home algemeen sites historische literatuur op alfabet op periode Nederlandse romans Indonesië W.O.II


Historische Romans
 

 

 

 

De terugkeer van de dansleraar, Henning Mankell 

Breda, De geus, 2005, 507 blz.; Bekroond met de Zilveren Vingerafdruk, Beste Thriller van 2005.

Thematiek: holocaust en wraak; neonazi’s.
Tijd
: Tweede Wereldoorlog en 1999.
Plaats
: Zweden, Duitsland, Argentinië.
Doelgroep
: 15+

 

Inhoud

PROLOOG 

Duitsland/ december 1945 

Op 12 december 1945, vlak na twee uur 's middags steeg het vliegtuig op van het militaire vliegveld bij Londen. Het motregende en het was kil. Af en toe trokken er krachtige buien over, die vat kregen op de windsok. Daarna was het weer rustig. Het vliegtuig was een tweemotorige Bristol Blenheim, die tijdens de slag om Engeland in het najaar van 1940 al werd ingezet. Het was diverse keren door Duitse vliegtuigen geraakt en gedwongen geweest om noodlandingen te maken. Maar men had het toestel altijd weer weten te repareren en opnieuw in kunnen zetten in de strijd. Nu de oorlog voorbij was, werd het voornamelijk gebruikt om de Engelse troepen te bevoorraden die in het verslagen en verwoeste Duitsland zaten.

Maar die dag had Mike Garbett, kapitein van het vliegtuig, de opdracht gekregen om dezelfde middag een passagier naar een plaats genaamd Bückeburg te brengen. Daar zou hij afgehaald worden, waarna hij de volgende avond terug zou keren naar Engeland. Wie deze man was of wat hij in Duitsland ging doen, kreeg Garbett niet te horen van majoor Perkins, zijn directe overste. Hij stelde ook geen vragen. De oorlog was voorbij, maar soms had hij het gevoel dat hij nog steeds aan de gang was. Geheime transporten waren niet ongebruikelijk.

Nadat hij zijn vliegopdracht had gekregen, nam hij samen met copiloot Peter Foster en navigator Chris Wiffin plaats in een van de barakken van het vliegveld. Op tafel hadden ze de kaarten van Duitsland uitgerold. Het vliegveld lag enkele tientallen kilometers buiten de stad Hameln. Garbett was er nog nooit geweest maar Peter Foster kende het wel. Omdat er in het omringende gebied geen bergen lagen, zou het niet moeilijk zijn om aan te vliegen. Het enige wat problemen op zou kunnen leveren was de mist.  

blz. 9

 

DEEL 1

Härjedalen/oktober-november 1999

2

Stefan Lindman was politieman. Minstens één keer per jaar kwam hij in een situatie terecht waarin hij grote angsten doorstond. Een keer was hij tegen de grond gewerkt door een psychopaat, die meer dan honderd kilo woog. De man had schrijlings op hem gezeten en hij had, met toenemende wanhoop, moeten proberen te voorkomen dat de man met zijn enorme handen zijn hoofd eraf zou rukken. Als een van zijn collega' s de man niet met een harde klap op zijn hoofd had neergeslagen, zou die ongetwijfeld in zijn opzet zijn geslaagd. Een andere keer werd hij beschoten toen hij op een deur klopte om een familieruzie te sussen. De kogel was afkomstig uit een mausergeweer en was rakelings langs zijn been gevlogen. Maar nog nooit was hij zo bang geweest als nu, de ochtend van 25 oktober 1999, terwijl hij in zijn bed naar het plafond lag te staren. 

Hij had de hele nacht bijna geen oog dichtgedaan. Af en toe was hij ingedommeld om vervolgens onmiddellijk weer wakker te schrikken van de nachtmerries die hem bestookten zodra hij in slaap wegzakte. Uiteindelijk was hij uit pure onmacht maar opgestaan en voor de televisie gaan zitten, waarna hij al zappend bij een zender terecht was gekomen die een pornofilm uitzond. En al snel had hij vol afkeer de televisie uitgezet en was hij weer naar bed gegaan.

Het was zeven uur toen hij opstond. ' s Nachts had hij een plan bedacht. Een plan dat tegelijkertijd een bezwering was. Hij zou niet rechtstreeks naar het ziekenhuis lopen. Hij zou eerder van huis gaan, zodat hij niet alleen een omweg kon maken, maar ook een paar rondjes om het ziekenhuis kon lopen. De hele tijd zou hij op zoek gaan naar tekens die erop wezen dat de uitslag van de dokter positief zou zijn.  

