? Historisch Nieuwsblad organiseert het ideale weekend waarin u zich kunt laten bijpraten door de kenners. Leender Louwe Kooijmans spreekt over de oudheid, Neerlandicus Herman Pleij brengt licht in de donkere Middeleeuwen, historica Judith Pollmann voert u naar de bloeiperiode in de vroege Gouden Eeuw, terwijl Luc Panhuysen de late Gouden Eeuw, inclusief 'het rampjaar' bespreekt. De 19e eeuw is voor Niek van Sas, terwijl Piet de Rooy de recente geschiedenis van de 20ste eeuw uit de doeken doet. Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. Dit weekend wordt opgenomen en zal als luistercollege bij Luisterwijs verschijnen. U kunt erbij zijn!
Lees verder

Luistercolleges
In samenwerking met het Historisch Nieuwsblad maakt Lennie Rodill van Luisterwijs luistercolleges op cd. Dit najaar verschijnen er twee verschillende boxen;
Typisch Nederland | Typisch Maarten, over de vraag of er zoiets bestaat als een typische Nederlander of typisch Nederlands, door Maarten van Rossem en Nederlandse Geschiedenis: alle belangrijke gebeurtenissen en personen uit de hele Nederlandse Geschiedenis op 6 cd’s door Nederlands bekendste hoogleraren/historici:
Prehistorie en Romeinse tijd door: prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans
Middeleeuwen: prof.dr. Herman Pleij
De uitvinding van Nederland: prof.dr. Judith Pollmann
De late Gouden Eeuw (1649-1795): Luc Panhuysen
De 19e Eeuw: prof.dr. Niek van Sas
De 20e Eeuw: prof.dr. Piet de Rooij

Nascholingsconferentie Erasmus Universiteit
Met veel plezier nodigen wij u uit voor de nascholingsconferentie die de opleiding Geschiedenis van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert op vrijdag 1 oktober 2010. De locatie voor deze dag is traditiegetrouw het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. Het programma van deze dag is gericht op het CE-onderwerp van 2010: “Dynamiek en Stagnatie in de Republiek”. De nascholingsconferentie wordt verzorgd door deskundige stafleden van de opleiding geschiedenis van de Erasmus Universiteit Rotterdam en externe experts.
Meer informatie

Electronisch Portfolio
Met Googlios van Google maakt u uw eigenePortfolio.

The Spatial History Project
Het Spatial History Project van Stanford university in de VS is een bijzonder project over grenzen: 'It is a humble —if demanding and expensive— attempt to do history in a different way'. Voor Europeanen is waarschijnlijk vooral Building the new order: 1938-1945, over schuivende grenzen in Europa, van belang.

Filmpjes
Een website met veel korte filmpjes veelal over de geschiedenis van Amerika.

Groepen: gemakkelijk en veilig samenwerken
Met Groepen kunt u online veilig en gemakkelijk documenten delen, discussiëren in een forum, afspraken maken en berichten versturen aan uw groepsgenoten. U werkt vanuit verschillende locaties eenvoudig samen aan een project of een gemeenschappelijke interesse. Kennisnet Groepen is bovendien vrij van reclame, Nederlandstalig en web-based waardoor u geen sofware hoeft te installeren. Het maken van een eigen groep is binnen een paar minuten gedaan!
Kijk voor meer informatie op Groepen.kennisnet.nl.

Drukken in de 17e eeuw
Aardig filmpje voor digitale leerlingen over 'een printje maken' in de 17e eeuw.

Invasies in Engeland
Grappig filmpje over invasies in Engeland tussen 786-1066.

Uitvinder van de boekdrukkunst
U wist natuurlijk al lang dat Laurens Janszoon Coster niet de uitvinder was van de boekdrukkunst. Maar wist u ook de hij nooit heeft bestaan? Bekijk dit filmpje.

Jaargang 9, nummer 139, september 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Nascholing St.Bonifatiuscollege Utrecht
Het St. Bonifatiuscollege in Utrecht organiseert op vrijdag 12 november 2010 een nascholingsconferentie bij het schoolexamen havo-vwo geschiedenis met als thema
Religie en identiteit. Een uitwerking van een diachronisch thema in vier tijdvakken;
Ontwikkeling en didactische toepassing van oriëntatiekennis. De openingslezing wordt gegeven door Jonathan Phillips. Hij doceert de geschiedenis van de kruistochten aan de University of London. Hij is de schrijver van het boek "In naam van God".
lees verder

Sixtijnse kapel
Zo heeft u de Sixtijnse kapel nog nooit gezien.

Verslag Euroclio conferentie Nijmegen
Op de website van Euroclio vindt u het verslag van de jaarlijkse conferentie die dit jaar in maart in Nijmegen werd gehouden.

Het leven van Anne Frank - De grafische biografie, schooleditie VO
 
Eind september verschijnt de educatieve uitgave van Het leven van Anne Frank - De grafische biografie met begeleidend lesmateriaal voor de derde en vierde klas van het voortgezet onderwijs. Begin juli verscheen de handelseditie van het beeldverhaal in Nederland. De biografie geeft het hele leven van Anne Frank in woord en beeld weer en maakt het verband met de historische gebeurtenissen duidelijk. Een geanimeerde trailer, een video-interview met de auteurs en een proefles in de klas zijn te zien op www.annefrank.org en het Anne Frank-kanaal op YouTube.
Lees verder

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 28 september sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl