Het ontstaan van Nederland
'De Geschiedenis van uw Vaderland niet
kennende,
zijt Gij buitenstaat ooit een goed burger,
veel min een nuttig Regent van het zelve te worden'
Hoe oud is Nederland?
Sinds wanneer bestaat Nederland? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er wonen al heel lang mensen op het grondgebied van het huidige Nederland, maar lange tijd kun je hen geen Nederlanders noemen. (kaarten).
De Britse historicus Jonathan Israel begint zijn boek over de geschiedenis van Nederland in 1477. Dat was het jaar waarin een aantal gewesten van het Bourgondische rijk in opstand kwamen tegen het Bourgondische centrale gezag. Tijdnes deze opstand dwongen zij op 14 maart 1477 het Groot Privilege af. Dit hield o.a. in dat de gewestelijke staten bijeen konden komen zonder toestemming van het Bourgondische bestuur en dat het Nederlands in Holland en Zeeland de officiële bestuurstaal werd.
Het begin van Nederland ligt dus eigenlijk in Frankrijk, om precies te zijn in Bourgondië, bij Filips de Stoute. In de loop van een paar eeuwen erfden, kochten en veroverden hij en zijn erfgenamen een groot gebied.
|
|
|
Filips de Stoue | Jan zonder Vrees | Filips de Goede |
De Bourgondische Nederlanden (1384-1477) In 1369 huwde Filips de Stoute (1342-1404), zoon van de vroegere Franse koning Jan II en broer van de regerende koning Karel V, hertog van Bourgondië, met Margareta, enige dochter en troonopvolgster van de graaf van Vlaanderen, Lodewijk van Male. In de bruidschat van Margareta bevond zich tevens het vorstendom Rethel, de steden Antwerpen en Mechelen (in het hertogdom Brabant) en de graafschappen Artesië, Franche-Comté en Nevers. In 1384 werd Filips graaf van Vlaanderen, Artesië, Nevers en Rethel; op de Franche-Comté had hij eveneens zijn hand weten te leggen. In 1390 kocht Filips het graafschap Charolais. (zie ook Filips de Stoute) Jan zonder Vrees (1409-1419), die zijn vader Filips opvolgde, concentreerde zich geheel op de Franse politiek, maar zijn zoon Filips de Goede (regeerde van 1419-1467) zette de uitbreidingspolitiek voort. In 1421 kocht hij het graafschap Namen. Brabant en Limburg vielen hem toe in 1430, na de dood van zijn neef, de kinderloze hertog Filips van Sint-Pol. In 1433 nam Filips Holland, Zeeland en Henegouwen af van zijn nicht Jacoba van Beieren. Hij verkreeg Picardië in 1435 bij het Verdrag van Atrecht en veroverde Luxemburg in 1443. Ook verwierf Filips enkele kleinere gebieden in Frankrijk. |
||
Sites:
|
Kaarten Volg de uitbreiding van het Bourgondische Rijk op de voet
met de volgende kaarten:
|
|
|
|
Karel de Stoute | Maria van Bourgondië | |
Onder zijn zoon Karel de Stoute (1467-1477) vonden verdere uitbreidingen plaats. In 1469 kocht Karel de Elzas, om die in 1474 weer te verliezen. In 1473 veroverde hij Gelre en in 1474 Lotharingen-Bar. Luik behield na zijn verovering door Karel (1468) eigen prins-bisschoppen, maar werd in feite een Bourgondisch protectoraat. Na Karels dood werden de zuidelijke gebieden ingelijfd door Frankrijk. Over de noordelijke gebieden, uitgezonderd Gelre, wist Karels dochter Maria van Bourgondië (1457-1482) het gezag te bewaren, gesteund door haar huwelijk in 1477 met Maximiliaan van Habsburg (1459-1519). Vanaf 1477 spreekt men van de Habsburgse Nederlanden. Volg de uitbreiding van het Bourgondische Rijk op de voet met de volgende kaarten:
Bron:
István Bejczy, Nijmegen
|
De Habsburgse Nederlanden (1477-1555)
Door het huwelijk van keizer Maximiliaan (1459-1519) met Maria van Bourgondië (1457-1482) in 1477, kwamen de Nederlanden in handen van de Habsburgers. Maximiliaan werd in 1504 opgevolgd door zijn zoon Filips de Schone (1478-1506). De nieuwe landsheer voerde een andere politiek dan zijn vader. Terwijl Maximiliaan voornamelijk de groot-Habsburgse belangen wilde dienen, kwam Filips, die alleen landsheer der Nederlanden was, meer op voor de belangen van de Nederlanden. Doordat Filips toegaf aan de traditionele verlangens van de gewesten (zonder daarbij de centrale macht te verzwakken), slaagde hij er in een goede reputatie op te bouwen bij de Nederlanders.
In 1506 stierf Filips, maar zijn beoogde opvolger, zoon Karel
(1500-1558) (rechts), de latere keizer Karel
V, was nog te jong om te regeren.
Maximiliaan werd regent voor zijn kleinzoon. Het bestuur van de Nederlanden liet
hij over aan zijn dochter, Margaratha van Oostenrijk (1480-1530). In 1515 werd Karel meerderjarig
verklaard. Het bestuur van de Nederlanden liet hij echter in 1517 weer aan zijn
tante over. In 1532 werd zij opgevolgd door Maria
van Hongarije (1505-1558), zus van Karel.
De zeventien Nederlanden
Het bestuur
Het bestuur van de Habsburgse Nederlanden was als volgt georganiseerd. Aan het hoofd stond de vorst. Deze had de leiding over de centrale administratie en was opperbevelhebber van het leger. In zijn afwezigheid werd het beleid gevoerd door de landvoogd. Op gewestelijk niveau werd de vorst vertegenwoordigd door de stadhouder. Hij zag toe op de openbare orde en de vorstelijke domeinen, had het recht de provinciale Staten bijeen te roepen, deed benoemingen en vaardigde reglementen uit.
Bron: Jeroen Savelkouls, Nijmegen, augustus 2000
Zelfstandig Nederland
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
Heb je wel eens goed geluisterd naar het Nederlandse
volkslied? Nee niet naar de muziek, maar naar de tekst?
Een merkwaardige tekst voor een volkslied van Nederland. Een
Duitser uit Nassau, prins van het Franse Oranje zegt dat hij de Spaanse koning
altijd geëerd heeft? Hoe zit dat?
Het Wilhelmus (pas sinds 1932 het volkslied van Nederland) is geschreven tussen 1568 en 1572 (waarschijnlijk in de zomer van 1570). De auteur is waarschijnlijk Marnix van St. Allegonde, alhoewel sommigen beweren dat het Coornhert is geweest. De muziek is afkomstig uit Frankrijk, waar hij door Franse soldaten werd bedacht tijdens de belegering van de stad "Chartres" ten Zuiden van Parijs. Het is een naamdicht (of: acrostychon). Dat wil zeggen dat de eerste letters van elk couplet een naam of woord vormen. In het geval van het Wilhelmus is dit: Willem van Nassov |
De Tachtigjarige oorlog
De hoofdpersoon van dit lied, Willem van Oranje, werd in 1533 geboren in het Duitse graafschap Nassau. Op 11 jarige leeftijd erfde hij van zijn neef René van Chalon het prinsdom Oranje in Frankrijk. Karel V was in die tijd niet alleen koning van Spanje, maar ook heer der Nederlanden en keizer van het Duitse Rijk. Hij bepaalde dat Willem der erfenis alleen in ontvangst mocht nemen als hij zou worden opgevoed in Brussel. Zo kwam Willem van Oranje naar de Nederlanden. Omdat Karel V niet alleen heer der Nederlanden, maar ook koning van Spanje was moest Willem hem dus eren.
In 1555 droeg Karel V de regering over de Nederlanden over aan zijn zoon Filips II. Hem eerde Willem aanvankelijk ook, tot er grote problemen kwamen tussen deze Filips en de adel in de Nederlanden. In 1568 begonnen de Nederlanden een opstand tegen hun landsheer die uiteindelijk tachtig jaar zou duren.
In 1579 werden de zeventien Nederlanden door de Unie van Atrecht en de Unie van Utrecht in twee delen verdeeld. De Unie van Utrecht vormde een soort grondwet voor de de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die bestond uit: Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen. De vergadering van de Unie of Staten-Generaal was samengesteld uit afgevaardigden van deze zeven gewesten. Het gewest Drente had wel een eigen bestuur, maar was niet geheel soeverein en stuurde geen afvaardiging naar de Staten-Generaal.
In 1581 werd Filips II door de Staten-Generaal niet meer als landsheer erkend. (Acte van Verlatinghe)
Bij de Vrede van Münster in 1648 erkende Spanje de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de scheiding was definitief bevestigd.
De Bataafse Republiek
In 1795 veroveren de Fransen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Stadhouder Willem V vlucht naar Engeland. De Staten-Generaal schaffen het stadhouderschap af. De naam van de Republiek wordt veranderd in de 'Bataafse Republiek' . Ons land was een soort vazal staat van Frankrijk.
Klik op de kaart
Het Koninkrijk Holland
In 1806 werd de Bataafse Republiek door Keizer Napoleon opgeheven en opgenomen in het door hem gevormde Koninkrijk Holland waarvan zijn broer Lodewijk Napoleon koning werd.
Klik op de kaart
Een Franse provincie
In 1806 doet Koning Lodewijk Napoleon onder druk van zijn broer Keizer Napoleon afstand van de Hollandse troon en vertrekt naar Oostenrijk. Nederland wordt een provincie van Frankrijk.
Het Koninkrijk der Nederlanden
Nadat Napoleon in 1813 verslagen was bij Leipzig trokken geallieerde troepen ons land binnen en moesten de Fransen zich terugtrekken. Het 'driemanschap' Gijsbert Karel van Hogendorp (1762 - 1834), A.F.J.A. Graaf van der Duyn van Maasdam (1771 - 1848) en L. Graaf van Limburg Stirum (1758 - 1840) nemen het Voorlopig Bestuur op zich. In november van dat jaar landt prins Willem Frederik, de zoon van stadhouder Willen V, bij Scheveningen. Prins Willem Frederik (1772 - 1843) aanvaardt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de soevereiniteit als constitutioneel vorst (Koning Willem I).
In 1814 worden België en Nederland samengevoegd en Willem I aanvaardt op 1 september de soevereiniteit over België.
Op 21 september 1815 legt Willem I in Brussel de eed op de Grondwet af en wordt daarmee de eerste koning van de verenigde noordelijke en zuidelijke Nederlanden.
Kaarten
Sites