blz. 32

Het duurt een hele poos voor je door krijgt wat het verband is tussen de twee gebeurtenissen, van elkaar gescheiden door meer dan een halve eeuw en vele kilometers. Kort nadat de zevenendertigjarige Zweedse politie-inspecteur Stefan Lindman te horen krijgt dat hij moet behandeld worden voor tongkanker, leest hij in de krant dat zijn gepensioneerde ex-collega en mentor Herbert Molin is vermoord. Lindman wil de tijd tot zijn opname nuttig besteden en reist naar het Noord-Zweedse Härjedalen, waar Molin zeer teruggetrokken in de bossen leefde. De afzondering van Molin blijkt geen toeval: hij heeft een verleden waarvan Lindman noch zijn collega’s enig vermoeden hadden. Zijn vroegere mentor is doodgeslagen en ook zijn hond is afgemaakt. Op de vloer vinden de politiemensen vreemde bloederige voetsporen. Het zijn de basispassen van de tango. Dan vindt Lindman het lijk van Molins buurman, buiten zijn huis, vastgebonden aan een boom. Dezelfde dader? Dat denken Lindman en de plaatselijke politiemensen Giuseppe Larsson en Erik Johansson. In afwisselende hoofdstukken maken we kennis met de moordenaar, een Argentijn die een paspoort heeft op de naam Fernando Hereira, helemaal niets met de tweede moord te maken heeft en zijn best doet dat duidelijk te maken aan de Zweedse speurders. Pas helemaal op het einde van het boek komt zijn echte naam aan het licht: Aron Silberstein. Maar voor het zo ver is heeft Lindman ontdekt dat Molin tot aan zijn dood nazi gebleven is en dat de neonazi’s een veel gevaarlijkere en meer verspreide organisatie vormen dan hij ooit gedacht had. En komt ook aan het licht waarom Molin gedood is en wat dat te maken heeft met tango, de Waffen-SS en het Berlijn van de Tweede Wereldoorlog. 

Maar wat het echte verband is met Lindmans reis in april 2000 naar het Schotse slagveld Culloden, waar de clans in 1745 werden uitgemoord door de Britten, dat is me niet volkomen duidelijk geworden. Tenzij de auteur absoluut een aangrijpende reiservaring in zijn boek wilde verwerken. 

Bespreking 

Eerst waren er de televisie-uitzendingen van Wallander, naar de boeken van Henning Mankell, vervolgens die naar De terugkeer van de dansleraar en pas dan las ik de roman zelf, als eerste boek van de gevierde Zweedse auteur. Ik was allerminst van plan een recensie te schrijven, tot ik in slechts enkele dagen toevallig drie krantenartikels aantrof over een analoog onderwerp: een in Nederland, een in Frankrijk en een over Vlaamse SS’ers en de jodenvervolging in Antwerpen (zie onder:‘Bijlagen’). Toen was de keuze gauw gemaakt. 

Henning Mankell (1948) is met stip en voorsprong de meest gelezen Zweedse misdaadschrijver. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. De terugkeer van de dansleraar is zijn eerste roman na de inspecteur Wallanderreeks. In Zweden zijn er meer dan 600.000 exemplaren van verkocht, in Duitsland ruim 400.000. 

Het succes van Mankell is eigenlijk verheugend. Zijn boeken trekken dus blijkbaar lezers, veel lezers in verschillende landen, die meer verwachten dan razendsnelle en ongeloofwaardige actie, snelle seks, zinloze seriemoordenaars of stromen bloed. Hoewel ook bij hem seriemoordenaars en bloederige taferelen voorkomen, overheerst de psychologie van zijn karakters. Zijn hoofdpersonen zijn mensen van vlees en bloed, kampen met lichamelijk ongemak, ziekte en/of familiale problemen, die hun alles opslorpende werk beïnvloeden. Mankell is een geëngageerde auteur. In elke misdaadverhaal snijdt hij tevens een of meer maatschappelijke problemen aan: asielzoekers, fanatisme en onverdraagzaamheid, bureaucratische gevoelloosheid, aids, mensenhandel en drugsmokkel, seksueel misbruik, gewetenloos en ongebreideld winstbejag…

In al zijn boeken bouwt hij diverse lagen in: achter en onder het initiële misdrijf dat zijn politiemensen moeten onderzoeken, duiken dieperliggende toestanden op, die je meestal niet verwacht. Ik troost me met de gedachte dat de intelligente wijze waarop hij dit aanpakt een verklaring is voor zijn populariteit. 

Didactische tips 

Niet alleen in een schoolse situatie lijkt me een link naar de Tweede Wereldoorlog, de Waffen-SS en huidige neonazi’s normaal-functioneel. Natuurlijk kan het gebeuren dat je leerlingen met extreemrechtse ideeën op gedachten brengt die je niet voorzien had. (Wat mij in het verleden tot mijn spijt effectief overkomen is!)

Het kan ook interessant zijn film en boek met elkaar te vergelijken. De film is op een aantal punten sterker dan de roman en vice versa. 

Voor inpassing in een ruimere leereenheid: zie op de site van de VVLG: ‘Tweede Wereldoorlog. Een multimediale vakoverschrijdende leereenheid ...’

Zie ook op Histoforum artikelen over de Tweede Wereldoorlog in jeugdliteratuur.

Je kunt een groepje een webquest laten houden naar extreemrechts, neonazi’s.

We verwijzen voor verdere documentatie naar de website van het (Belgische) Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij. (Voertalen: Nederlands, Frans, Engels.) Hier kun je onder meer in PDF een volledige studie van 45 blz. downloaden: Gewillig België. Overheid en Jodenvervolging in België tijdens de Tweede Wereldoorlog

Meer informatie over de boeken van Henning Mankell: op de website van Uitgeverij De Geus.

In de Bijlagen vind je aanvullend materiaal uit de kranten van februari 2007. 

Jos Martens