Brugge 2002 

Brugge voert in 2002 de titel “Culturele hoofdstad van Europa” . Tegelijk viert Vlaanderen de 700° verjaardag van de Guldensporenslag van 11 juli 1302, waardoor Vlaanderen ontglipte aan annexatie bij Frankrijk en waarin Brugge een aanzienlijke rol speelde. Het beleefde toen het hoogtepunt uit zijn geschiedenis. Redenen te over dus voor allerlei gelegenheidspublicaties.  

Brugge op zijn kant  en “Wandelgids met verhalen uit de oude stad” horen erbij. De eerste titel zinspeelt op de Brugse kantnijverheid, maar daarover gaat de gids eigenlijk niet.  Hij bestaat uit  4 thema’s met elk  25 wandelingen. Het eerste thema toont en bespreekt 25 huizen uit de Middeleeuwen . Sommigen hebben een merkwaardig verleden : er woonden Basken, Spanjaarden , Nederlanders , Italianen , Portugezen ; verder kooplui uit de Hanzesteden , rijke Bruggelingen ; ze fungeerden als herenhuis , tolhuis, bank .  

Thema twee heet “de schaduwkant” . Hierin vind je huizen van een vrome beul en van een heks ; standbeelden van Jan Breydel en Pieter de Coninck ; Tempeliers en  Hospitaalridders ; prenten van allerlei vreemde volksverhalen .  

“Een stad vol boeken  is de titel van het derde deel. De hier besproken gebouwen herbergen inderdaad veel waardevolle boeken of plaatsen waar vroeger  sierlijke , kunstige   boeken gedrukt werden : Stadhuis, Heilig  Bloedkapel , Synagoge e.a.

Thema vier heet “Brugge aan tafel” . Deze gebouwen houden verband met lekker eten en drinken in verleden en / of heden. Dit deel zal wsch. een ruimer publiek aanspreken dan de vorige drie , die voor een selecte club opgevat zijn.

De vier delen zijn gemakkelijk te onderscheiden door de verschillende kleuren op de achtergrond. De huizen en de historische documenten zijn heel mooi gefotografeerd, maar de plattegrondjes waarop de toerist ze moet vinden, zijn erg klein en zitten dan nog verstopt onder de kaft vooraan ( 1 – 50 ) en achteraan ( 51 – 100 ).  Een supplementaire kaart is dus wenselijk  voor wie ze wil bezoeken.

Maar je kunt er ook al van proeven  in dit kunstige boek zelf. Het Wandelgidsje lijkt wel een verkorte uitgave van “Brugge op zijn kant”. I.p.v. 100 , zijn het nu 33 verhalen , waarbij de bladspiegel, de bezochte plaatsen en verteltrant ongeveer  dezelfde zijn . Dit geldt ook voor de doelgroep : rustige, hooggeschoolde, kunstminnende bezoekers , die kunnen genieten van kunst, lectuur en geschiedenis. Ook hier is het kaartje van Brugge verstopt onder de omslag vooraan en achteraan. De thematische indeling is weggevallen. De prijs is in beide gevallen zeer redelijk.  

Referenties :  

1 Brigitte Beernaert e.a., Brugge op zijn kant. Geïllustreerde wandelgids in 100 verhalen. Uitgeverij Stichting Kunstboek, Oostkamp ( Brugge), 2002. 230 p. ; foto’s , plattegrondjes. ISBN   90 – 5856 – 059 – 7 ;  € 15. 

2 Brigitte Beernaert e.a., Geïllustreerde wandelgids met 33 verhalen uit de oude stad. Uitgeverij   Stichting Kunstboek, Oostkamp, 2002. 72 p. ; foto’s, plattegrondjes. ISBN 90 – 5856 – 069 – 4  ; € 5 .

Site en e-mail-adres : www.stichtingkunstboek.com; stichting_kunstboek@ggvd.com  

Jef Abbeel mei 2002.