histoforum    

Nascholing ict en geschiedenis 
Op vrijdag 19 juni organiseert de lerarenopleiding geschiedenis van de School of Education van Hogeschool Windesheim een nascholing voor docenten vo met als thema 'ict in de les geschiedenis'
Vier workshops staan op het programma:
1. Vakdidactisch gebruik van smartboard (IWB).
2. Vakdidatisch gebruik (en bewerken) van video.
3. Internetbronnen en papieren bronnen voor doen van historisch onderzoek.
4. Het gebruik van een digitale leswizard.

 Datum: Vrijdag 19 juni
Tijd: 10.00 - 15.00u.
Kosten: gratis. Vergoeding van reiskosten
Plaats:Hogeschool Windesheim, Zwolle.

Belangstellenden kunnen een uitnodigingbrief aanvragen met meer gegevens via joop.de.vries@windesheim.nl

Symposium 'Bronnen voor een krachtige vakdidactiek' dinsdag 14 april 2009
Het Landelijk Expertisecentrum Mens- en Maatschappijvakken organiseert een symposium, waar voor het geïntegreerde leergebied o.a. een discussie gehouden wordt over vakintegratie op de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook wordt het onderzoeksrapport “Vakintegratie in de Mens- en maatschappijvakken: theorie en praktijk” gepresenteerd. Bij deelname ontvangt u ook een exemplaar van dit rapport.
Het symposium vindt plaats op dinsdag 14 april 2009 van 13.00-18.00 in Regardz Eenhoorn te Amersfoort. Deelname is kostenloos. Klik hier voor meer info en aanmelding.

'Israël & Palestina' in Teleblik 
Je ziet het bijna elke week in het nieuws. De gevechten, bomaanslagen en aanvallen in Israël en de Palestijnse gebieden. Het Palestijns-Israëlisch conflict veroorzaakt geëmotioneerde discussies. De standpunten van de verschillende partijen liggen ver uit elkaar. Het nieuwe Teleblikdossier 'Israël & Palestina' laat zien hoe complex de situatie in het Midden-Oosten is. Hoe is de ruzie ontstaan? Hoe denken Joden en Arabieren over elkaar? Wie zijn de slachtoffers? Wat is de rol van de media? En zal er ooit nog een einde komen aan deze 'moeder aller conflicten'?

4 mei Concert brengt lesmateriaal en gastlessen over vrijheid
Frommermann treedt dit jaar op tijdens het 4 mei Concert in het Concertgebouw van Amsterdam. Samen met acteur Peter Blok brengt Frommermann een ode aan vrijheid en zingt liederen van The Comedian Harmonists. Deze band bestond in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, en kregen destijds een optreedverbod van de nazi’s omdat drie van de bandleden joods waren.
Jaarlijks vindt op 4 mei in het Concertgebouw van Amsterdam het 4 mei Concert plaats. Dit concert volgt op de Nationale Dodenherdenking en begint om 21.15 uur. Iedereen is van harte welkom en in het bijzonder jongeren. Zij kunnen dit concert gratis bijwonen (aanmelden via www.herdenk.nu ). Op deze website is er voorafgaand aan 4 mei voor docenten muziek of geschiedenis (voortgezet onderwijs) een digitale les beschikbaar over het thema Vrijheid moet beschermd worden. De les bestaat uit een fotospel en aanvullende lessuggesties.

'De enquête
Veel collega's in de tweede fase hebben ondertussen de enquête over het nieuwe examenprogramma ingevuld. Wilt u ook uw mening geven en uw stem laten horen? De enquête staat nog open tot 26 april. Uiterlijk in juni worden de resultaten bekend gemaakt op de website van SLO.

Museum weekend
4 en 5 april a.s. is het weer museum weekend. Musea in heel Nederland openen gratis of met korting de deuren om u te verleiden binnen te komen. Het thema voor dit jaar is ‘Verleiden’.


Jaargang 8, nummer 109, april 2009

Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Miep Gies
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde Miep Gies samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl, Jan Gies en Johan Voskuijl een team van helpers van acht joodse onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Op de website Miep Gies vertelt de bijna honderdjarige Miep Gies haar verhaal.

Worldmapper
Worldmapper is een website die je, middels animaties, op een andere manier naar (thematische) kaarten laat kijken.
Bent u op zoek naar historische kaarten op internet kijk dan eens op dit overzicht.

Auschwitz expositie
In '2000 WOORDEN EN 200 BEELDEN' krijgen docenten en leerlingen heel in het kort een overzicht van wat er op de expositie in Auschwitz te zien is. In ongeveer 2000 woorden en 200 beelden krijgen zij basisinformatie over de vervolging en deportatie van Joden in Nederland. (zie ook de toelichting).

Symposium
Op maandag 18 en dinsdag 19 mei organiseert de Historische Studievereniging Leiden (HSVL) een symposium getiteld ‘The role of the state in the Great Divergence’ en voorafgaand hieraan een serie lezingen.
Al ruim een decennium is een historisch debat gaande over de opkomst van het Westen in de wereldgeschiedenis. Hoe kregen West-Europa en de VS een dominante positie in de wereld en waarom juist het Westen en niet een ander gebied, bijvoorbeeld China? Vele historici wijzen op de rol van de staat in westerse samenlevingen als een leidende oorzaak, mogelijk zelfs de belangrijkste oorzaak.
HSVL en Leidschrift hebben drie leidende historici uitgenodigd om op het symposium en de lezingen hun visie over dit vraagstuk te geven; Prof. Dr. Kenneth Pomeranz (University of California), Prof. Dr. John Darwin (University of Oxford) en Prof. Dr. Peer Vries (Universität Wien).
Lezingen
Op maandag en dinsdag voorafgaand aan het symposium geven de drie historici ieder een lezing over hun visie op ‘the rise of the West’. Meer informatie over de lezingen volgt.
Symposium
Het afsluitende symposium wordt gehouden in de Lokhorstkerk te Leiden. De moderator van dit symposium is de Utrechtse historicus en Spinozaprijswinnaar Prof. Dr. Jan Luiten van Zanden.
Locatie symposium: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Tijd: 19:30 ontvangst met koffie, 20:15 start symposium
Toegang: gratis
Informatie: www.hsvl.nl/symposium
Aanmelden: hsvl@hum.leidenuniv.nl

Nieuw op de community website
Geregeld worden er recensies van historische boeken, romans en films aan de website toegevoegd. De meest recente toevingen vindt u steeds in de rubriek nieuw.