histoforum    

Lesmateriaal Nieuw-Nederland
De Atlantische Onderwijscommissie heeft in het kader van het Hudsonjaar een lespakket ontwikkeld getiteld: Nieuw-Nederland, Een handelskolonie in de Nieuwe Wereld. Het pakket bestaat uit full color lesboekjes (32 blz.) en een uitgebreide docentenhandleiding met werkvellen en extra discussieopdrachten.

In het eerste hoofdstuk wordt stilgestaan bij de redenen waarom ontdekkingsreizen plaatsvonden en waarom staten ver weg van het eigen land nederzettingen bouwden. In het tweede hoofdstuk wordt het dagelijks leven en bestuur in Nieuw-Nederland verder uitgewerkt. Ook komt aan bod hoe de kolonisten met de indianen omgingen. De Nederlandse kolonie werd in 1664 veroverd door de Engelsen. Toch hield hier de Nederlandse invloed niet op. In het derde en laatste hoofdstuk komt deze “Nederlandse erfenis” aan bod.

Het materiaal is met name geschikt voor de 3e en 4e klassen havo en vwo en bestaat uit materiaal voor 4 tot 8 lessen. De lesinhoud sluit goed aan bij het vak geschiedenis, maar leent zich ook uitermate om vakoverstijgend te worden aangeboden, bijvoorbeeld met aardrijkskunde, maatschappijleer of economie. Bij ieder hoofdstuk is een verdieping opgenomen met activerende werkvormen. Hierdoor is dit materiaal naast gebruik in reguliere lessen ook zeer geschikt voor projectweken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Atlantische Commissie: www.atlantischecommissie.nl of neem contact op met Maaike Dingemans-Derix (m.dingemans@atlcom.nl of 070-363 94 95)

Dagboek Anne Frank opnieuw verfilmd
De BBC heeft een nieuwe verfilming gemaakt van het dagboek van Anne Frank. Bijzonder is dat de film is opgenomen in het Achterhuis in Amsterdam, met een sterke titelrol van Ellie Kendrick. Op de DVD (B-Motion) staat ook een reportage over Rutka Laskier, 'de Poolse Anne Frank', die in het getto van Bedzin van januari tot april 1943 een dagboek bijhield. (Bol.com, 13 euro)

Schooltv-examenbloqs bij Ten Oorlog! - Europese oorlogen 1789-1919
De Schooltv-examenbloqs bij Ten Oorlog! vormen een interactieve examentraining voor gebruik op de pc, het digitale schoolbord of via de beamer. Met het digitale pakket van vier bloqs bereidt u uw eindexamenleerlingen klassikaal voor op het examen. Uw leerlingen kunnen met de examenstofbloqs ook individueel aan de slag. De vier bloqs bestaan elk uit een Schooltv-aflevering van 15 minuten, uitleg in woord en beeld, oefenvragen en antwoorden. De Schooltv-examenbloqs sluiten volledig aan bij de Schooltv-serie Ten Oorlog! en de stofomschrijving voor dit CSE-onderwerp.
Prijs: € 6,95 voor vier Schooltv-examenbloqs (De Napoleonistische oorlogen, De Krimoorlog, De Frans-Duitse oorlog en De Eerste Wereldoorlog). Verkrijgbaar via schoolboekhandels Iddink en Van Dijk. Bekijk een voorbeeld van een Schooltv-examenbloq.
Drie van de vier Schooltv-afleveringen van Ten Oorlog! zijn deze maand nog te zien op Nederland 2: donderdag 9, 16 en 23 april om 10.15 uur.
De afleveringen zijn ook te bekijken via schooltv.nl en uitzendinggemist.nl.

Illus
ie of werkelijkheid
Een bijzondere powerpoint over illusie of werkelijkheid die doet denken aan het werk van de 16e eeuwse schilder
Arcimboldo, die portretten maakte bestaande uit fruit.

Jaargang 8, nummer 110, april 2009 extra

Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Tentoonstelling Karel de Stoute
Van 27 maart tot 21 juli 2009 loopt in het Groeningemuseum in Brugge een top tentoonstelling die focust op de Bourgondische hertog Karel de Stoute (1433-1477) en het schitterende hof waarmee hij zijn tijdgenoten verblufte. Karels pronkstukken, die na zijn nederlaag in Grandson door de Zwitsers werden buitgemaakt, vormen het hart van de tentoonstelling. Het is de eerste keer dat deze legendarische 'Burgunderbeute' het Zwitserse grondgebied verlaat, om even naar huis terug te keren. Ook het Weense Kunsthistorisches Museum leende topwerken uit. De bijbehorende catalogus is eveneens de moeite: 384 blz., 440 kleurenafbeeldingen en kost 39 euro

Jos Martens schreef voor Histoforum een recensie van de catalogus, aangevuld met didactische suggesties.

Powerpoints
Op de pagina met powerpoints staan nieuwe presentaties, o.a. over het examenonderwerp Ten Oorlog!, maar ook diverse anderen, met dank aan collega Wouter Stroop.

Wereld in Oorlog 11
In aflevering 11 van Wereld in oorlog o.a. aandacht voor:
* Rotterdam, 14 mei 1940. Historici hechten veel waarde aan de getuigenissen die direct na een belangrijke gebeurtenis zijn opgeschreven. Bij een bezoek aan het Gemeentearchief van Rotterdam stuitte Maurice Laarmans op zo’n authentieke getuigenis. Deze gaat over het bombardement van 14 mei 1940 en specifiek over de wijk Kralingen. Exclusief in Wereld in Oorlog de belangrijkste passages.
* Peter Borgers verdiepte zich in de eerste tanks en beschrijft hoe de onhandige ‘vechtwagen’ uitgroeide tot het geduchte pantserwapen. De gevechtstank, die sinds 1940 koningin is op ieder slagveld, is nog geen honderd jaar oud. Gepantserde gevechtswagens zijn echter geen nieuw idee. Maar een echt bruikbare gepantserde wagen kon pas gebouwd worden na de uitvinding van de benodigde krachtbron: de verbrandingsmotor.
* Een uitgebreid artikel over de meest gedecoreerde Amerikaanse militair uit WO1, de legendarische Sergeant York.