histoforum    

Bronnen
Collega Ton van Toutert attendeerde mij op een interessante serie cultuurhistorische bronnenboeken van kunsthistoricus Ad de Visser. Deze serie bestaat tot nu toe uit vijf delen met  cultuurhistorische bronnen van Grieken tot Renaissance.

Nederland als democratie
De lessenserie 'Nederland als democratie' handelt over de ontwikkeling van de Nederlandse democratie van 1795 tot heden. Centraal staat het begrip historische significantie: welke persoon of gebeurtenis was het meest belangrijk voor de ontwikkeling van de democratie en waarom? De lessenserie is ontwikkeld voor 4 vwo door Jannet van Drie, Brenda Stam en Carla van Boxtel.

Examenbesprekingen
Mocht u de examenbespreking(en) op 27 mei gemist hebben, u vindt de weerslag van de centrale besprekingen op de website van de VGN.

Verkiezingstijden
Het Institituut voor Beeld en Geluid lanceerde de website Verkiezingstijden, waar u hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse politiek sinds 1945 in beeld en geluid kunt ervaren.

Profielwerkstukken
Het Alfasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen helpt scholieren in 5 HAVO en 6 VWO bij het maken van hun profielwerkstuk. Op onze website kunnen scholieren bijna alles vinden wat ze nodig hebben bij het maken van een profielwerkstuk of een andere opdracht op het gebied van Cultuur en Maatschappij. Voor het vak Geschiedenis zijn onlangs nieuwe onderwerppagina's toegevoegd, die gaan over De Hanze en Mexico. Bovendien is de pagina over Oost Europa na 1989 grondig herzien. Naast deze onderwerpen kunnen scholieren ook ideeën vinden voor hun profielwerkstuk over manipulatie van de geschiedenis, de bevrijding, reisverhalen in de negentiende eeuw, oudheid, het verleden in musea en nog een aantal andere onderwerpen.

Ranking History in het Maritiem Museum
Sinds kort kunnen leerlingen in het Maritiem Museum Rotterdam stemmen op de belangrijkste gebeurtenissen uit onze maritieme geschiedenis. Tijdens de museumles ‘Ranking History’ stelt de klas namelijk haar eigen Maritieme Top 20 samen. Zo komen de leerlingen in aanraking met alle tijdvakken uit het geschiedenisonderwijs plus enkele belangrijke vensters uit de Nationale Canon. Basis van deze les is de tentoonstelling ‘Geen zee te hoog’ (shortlist Ranking History).
Lees verder

Wereld in Oorlog nummer 17
In het meest recente nummer van Wereld in Oorlog staan o.a. de volgende artikelen:
- De lotgevallen van de O-21, een Nederlandse duikboot tijdens WO2
- Martijn Steenbergen beschrijft de geschiedenis van de Nederlandse uitgave van Hitlers Mein Kampf, de besteller die de auteur tot miljonair maakte.

Tijdbalk
Op internet staan diverse (gratis) mogelijkheden om online een tijdbalk te maken, Timetoast is er daar een van.

Graf Karel de Grote niet gevonden
Archeologen hadden de hoop het graf van Karel de Grote in de dom van Aken te vinden, maar helaas.
Lees verder

Twee 'nieuwe'schilderijen van Michelangelo ontdekt.
Broer en zus Forcellino claimen in particuliere collecties twee, nog vrijwel onbekende en niet eerder overtuigend aan Michelangelo toegeschreven schilderijen van de hand van de meester te hebben teruggevonden: een Kruisigingstafereel en een Pietà.
Lees en kijk verder

Who was to blame for WW2?
Een vier minuten durende bespreking van de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog in een 'filmpje' met tekst i.p.v. beelden. Handig als samenvatting van de oorzaken. Een mooi voorbeeld van de meerwaarde van ÝouTube.

Grieken en Romeinen
In het kader van zijn opleiding maakte Mark Beumer voor havo 4 een  lessenserie over de Grieken en Romeinen bij de methode Feniks, inclusief evaluatie en een uitgebreide toelichting.

One Page Papers
Een korte video (nog geen twee minuten) waarin professor Alan White uitlegt waarom hij zijn student One Page Papers laat schrijven.

Incorporating research in the classroom
Professor Stephen Sheppard vertelt over het plezier van het doen van onderzoek ('figuring something out' ) in de klas.

I am a liar
Boeiende weblog van een leraar die het zat is dat leerlingen telkens vragen: 'meneer, is dit goed?


Jaargang 9, nummer 135, juni 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Lerarengilde
Lerarengilde is een community speciaal voor startende leraren (PO, VO en MBO)!
Leraren met veertig jaar onderwijservaring geven startende leraren advies over alles wat met onderwijs te maken heeft.
Ben jij een startende leraar en kun je wel wat tips of advies gebruiken?
Word lid van de community Lerarengilde - Direct online advies!

Geschiedenis Beleven
Bij toeval (maar wat is toeval als je veel op internet rondstruint) kwam ik terecht op de website Geschiedenis Beleven. Naar eigen zeggen een website voor en door liefhebbers van geschiedenis. De moeite van het bekijken waard.

Nieuwe websites over W.O.II in Indonesië
Indische kamparchieven is een website met informatie over interneringskampen in Nederlands-Indië. Indië in oorlog geeft toegang tot 24 digitale collecties met toegang tot het Indisch erfgoed van W.O.II. Reisgids Indonesië is een website over oorlogsplekken in de periode 1942-1949. 

Vacatures
Vacatures voor geschiedenis zijn nu te vinden via de homepage van de community. Ook is het mogelijk zelf vacatures aan te melden. Zie rechtsboven op de communitypagina: Vacatures.

Why is teaching so stressful?

Een artikel van BBC onderwijsverslaggever Hannah Richardson over de zwaarte van het beroep van leraar.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 14 juni sturen aan kaap@home.nl

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl