home      tijdvak 1      tijdvak 2      tijdvak 3      tijdvak 4      tijdvak 5      tijdvak 6      tijdvak 7      tijdvak 8      tijdvak 9      tijdvak 10    

Afgesneden handen

Een team van archeologen heeft bij opgravingen van een paleis in de oude stad van Avaris, in Egypte, een gruwelijke ontdekking gedaan.

De archeologen hebben skeletten van 16 menselijke handen gevonden die begraven waren in vier putten. Twee van de putten, gelegen aan de voorkant van wat wordt beschouwd als een troonzaal, bevatten elk n hand. Twee andere putten, gebouwd op een iets later tijdstip in een andere ruimte van het paleis, bevatten de 14 resterende handen. Het gaat telkens om rechterhanden.

 

Een afgehakte rechterhand ontdekt aan de voorkant van een Hyksos paleis in Avaris (het huidige Tell el-Daba). Het zou zijn afgehakt en aan de koning (of een ondergeschikte) gegeven in ruil voor goud.

De vondsten, in de Nijldelta ten noordoosten van Caro, dateren van ongeveer 3600 jaar geleden, een tijd waarin de Hyksos, een volk vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Kanan, de baas waren in een deel van Egypte. Hun hoofdstad daar was Avaris, tegenwoordig bekend als Tell el-Daba. Op het moment dat de handen werden begraven, werd het paleis gebruikt door een van de Hyksos heersers, Koning Khayan.

De rechterhand
De handen lijken het eerste fysieke bewijs van een praktijk in het oude Egyptische, bekend uit geschriften en kunst, waarbij een soldaat de afgesneden rechterhand van een vijand presenteerde in ruil voor goud, verklaart Bietak in de meest recente editie van het tijdschrift voor Egyptische Archeologie.
"Ons bewijs is het vroegste bewijs en het enige fysieke bewijs". zegt Bietak. "Elke put staat voor een ceremonie."
Het afsnijden van de rechterhand, in het bijzonder, maakte niet alleen het tellen van de slachtoffers makkelijker, het zou ook gediend hebben om de kracht van de vijand symbolisch weg te nemen. "Je berooft hem eeuwig van zijn macht," lichtte Bietak toe.

Het afsnijden van de rechterhand van een vijand was een praktijk van zowel de Hyksos als de Egyptenaren.

Een verslag ervan is beschreven op de grafmuur van Ahmose, zoon van Ibana, een Egyptische soldaat die vocht in een campagne tegen de Hyksos. Ongeveer 80 jaar later geschreven dan de tijd waarin de 16 handen werden begraven. Het opschrift luidt:

"Toen vocht ik man tegen man en nam een hand weg. Het werd gemeld aan de koninklijke heraut." Voor zijn inspanningen, kreeg de schrijver "het goud van moed". Later, in een campagne tegen de Nubirs, naar het zuiden, nam Ahmose drie handen weg en kreeg "goud in dubbele mate," zegt de inscriptie.

Bron: http://www.livescience.com/22267-severed-hands-ancient-egypt-palace.html

Opdracht

Maak, gebruikmakend van elementen uit de bron, duidelijk wat het belang is van de vondst van de afgehakte handen.

 

 Beeldenstorm


 Opdrachten

Klik op de afbeelding om terug te gaan naar het overzicht met opdrachten.

Copyright:  Albert van der Kaap, 2012