histoforum    

Reformation Polka
De Reformation Polka is een lied over het leven van Maarten Luther en (vooral in het refrein) over zijn kritiek op het katholicisme. Het begon met een tekst van Robert J. Gebel, the Reformation Polka. Een tekst die op vervolgens op muziek werd gezet door Fugli (op een zeer bekende melodie uit Mary Poppins).  Daarna werd er een  flashfilmpje van gemaakt en tenslotte een tekenfilmpje. Zeer de moeite van het bekijken waard, zeker ook omdat de tekst met aantekeningen beschikbaar is.

DNA Neanderthalers wijst op seks met mens
Amsterdam - Met restjes DNA uit botten van Nanderthalers hebben wetenschappers de genetische blauwdruk van de bekendste uitgestorven mensenvariant kunnen reconstrueren. Het historisch bouwpakket, voor 60 procent compleet, lijkt sterk op het onze, maar vertoont ook belangrijke verschillen...Het Neanderthaler DNA komt voor 99,7% met dat van de moderne mens overeen....Verrsassend zijn (wel) de aangetroffen sporen van geslachtsverkeer tussen Neanderthalers en mens. Sommige stukken DNA komen zo sterk overeen dat ze recent moeten zijn uitgewisseld, tussen 50 en 80 duizend jaar geleden. Zo'n 1 tot 4 procent van het DNA van de moderne mens is er door Neanderthalers ingepompt, concluderen de wetenschappers nadat ze het volledige genetisch materiaal van vijf moderne burgers hebben vvergeleken met dat van onze vroegere verwant. Onderlinge seks, waar eerder aan getwijfeld werd, staat nu vrijwel vast (bon: Trouw, 7 mei 2010). 
Op Histoforum staat een toetsopdracht waarin deze bron is gebruikt. Commentaar op de opdracht is welkom.
Lees verder

Stemwijzer en Kieskompas
Politicoloog Krouwel van Kieskompas beschuldigt Stemwijzer van misleiding. Stemwijzer laat partijen hun antwoorden op de vragen zelf invullen en kijkt niet of ze kloppen met hun programma. Volgens Krouwel lokt de Stemwijzer gelieg en gedraai uit door suggestieve vragen te stellen, waarop alleen 'ja' of 'nee' kan worden geantwoord. Krouwel zegt dat de Stemwijzer het volk met overheidssubsidie voorliegt over de standpunten van de politieke partijen. Stemwijzer stelt in een reactie dat de partijen zelf verantwoordelijk zijn voor hun antwoorden. Als dat niet spoort met hun programma, is dat hun probleem.

Groene kieswijzer
Er is nu ook een groene kieswijzer. 'Vind jij natuur, milieu en duurzaamheid belangrijk? Wil je weten welke partijen het best bij jouw standpunten daarover passen? Vul dan de Groene Kieswijzer in! Dit kost 5 minuten'. 

Studentenkieswijzer
Het kan niet op. Voor een ieder die groot belang hecht aan goed onderwijs (wie niet?) is er ook een studentenkieswijzer. 'Heb jij een mening over de studiefinanciering, de kwaliteit van docenten of hoe internationaal het hoger onderwijs zou moeten zijn, en wil jij weten welke politieke partij jouw mening deelt? Vul dan nu de studentenkieswijzer in!' 

Stemexamen
Het stemexamen bestaat uit 25 meerkeuzevragen. Bij ieder goed antwoord krijg je vier punten. Je kunt dus maximaal 100 punten halen. Scoor je 58 punten of lager dan moet je herexamen doen. Dit herexamen telt 10 meerkeuzevragen waarvan je er ten minste acht goed moet hebben om alsnog te slagen.

Oorlogsliefdekind
Zondag 16 mei lanceren de VPRO en NPS in de live uitzending van OVT Radio het crossmediale project Oorlogsliefdekind. Een project over onze verzwegen koloniale erfenis waarin verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1949 achtergelaten kinderen uit voormalig Nederlands-Indië zijn vastgelegd.
Meer informatie

Datum 'Dag van de vrijheid'
Het was een spontane opwelling, afgelopen zondag in OVT: De vraag of 30 april en 5 mei wel de meest geschikte dagen zijn als nationale feestdag. Luisteraars reageerden massaal en kwamen tot veler verrassing met een datum die veel beter zou passen bij de Nederlandse geschiedenis: 26 juli! Op die dag werd immers in het jaar 1581 het beroemde “Plakkaat van Verlatinghe” ondertekend. En u weet het natuurlijk nog van de geschiedenisles op school: Dat Plakkaat (ook wel “Akte van Afzwering” genaamd) schoof Filips II aan de kant als machthebber en was dus het begin van de nationale onafhankelijkheid. “De mijlpaal in onze geschiedenis: elitair of niet”, zo reageerde Gerrit Esser. Maar Limburger R. Prevoo noemt deze datum onaanvaardbaar “want wij Limburgers horen pas sinds 1866 bij Nederland”.
Alternatieve data die verder werden genoemd: 30 januari (1648 -Vrede van Münster) – 10 augustus (1566 - begin Beeldenstorm in de Lage Landen) : 23 januari (1579 – Unie van Utrecht): 3 november (1848 – nieuwe grondwet): 27 augustus (1585 – Val van Antwerpen): 8 maart (internationale vrouwendag): 19 januari (1795 – begin Bataafse Republiek); of toch maar gewoon 1 mei, de Dag van de Arbeid?
Leuk onderwerp voor een discussie in de klas.

Imaging the French Revolution
Imaging the Fench Revolution bevat 42 afbeeldingen over de Franse Revolutie met een toelichting. Je kunt de afbeeldingen vergroten en erop inzoomen (use the image tool).

