home algemeen sites historische literatuur op alfabet op periode Nederlandse romans Indonesië W.O.II


Historische Romans
 

 

 

 

Het Gulden Vlies van Thule, Thea Beckman

Rotterdam, Lemniscaat, 2004, (1ste druk 1989), 319 blz. 

Thematiek: sciencefiction; technologische mannenmaatschappij versus natuurvolk; koloniale machtswellust versus vrijheidsdrang; radicaal feminisme: vrouwen zijn superieur aan mannen.

INHOUD

Dit is het derde deel van Beckmans Thule-trilogie (Kinderen van Moeder Aarde, 1985, 347 blz. ; Het Helse Paradijs, 1987, 318 blz.)

Na de fatale atoomoorlog heeft zich op Thule, het vroegere Groenland, een feministische, a­technische maatschappij gevormd, die bedreigd wordt door een mannelijke, militaristische en technische staat van het Europese vasteland: Baden. Geholpen door de harde natuur, hebben de Thulenen tweemaal een invasie van de Badeners kunnen verijdelen.

Bijna een halve eeuw is sindsdien voorbijgegaan. “De machtige Badense vloot was opgestoomd naar het westen, had de Thuleense kuststeden gebombardeerd en bezet, terwijl de bevolking van die steden in paniek het binnenland was ingevlucht en zich verborgen hield in de onafzienbare wouden en het woeste bergland.” (p. 8) 

Elvira Kamgut reist met haar familie naar het veroverde gebied, waar haar vader tot ondergouverneur benoemd is van de kolonie Upernavik. Al gauw ontdekt Elvira dat er een hele boel niet in de haak is : in de hele kolonie is geen enkele Thuleen te bekennen. Geen Badener kan zich ongestraft buiten de havensteden wagen. En ook binnen de prikkeldraadversperringen ondervinden de kolonisten veel hinder van Thuleense ‘terroristische acties’. Met behulp van een geheimzinnige oude vrouw leert Elvira Thuleens. Als haar vader op een strafexpeditie verdwijnt, trekt ze het binnenland in om toenadering te bewerken tussen Badeners en ‘inboorlingen’. Ze ontmoet Thura, een der hoofdpersonen uit de eerste twee boeken, nu een oude vrouw, die echter niets aan strijdlust heeft ingeboet. 

In een tweede deel maken we kennis met de zusjes von Birken, dochters van baron Arnim, de nieuwe Badense oppergouverneur. Met de bedoeling handelscontacten te leggen, volgen ze ongeweten de voetsporen van Elvira, het binnenland in. Tijdens hun afwezigheid verergert de situatie zeer snel voor de bezetters. De Thulenen treffen hen immers handig in hun zwakste plek: hun afhankelijkheid van techniek. De Badeners worden gedwongen tot onderhandelen door bemiddeling van de meisjes. Ongetwijfeld zal Thule weer vrij worden. 

BESPREKING 

Het boek heeft heel wat meer vaart dan Het Helse Paradijs. De inhoud komt grimmiger en tevens geloofwaardiger over, doordat het hele gebeuren meer door de ogen van de Badeners bekeken wordt. De mannen zijn nog steeds lompe karikaturen. Maar de meisjes, stuk voor stuk intelligente, non-conformistische bijdehandse brutaaltjes, krijgen een behoorlijk uitgewerkte persoonlijkheid aangemeten. Door deze contrastwerking wint ook de problematiek aan diepgang en reliëf. Het verhaal neemt de allures aan van een nieuwe Lettres persanes van Montesquieu, een parabel, die noopt tot bezinning in verband met onze eigen cultuur, levenswaarden, imperialisme in heden en verleden. Hoe lang is het geleden dat wij dezelfde kanonneerbotendiplomatie van de Badeners eveneens de normaalste zaak van de wereld vonden? Het Gulden Vlies, de gouden schaapsvacht, staat dan symbool voor de hebzucht, waaraan ook onze machtshebbers maar al te gemakkelijk het welzijn van het volk opofferen. 

Didactische verwerking 

Voor een uitvoerigere bespreking en didactische tips verwijzen we naar de recensie van het eerste deel, Kinderen van Moeder Aarde.  

Jos Martens