home      tijdvak 1      tijdvak 2      tijdvak 3      tijdvak 4      tijdvak 5      tijdvak 6      tijdvak 7      tijdvak 8      tijdvak 9      tijdvak 10    

Wonen in dezelfde straat als Hitler

Bron


Er veranderde zeer weinig voor de jonge Joodse jongen, Edgar Feuchtwanger, toen Hitler verhuisde naar zijn straat in een welvarende buitenwijk van München - tot de nacht van ..........., toen de aanval tegen de Duitse Joden in alle ernst begon.

"Op school werd het hele nazi-spul ons ingeprent " vertelt Feuchtwanger. Een van zijn leraren had leerlingen een groot hakenkruis met potlood laten tekenen op de eerste pagina van hun schrift. Op een andere pagina moesten ze een lijst opstellen van vijanden van Duitsland - onder hen, Groot-Brittannië, Rusland en de VS.

Tegen het midden van de jaren 1930, toen de omvang van het nazi-project steeds duidelijker werd, vonden veel Duitse Joodse families het nog steeds moeilijk om te accepteren dat ze bedreigd werden.

"We wisten dat het aan de macht komen van Hitler voor ons joden een gevaar was", zegt Feuchtwanger. De oudere broer van zijn vader,  Lion Feuchtwanger, was een bekend anti-nazi toneelschrijver. Diens appartement was al in 1933 over hoop gehaald, terwijl hij in het buitenland was. Hij keerde nooit meer terug naar Duitsland. Maar Edgar's ouders klampten zich vast aan het idee dat zij aan de aandacht van de nazi's waren ontsnapt.

Op bevel van Hitler, moesten andere joodse families in de straat plaats maken voor ondergeschikten en lijfwachten van Hitler. Maar niemand had geklopt op de deur van de familie Feuchtwanger.

Op ......  werd dat valse gevoel van veiligheid echter verpletterd. Vroeg in de ochtend, arriveerden  fficieren van de gevreesde Gestapo bij het huis van de 14-jarige Edgar. De avond had de eerste golf van georganiseerd nazi-geweld tegen de joden plaats gevondenin Duitsland en delen van bezet Oostenrijk.

Bron: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20210025

Opdrachten

1. Op de plaats van de stippeltjes moet telkens dezelfde gebeurtenis worden ingevuld. Welke gebeurtenis?

2. Wanneer vond deze gebeurtenis plaats?

3. Maak aan de hand van een passage in de bron duidelijk dat nazi-Duitsland een totalitaire staat was.

  Opdrachten

Klik op de afbeelding om terug te gaan naar het overzicht met opdrachten.

Copyright:  Albert van der Kaap, 2012