Musea voor het gezin in Vlaanderen 

De bedoeling van deze gids is gezinnen met kinderen de weg te wijzen naar de musea en ze er spelenderwijs mee vertrouwd te maken. Daarom selecteerde Francis Note ca. 15 musea per Vlaamse provincie, die zaken tonen die zowel jong als oud kunnen boeien en die d.m.v. een speciaal programma of speelse aanpak  ook aandacht tonen voor jongeren of kinderen. De gemaakte keuze is over het algemeen goed. Er staan musea bij waar je vanuit een traditioneel denkpatroon niet meteen naartoe zou gaan  : b.v. Miniatuurstad in Antwerpen, Technopolis in Mechelen, Hollywood Movie in Hasselt, Museactron in Maaseik, Wielermuseum in Roeselare, Atlantikwall in Oostende. Soms maak je bedenkingen : waarom SMAK in Gent en niet Moderne Kunst in Brussel ?

Bij elk museum staan adres, telefoon, fax, evt. website, prijscategorie, openingstijden. Stadsplattegrondjes ontbreken. In Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen liggen de musea netjes verspreid over heel de provincie ; in Antwerpen  zijn ze geconcentreerd in de westelijke hoek ; Herentals, Turnhout, Tongerlo, Geel, Mol ontbreken dus . In Vlaams-Brabant liggen ze allemaal rond Brussel en valt Leuven dus uit de boot. Het opzet is geslaagd : een stuk verleden op een relatief aantrekkelijke wijze presenteren aan kinderen en hun ouders . Men had de drempelvrees verder kunnen wegwerken door  een typisch voorwerp van elk museum  erbij te zetten.

Referentie :

Francis NOTE, De leukste en boeiendste musea voor de hele familie in Vlaanderen. Uitgeverij Deltas, Aartselaar, 2002. 110 p. ; 12,50 euro ; ISBN 90 – 243 – 8082 – 0.