histoforum    

Kijken zonder zien
Jos Martens bespreekt op Histoforum het boek Kijken zonder zien van Gie van den Berghe over het omgaan met historische foto's: 'Kijken zonder zien is zijn prijs meer dan waard, zowel voor inhoud als voor vorm. Want dit is een belangrijk boek, een werkelijke must voor historici. Hoort in elke schoolbibliotheek en op de boekenplank van alle leraren geschiedenis en aanverwante vakken!'

Antwoorden bij methodes
Een collega stuurde mij onlangs een e-mail waarin zij er haar zorgen over uitspreekt dat er, op een open website van een school,  antwoorden te vinden zijn bij opdrachten van een geschiedenismethode:  'kunnen we nog de verslagopdrachten opgeven voor een cijfer, nu de antwoorden mogelijk bij iedereen bekend zijn? Voor hoeveel jaren gaat dit ons achtervolgen?' Het is niet te hopen dat dit een trend wordt, want dan heeft het opnemen van opdrachten in een methode inderdaad weinig zin meer. Dergelijke  'buitenkansjes' vinden hun weg namelijk meestal zeer snel op internet.

Vikingzoon, op zoek naar Avondland
Vikingzoon, op zoek naar Avondland is een recent verschenen jeugdroman van George Knottnerus over een jonge vrouw die stiekem aan boord glipt van een Vikingschip. Het schip behoort toe aan een vloot die op expeditie is naar een onbekend land achter de westelijke horizon. Een half millennium voordat Columbus dat deed ontdekten de Vikingen Amerika. Het was hoog tijd, volgens de schrijver, om over die wonderbaarlijke expeditiedrift een Nederlandstalige roman te schrijven.

Ierse hongersnood
Aan de Irish Potato Famine wordt in het Nederlandse geschiedenisonderwijs waarschijnlijk niet of nauwelijks aandacht besteed. Maar misschien is het een aardig onderwerp voor een praktische opdracht. Deze website geeft een mooi compact overzicht.

Egyptian Tomb Adventure
Voor tweetalige scholen of een project met het vak Engels is dit een aardige 'adventure' over graven in het Dal der Koningen, maar misschien meer geschikt voor het basisonderwijs. 

Mooi initiatief Haags Gemeentemuseum
Het Haags Gemeentemuseum heeft  voor het voortgezet onderwijs kijkwijzers op verschillende niveaus ontwikkeld, bijvoorbeeld een over De Stijl. In deze kijkwijzer, bij de tentoonstelling Mondriaan en De Stijl,  wordt naast de opkomst van De Stijl en abstracte kunst ook aandacht besteed aan de maatschappelijke veranderingen aan het eind van de 19e eeuw en begin 20e eeuw. Aan de orde komen o.a. de opkomst van de massaproductie, het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, de moderne industriële maatschappij (reclame), huisvesting en collectiviteit, en de Tweede Wereldoorlog.
De kijkwijzer is binnenkort te zien op de website.

Sagalassos
Een aanrader, deze tentoonstelling over Sagalassos, het Turkse Pompeii, in Tongeren, waar prof. Waelkens van de KULeuven al een goede twintig jaar opgravingen doet. De tentoonstelling loopt nog tot juni volgend jaar, en spaart je een reis uit naar Turkije.

Samenwerken via de computer
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van samenwerken via de computer, of naar ICT in het onderwijs in het algemeen? Op de Universiteit Utrecht (de Uithof) wordt in januari en februari een aantal avonden georganiseerd voor geschiedenisdocenten waarop u met deze onderwerpen vrijblijvend kennis kunt maken. Er zal een lezing gehouden worden, u neemt deel aan een demonstratie, en natuurlijk zijn er hapjes en drankjes. Geef uw emailadres door om op de hoogte gehouden te worden van de exacte data via A.vanLeeuwen@uu.nl, of kijk voor meer informatie op www.etrail-uu.nl!

Technology that Educators Should be Thankful For
Een website met een overzicht van links naar voor het onderwijs zinvolle en bruikbare tools.

Fluesterwitze
dfOp de website van Geschichte vindt u een pdf file met een aantal 'gefluisterde' moppen die in het Derde Rijk de ronde deden.

De brand van Istanbul
Jos Martens bespreekt op Histoforum de historische detective De brand van Istanbul: Dit is een a-typisch historische detective. De spanningsboog staat zeker niet altijd even strak gespannen. Maar de levendige evocatie van de sfeer in het oude Istanbul met al zijn kleuren en geuren is fantastisch.

Jaargang 10, nummer 165, december 2011  
Vorige afleveringen in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Griekse beeldhouwkunst
Prachtige online cursus over de Griekse Beeldhouwkunst van Ad Hereijgers.

Tweets
Een kleine selectie uit recente tweets op Histoforum:

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 december sturen naar kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl