home      tijdvak 1      tijdvak 2      tijdvak 3      tijdvak 4      tijdvak 5      tijdvak 6      tijdvak 7      tijdvak 8      tijdvak 9      tijdvak 10    

Jan Pieterszoon Coen

Bron

Gepubliceerd: 27-02-2011
HOORN – Het beroemdste standbeeld van Hoorn ligt onder vuur. Via de site verbeterdebuurt.nl deed een inwoner van Hoorn een oproep tot verwijdering van het beeld van Jan Pieterszoon Coen. De VOC-er heeft immers ooit aardig huis gehouden op de Banda eilanden. Inmiddels is er een tegenaktie gestart voor het behoud van het standbeeld van J. Pz. Coen op de Roode Steen te Hoorn.

“Het is een prachtig en insprirend beeld wat het huidige Nederland herinnert aan de waardevolle Geschiedenis van ons land.” Aldus de oproep die nu ook op de site verbeterdebuurt.nl is geplaatst. Een site die overigens helemaal niet voor dit soort akties bedoeld is, maar meer om losliggende trottoirtegels bij de gemeente aan te kaarten.
Klachten of suggesties die op verbeterdebuurt.nl minimaal 10 steunbetuigingen ontvangen worden door de gemeente in behandeling genomen. Ook de gemeente Hoorn heeft zich ooit aan dit uitgangspunt van de site geconformeerd.

Eind deze week plaatste binnenstadbewoner Eric van de Beek een oproep voor steun om het standbeeld van Coen te vervangen door dat van botenontwerper Liorne. Hij kreeg al snel steun maar dit weekend werd het tegenoffensief geopend.

Wat vindt u? Wel of geen standbeeld van Coen op de Roode Steen? Praat mee door hieronder te reageren.

U kunt dit bericht via het PLUS-je rechtsboven verspreiden via sociale sites als Twitter en Facebook!

Via deze link komt u bij de voorstanders van een Coen-beeld:

Opdracht

Moet het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen worden verwijderd?

Schrijf een kort essay waarin je, uiteraard ondersteund met argumenten een antwoord geeft op deze vraag. Ga in op argumenten voor en tegen en maak vervolgens een afweging.

Maak, voor je gaat schrijven, eerst een analyse van de standpunten en argumenten in deze bronnen en betrek die in je eigen afweging.

Bronnen

 

 Jan Pieterszoon Coen

 

 Opdrachten

Klik op de afbeelding om terug te gaan naar het overzicht met opdrachten.

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011