home digitale didactiek lesmateriaal ict en geschiedenis contact


Die Welle
 

 

 

 

 

De film Die Welle is gebaseerd op een experiment van de geschiedenis docent Ron Jones op Cubberly High School in Palo Alto (V.S.) in 1967. (de school werd in 1979 gesloten vanwege te weinig leerlingen)

Jones kreeg van leerlingen de vraag voorgelegd hoe het mogelijk was dat iemand als Hitler zo'n aantrekkingskracht had op mensen. Toen hij het antwoord op die vraag schuldig moest blijven startte hij een experiment.
Dit experiment verliep boven verwachting. Na een paar weken was er een beweging in het leven geroepen, ‘The Wave’ , waarvan de leden op zoek waren naar een sterk gemeenschapsgevoel en een gezonde werk-discipline. Maar al spoedig werd de beweging een doel op zich. Tegenstanders van ‘The Wave’ werden vijanden en oude vriendschappen werden beŽindigd. Kritiek op ‘The Wave' werd beantwoord met agressie en intimidatie.

Die Welle volgt het verhaal van de televisiefilm The Wave op de voet, al zijn er een paar, deels essentiŽle, verschillen. Was de uitgangsvraag in The Wave waarom Hitler zo'n aantrekkingskracht op mensen had, in Die Welle staat de vraag centraal of ook anno 2008 een autocratie nog mogelijk is.

Belangrijker is het verschil in aloop van beide films. In The Wave confronteerde de leraar zijn leerlingen uiteindelijk via filmbeelden met hun eigenlijke leider was, Hitler zelf. Deze onthulling shockeerde de leerlingen zeer en velen barstten in huilen uit. In die Welle is de afloop dramatischer. De jongen, voor wie Die Welle het meest belangrijk was geworden, schiet zichzelf door de keel. Daarmee laadt hij een groot schuldgevoel op de leraar die het experiment is begonnen.

Vragen bij de film

Bekijk de film en beantwoord de volgende vragen:  

  1. Wat zijn de uiterlijke, direct zichtbare, kenmerken van 'Die Welle?
  2. Met welke kenmerken van het nationaal-socialisme komen deze overeen?
  3. Welke kenmerken van 'Die Welle' hebben betrekking op overtuigingen en gedrag?
  4. Met welke kenmerken van het nationaal-socialisme komen deze overeen?
  5. In sommige opzichten ging het nationaal-socialisme nog veel verder dan 'Die Welle'. Licht dat toe.
  6. Waarom was het voor veel leerlingen aantrekkelijk deel uit te maken van 'Die Welle'?
  7. Welke kritiek had Karo op 'Die Welle'?
  8. Welke gevolgen had deze kritiek voor Karo?
  9. De film eindigt nogal dramatisch. Waarom juist voor Tim?
  10. Stel, jij had meegedaan met 'Die Welle', hoe zou jij je dan na afloop gevoeld hebben?

Volgens een website over de video The Wave waarin Ron Jones uitlegt hoe het experiment echt is verlopen heeft Norman Lear er een teenagers romance van gemaakt. Ron Jones keurde diens film niet goed voor educatieve doeleinden.

Lees de press release bij deze video 

Documentaire over The Wave: 'The lessonplan' (2011) met interviews met Ron Jones en veel van zijn toenmalige studenten.

Sites

Klik hier voor opdrachten bij The Wave.

 

Copyright © 2014 Albert van der Kaap

simple hit counter