histoforum    

Smart History
De website Smart History biedt een overzicht van de kunstgeschiedenis met veel illustratie en filmpjes.

Studiereis New York 2011 
Dit najaar organiseert de Atlantische Commissie voor de derde maal een studiereis naar New York voor docenten maatschappijleer, geschiedenis en aardrijkskunde uit het Voortgezet Onderwijs. De studiereis vindt plaats van 19 t/m 26 oktober en het thema is dit jaar: ´New York na de aanslagen van 9/11´: een wereldstad 10 jaar later.

De studiereis heeft meerdere doelen. Allereerst om de deelnemers kennis te laten maken met New York als wereldstad, en stil te staan bij de bljvende gevolgen van de aanslagen van 9/11. In het kader van de internationalisering van het onderwijs, wordt daarnaast het Amerikaanse schoolsysteem in kaart gebracht. Ten slotte komt ook de Nederlandse historie van de stad aan bod.

De deelnamekosten bedragen € 1750,- p.p. Het maximale aantal deelnemers van de studiereis is 15. 
Voor meer informatie, zoals het voorlopige programma en het digitale aanmeldingsformulier, klik hier. U kunt zich tot uiterlijk 20 juni inschrijven voor deze studiereis.

Bijeenkomst over de uitbreiding van Europa
Op vrijdag 10 juni organiseert de Alfred Mozer Stichting (AMS) een bijeenkomst voor leraren, onderwijsinstellingen, vakverenigingen, studenten, leerlingen en belangstellenden over de uitbreiding van de Europese Unie (EU) en de relevantie voor het onderwijs.
Met: o.a. Jakub Skalník (Tsjechische Ambassade), Sjerp van der Vaart (directeur Europees Parlement bureau) en Anique ter Welle (docente maatschappijleer).
Meer informatie

Europese oorlogen en Telebilk
Er zijn aardig wat oorlogen uitgevochten in Europa! In Teleblik zijn afleveringen verzameld, waarin grote oorlogen worden uitgelicht: de Napoleontische oorlogen, de Krimoorlog, de Frans-Duitse oorlog en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.  Erg handig voor uw lessen geschiedenis!

Krant in de Klas gaat verder als Nieuws in de klas
Op 18 mei 2011 is de naam van Krant in de Klas na 35 jaar veranderd in Nieuws in de klas. De Krantenservice is omgevormd tot de Nieuwsservice. Deze veranderingen zijn een logische consequentie van de vernieuwingen bij de brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia, waar Nieuws in de klas deel van uitmaakt.

De nieuwe naam Nieuws in de klas brengt tot uitdrukking dat in het educatieve aanbod van Nieuws in de klas niet de drager (computer, tablet, smartphone) centraal staat, maar de inhoud. De diensten van Nieuws in de klas zijn gericht op de journalistieke content van nieuwsmedia, ongeacht op welk technologisch platform die verschijnt. Zo richt Nieuws in de klas zich bij de ontwikkeling van nieuwe educatieve diensten steeds meer op de digitale innovaties van nieuwsmedia.

Filmpjes over werkvormen
Op Lerra 24 staat een aantal korte filmpjes over boeiende activerende werkvormen:

Checkpoint Geschiedenis: Kom Mee Naar Buiten Allemaal! 100 jaar vrijetijdsbesteding.
Rond 1900 was vrije tijd voorbehouden aan de elite. Gedurende de twintigste eeuw nam de welvaart toe en ontstond voor brede lagen van de bevolking de mogelijkheid iets anders te doen dan werken. Gezinnen trokken erop uit. Het buitenland werd bereikbaar. Sport en spel werden onderdelen van het maatschappelijk leven. De zaterdagavond werd uitgaansavond. Aan de hand van drie presentaties,ruim voorzien van beeld en geluid, reizen we terug in de tijd.
Woensdag 22 juni 2011 | 20:00 uur | entree € 5, reservering via www.arminius.nu
Arminius | Museumpark 3 | 3015 CB Rotterdam | 010 436 38 00
Meer informatie

China
Mao's Massamoord is het nieuwste boek van Frank Dikötter. Op deze website treft u een verzameling van 200 Chinese propagandaposters.

De Republiek in een tijd van vorsten 
Het St.Bonifatiuscollege te Utrecht organiseert op 11 november 2011 een nascholingsconferentie over het cse-thema 'de Republiek in een tijd van vorsten'. 
Informatie en inschrijving

Stemmen op historische stukken met een x-factor
Via Twitter (#DVVN) en op www.deverdiepingvannederland.nl/stem kan iedereen vanaf vandaag stemmen op zijn favoriete historische topstuk uit een top 10 lijst. Van Het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 tot de eerste Donald Duck; welk document of boek heeft voor Nederlanders de meeste historische waarde? Deze top 10 en nog veel meer andere topstukken zijn vanaf woensdag 1 juni te zien in de tentoonstelling Topstukken met de grootste historische X-factor! De expositie toont bijzondere stukken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en is tot en met 28 augustus 2011 te zien in de Verdieping van Nederland.

Jaargang 10, nummer 157, juni 2011  
Vorige afleveringen in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Grappig
De FDR Library and Museum heeft op haar website een periodiek systeem van de New Deal geplaatst.

Grootmoeders/vaders tijd
Wijnand Veenendaal is een verzameleraar. Zijn websites Grootmoederstijd en Grootvaderstijd zijn daar een uitvloeisel van. Ik denk dat beide websites heel bruikbare verhalen en afbeeldingen bevatten voor met name het basisonderwijs.

Oproep
Ik ben op zoek naar afbeeldingen waarop een duidelijk kenmerk uit die periode voorkomt voor de diverse tijdvakken om te gebruiken bij de toetsen voor havo 4.  Heeft iemand misschien een archief waar ik uit mag putten. met vriendelijke groet Mariette Degreef, huiswerkbegeleidingbill@live.nl

Tweets
Een kleine selectie uit recente tweets op Histoforum:

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor half juni  sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl