home      tijdvak 1      tijdvak 2      tijdvak 3      tijdvak 4      tijdvak 5      tijdvak 6      tijdvak 7      tijdvak 8      tijdvak 9      tijdvak 10    

Australia Day

Bestudeer de bron

Bron

Op 26 januari 1788, brengt Captain Arthur Phillip een vloot van 11 Britse schepen met veroordeelden naar de kolonie  New South Wales, waarmee hij in feite AustraliŽ sticht. Na het overwinnen van een periode van ontberingen, begon de jonge kolonie de verjaardag van deze dag met met veel fanfare te vieren.

AustraliŽ, ooit bekend als New South Wales, was oorspronkelijk bedoeld als strafkolonie. In oktober 1786, benoemde de Britse regering Arthur Phillip, kapitein van de HMS Sirius, en gaf hem opdracht om een agrarisch werkkamp op te zetten voor Britse veroordeelden. Philip, die nauwelijks een idee had van wat hij kon verwachten van het mysterieuze en verre land, had grote moeite bij het samenstellen van de vloot. Zijn verzoek om meer ervaren boeren om de  strafkolonie te helpen werden herhaaldelijk genegeerd. Ook had hij nauwelijks financiŽn en uitrusting.

Niettemin, vergezeld van een klein contingent mariniers en andere officieren, leidde Phillip zijn gezelschap van 1.000 man, van wie meer dan 700  veroordeelden, rond Afrika naar de oostkant van AustraliŽ. De reis duurde acht maanden, en kostte het leven aan ongeveer 30 mannen.

De eerste jaren van de nederzetting waren bijna rampzalig. Vervloekt met een slechte bodem, een onbekend klimaat en werknemers die onwetend waren van landbouw, Phillip had grote moeite de mannen in leven te houden. Een aantal jaren leefde de kolonie regelrecht op de rand van de hongersnood, en de mariniers die meegzonden waren voor de het bewaren van de orde waren niet voor hun taak berekend.

 Phillip bleek een harde maar faire eider hield stand door veroordeelden op verantwoordelijke posities te plaatsen. Geselingen en ophangingen waren aan de orde van de dag, maar er was ook gelijkheid. Zoals Phillip voor zijn vertrek uit Engeland had gezegd: "In een nieuw land zal er geen slavernij en dus ook geen slaven zijn."


Hoewel Phillip in 1792 naar Engeland terugkeerde, werd de kolonie omstreek 1800 een welvarend land. Er ontstond  een nieuw gevoel van patriottisme en de mannen begonnen 26 januari te vieren als hun stichtings dag. Historicus Manning Clarke merkte op dat de mannen de 'verjaardag van de stichting van de kolonie "met "drinken en vrolijkheid" vierden.
In 1818 op de 30ste verjaardag van de Britse vestiging in AustraliŽ werd 26 januari een officiŽle feestdag. En toen  AustraliŽ een soevereine natie werd, werd het de nationale feestdag, bekend als Australia Day.

Opdracht

Afhankelijk van het perspectief  van waaruit je het er tegen aan kijkt is Australia Day tegenwoordig een feestdag of een dag van rouw. Licht dit toe.


 

  

 Indigenous people


 Opdrachten

Klik op de afbeelding om terug te gaan naar het overzicht met opdrachten.

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009