Koude Oorlog 1917-1990

Was de Koude Oorlog één groot misverstand? Dit boek geeft een kroniek van feiten, achtergronden en verbanden vanaf de eerste spanningen tussen Oost en West bij het ontstaan van de Sovjetunie in 1917 tot en met de Duitse eenmaking, als symbool van het einde van de Koude Oorlog (3 oktober 1990). In de visie van de auteur is de Koude Oorlog een doorlopend proces, zonder enige noemenswaardige onderbreking, vanaf 1917 tot 1990. Daarom besteedt hij ook veel aandacht aan de gebeurtenissen tijdens het interbellum (1918-1939) en aan de Oost-West-spanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De periode van 1945 tot 1990 is om evidente redenen de hoofdbrok van het boek. In een epiloog wordt getracht de periode na de Koude Oorlog te doorgronden.

Als historicus probeert de auteur zich op een neutraal maar kritisch standpunt te plaatsen. In ieder geval stelt hij de fameuze schuldvraag niet en probeert geen ideologisch bepaalde stellingen te bewijzen. Hij tracht het politieke Koude Oorlogskluwen te ontwarren en heeft aandacht voor economische, psychologische, militaire en strategische gegevens. Voor deze derde, volledige herwerkte en vermeerderde editie maakte de auteur ook gebruik van recente archiefvondsten in de voormalige communistische landen.

Dit boek is een onmisbaar naslagwerk voor leraren en studenten geschiedenis en internationale betrekkingen, voor diplomaten, militairen en journalisten.. De vlotte stijl en verhaaltrant maken het boek ook voor niet-gespecialiseerde lezers toegankelijk. Het boek werd in 1994 in het Frans vertaald en verscheen in 1996 ook in het Tsjechisch en het Russisch. Het wordt ook dit jaar in het Duits in Leipzig gepubliceerd.

Prof. dr. Yvan Vanden Berghe doceert diplomatieke geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, het Limburgs Universitair Centrum en als gasthoogleraar aan de K.U. Leuven.

Bron: http://koudeoorlog.uitdaging.org/boek/literatuursuggesties/ waarop meer korte beschrijvingen van boeken over de Koude Oorlog.