Amerikaanse Revolutie
Voor wie in een thema uitgebreid aandacht besteedt of wil besteden aan de geschiedenis van de V.S. is de website The coming of the American Revolution de moeite van het bekijken waard. De site bevat veel originele documenten in fascimile, maar met transcriptie en lessuggesties.

Nieuwe powerpoints
In de rubriek powerpoints staan twee nieuwe powerpoint presentatie. Beide bestaan alleen uit afbeeldingen met een link naar een enkel filmpje. Een presentaie gaat over wonen in het oude Rome, de ander over Pompeii. Houydt u er wel rekening mee dat het, vanwege de afbeeldingen, om grote bestanden gaat.

Tweedaagse Summer Schools 2010
Doe eens iets anders in je vakantie en schrijf je in voor de tweedaagse Summer Schools 2010. Stichting Kennisnet daagt je uit voor het prikkelende en inspirerende programma 'Let IT shine!' De enige bagage die je mee hoeft te nemen, is een visie op onderwijs en ict.
Summer Schools 2010 bijeenkomsten vinden plaats op 16 en 17 augustus, 23 en 24 augustus en 30 en 31 augustus. Per Summer School is echter een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is ruimte voor maximaal 30 onderwijsinstellingen, elk vertegenwoordigd door een koppel. Dit koppel bestaat uit een docent of ict-coördinator en een schoolmanager of beleidsmaker. Zo ontstaat een vruchtbare voedingsbodem voor veranderingen binnen de instelling. Het thema van Summer Schools 2010 rust op drie pijlers:

Programma, locaties en Inschrijven: ga naar www.summerschool2010.nl

Een schooleigen canon
In Kleio pleitte collega Marieke Orsel, alweer enige tijd geleden, ervoor om leerlingen zelf een canon te laten opstellen, één die voor hen relevant is. Door er samen met andere leerlingen aan te werken ontstaan er niet alleen meer perspectieven op de vaderlandse geschiedenis, maar wordt er ook meer betekenis aan gegeven. Hoe een dergelijke opdracht eruit zou kunnen zien en hoe u een voorbeeld kunt bekijken van een twwetal canonitems, gemaakt met een digitaal instrument, leest u in dit korte artikel. 

Hitler als schilder
Dat Hitler ambities had als schilder is uiteraard bekend, maar bent u ook bekend met zijn werk? Op deze website staan tien van schilderijen. Zie ook deze website, deze website en deze website.

Jaargang 9, nummer 134, mei 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Examens 2010
De examenkrant 2010 havo/vwo vindt u hier. Uiteraard is er ook examenkrant voor vmbo. Veel informatie over de examens geschiedenis vindt u ook in de rubriek examens van Histoforum.

Examenbesprekingen 2010

Vakdossier geschiedenis
Op de website van SLO staat het vakdossier geschiedenis 2010, waarin de stand van zaken wordt beschreven van het geschiedenisonderwijs in de tweede fase. Hierin wordt o.a. aandacht besteed aan de manier waarop het nieuwe programma op scholen vorm heeft gekregen en hoe docenten over het nieuwe programma denken.

Workshopdag Actief Historisch Denken & Historische Context
Op 15 juni is er in Soeterbeeck in Ravenstein een workshopdag over Actief Historisch Denken & Historische Context georganiseerd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Oproep
Gerrit van der Meulen is (met spoed), in verband met een bezoek met leerlingen aan Verdun, op zoek naar een dvd / video van Young Indiana Jones over Verdun 1916. Helaas is deze DVD nergens te koop. Wie kan hem helpen aan een kopie? Reacties graag naar gaitict@live.nl

Connected Histories
Britse historici ontwikkelen een federatieve zoekmachine waarmee gebruikers via één scherm een groot aantal bronnenuit de periode 1500-1900 kunnen doorzoeken. Onder de naam Connected Histories verbindt het HumanitiesResearch Institute van de universiteit van Sheffield wetenschappelijke bronnen met elkaar. Zie ook dit weblog.

Mashpedia

Een bijzondere zoekmachine, of is het eerder een soort encyclopedie of nieuwsdienst. Maspedia zelf meent: 'Mashpedia is an effective medium to find and explore online content about almost any topic, providing a didactic and intuitive way of learning. In every article you get a basic definition, the latest related news, videos, images, twitter messages and relevant links, thus providing a quick, practical outlook of the topic. Since real-time contents are ranked with the most recent coming first, Mashpedia can give you new information each day - even if you are looking at the same article'. 

Nationaal Vrijheidsonderzoek
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft onlangs een Nationaal Vrijheidsonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten zijn nu in samenvatting beschikbaar. Het volledige onderzoek is online te lezen op www.4en5mei.nl onder het kopje ‘onderzoek’.

Mijn geboortedag
Op welke dag van de week viel mijn verjaardag, wat was het voor weer die dag, wat gebeurde er toen in de wereld en hoeveel was geld toen waard in vergelijking met nu, u vindt het in één overzicht op vindthetsnel.com. De waarde van het geld wordt berekend op deze website van het IISG.

Het Acherhuis Online
Dwaal door het Achterhuis, waar Anne Frank ondergedoken zat en maak kennis met de verhalen in het dagboek, in 3D.

Dag van de Amsterdamse Geschiedenis
Op zondag 6 juni vindt voor de tweede keer de Dag van de Amsterdamse Geschiedenis plaats. Op vijftig plaatsen in Amsterdam vertellen historici, schrijvers en ooggetuigen over het verleden van de stad.
Meer informatie

Fusie
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gaat fuseren met het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies (CHGS).
Meer informatie 

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 30 mei sturen aan kaap@home.nl

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl