home      tijdvak 1      tijdvak 2      tijdvak 3      tijdvak 4      tijdvak 5      tijdvak 6      tijdvak 7      tijdvak 8      tijdvak 9      tijdvak 10    


Het Marshall Plan
 

Bron 1Tsjechoslowaakse spotprent uit 1949 met als onderschrift: Het Marshall Plan in de praktijk. Generaal Marshall geeft wapens aan respectievelijk Frankrijk en Duitsland.

Bron 2

Het onderschrift van deze prent uit 1947 luidt: 'Kan hij het blokken?' Stalin probeert de bal, waarop Marshall hulp'staat  te blokken. Op de basket staat 'Europees herstel'.

Gebruik bron 1 en 2

Het Marshall Plan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad. Dit Europees Herstel Programma was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa.  Marshall deed het voorstel officieel op 5 juni 1947 in een toespraak aan de Harvard-universiteit in Cambridge, Massachusetts.

Beredeneer met gegevens uit bron 1 waarom Stalin, de leider van van de Sovjetunie, probeert de Marshallhulp te blokken (tegen te houden).


 Marshall Plan

Marshall op 5 juni 1947 in Harvard

 Opdrachten

Klik op de afbeelding om terug te gaan naar het overzicht met opdrachten.

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011