home algemeen sites historische literatuur op alfabet op periode Nederlandse romans Indonesië W.O.II


Historische Romans 

 

 

 

Operatie Weymouth

Piet Reynders, Antwerpen-Rotterdam, de Vries-Brouwers, 2010, 223 blz. - Omslag: Sabine Leemans 

Tijd en ruimte: Noord-Limburg, dicht bij de Nederlandse grens, Tweede Wereldoorlog
Doelgroep
: vanaf 12 jaar. 

Inhoud 

Dommelberg, een ingedommeld dorpje op de Kempische heide, ten noorden van Hasselt (Belgisch Limburg). Het verhaal start op 22 juli 1943, een snikhete dag. Stoffel, de zoon van de dokter, moet met zijn vriend Rik per fiets proviand wegbrengen voor een stel onderduikers, jonge mannen die zich onttrekken aan de verplichte arbeidsdienst in Duitsland. Die zelfde dag peilt de Duitse Abwehr (geheime dienst) enkele kilometer verder in hetzelfde dorp een marconist, die gecodeerde berichten overseint naar Londen. De marconist is Jos Stevens, verpleger in het nabijgelegen werkkamp voor Poolse dwangarbeiders, vriend van Lotte, de dochter van de dokter. Hij wordt aangehouden en in Hasselt hardhandig ondervraagd. Door de voorzichtige structuur van het Verzet kan hij niets verraden, maar hij stemt toe om voor de Duitsers te werken en fictieve meldingen over te brengen. Maar hij verwerkt subtiel enkele tekens waardoor de Britten weten dat de bezetter hem controleert. (Authentiek! Een slordigheid van de Britten bij een gelijkaardige situatie in Nederland zou het leven kosten aan tientallen verzetslieden, het zogenaamde Holland Spiel (J.M.)) 

Daarop besluit Londen een nieuw radiotelegrafist te droppen. Het is Oliver Jones, een Engelsman met Vlaamse moeder, die in de streek is opgegroeid en perfect Nederlands spreekt. Zijn doelwit: ervoor zorgen dat de R.A.F. de munitiefabriek in Dommelberg kan bombarderen. Die fabriek ligt half ondergronds en zwaar gecamoufleerd in de bossen. Een Lysander (eenmotorig verkenningsvliegtuig) brengt hem naar België. Onderweg worden zij onderschept door een Duitse nachtjager. De Britse piloot slaagt erin de Duitser te laten neerstorten, waardoor echter alle vijandelijke militairen worden gealarmeerd. Want de bezetter mag dan al slechts vier Feldgendarmen in het dorp hebben, de munitiefabriek en de Polen worden wel degelijk zwaar bewaakt. Jones schiet na zijn parachutesprong twee Duitsers neer, doch raakt zelf licht gewond. Toevallig is Stoffel getuige van de schietpartij. Hij neemt de Engelsman mee naar zijn vader voor verzorging. Het hele dorp staat ondertussen in rep en roer. Ze ontkomen maar nipt aan de Duitse soldaten. Voor het verhaal ten einde is, zullen er nog doden vallen. En verraad schuilt waar je het niet verwacht. Zal Operatie Wymouth, het nachtelijk bombarderen van de munitiefabriek en de bevrijding van de Poolse gevangenen, tot een goed einde gebracht worden? Oliver Jones heeft het laatste woord: “Hoeveel waarde had een mensenleven nog in deze gruwelijke oorlog?” 

Bespreking 

“Dommelberg bestaat niet. Jos, Stoffel, Rik, Marilou en luitenant Jones leefden slechts in de verbeelding van de schrijver. Het verhaal is dus fictief, maar wel gebouwd op tientallen echt gebeurde feiten.” (de auteur) 

Reynders is een geboren verteller, een bijna bedreigde diersoort lijkt tegenwoordig wel. Hij heeft zijn sporen verdiend in een hele reeks Vlaamse Filmpjes, boekjes van amper 32 bladzijden, dikwijls met een historisch onderwerp, die gedurende tientallen jaren door jongeren werden verslonden (waaronder ook ondergetekende). Het heeft, tussen haakjes, hele generaties aan het lezen gehouden en hen heel vaak ook naadloos tot de Grote Literatuur begeleid. 

Het middendeel van het verhaal speelt zich af in een heel korte tijdsspanne. De Engelse para, Oliver Jones, heeft slechts enkele dagen om in Dommelberg het nachtelijk bombardement vanuit Engeland op poten te zetten, op de hielen gezeten door de gealarmeerde Duitsers. Die dan in extremis nog op de hoogte blijken van zijn plannen. Derhalve word je door de auteur samen met zijn personages in een rotvaart meegesleurd, van de ene nipte ontsnapping naar de andere. Veel psychologische diepgang moet je niet verwachten. Maar jonge lezers krijgen door subtiele details een goed idee van het dagdagelijks leven in een bezet land. Die details zijn vaak toegelicht in korte duidelijke voetnoten. Hoewel, het leven in de zomer van 1943 op het Limburgse platteland valt qua ontberingen niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Hollandse Hongerwinter in een stad als Amsterdam, anderhalf jaar later. Toch draait ook hier bijna alles om voedsel en overleven.

En toch wordt de atmosfeer grimmiger in de reële wereld buiten de bladzijden van de roman. De acties van de Weerstand, vooral van de communistische partizanen, beginnen toe te nemen, net als uiteraard de represailles van de bezetter.

De Limburgse partizanen waren berucht voor hun moordpartijen op echte of vermeende collaborateurs met de vijand. Tot aan de bevrijding, begin september 1944, knalden ze 93 mensen af, van wie een aantal volkomen onschuldig. Het werd zo erg dat de leider van de partizanen, ‘commandant Jean’ (in werkelijkheid Louis Van Brussel) naar Limburg kwam om de spiraal van geweld te stoppen, wegens de gevolgen van de weerwraak van de Duitsers en hun handlangers op de burgerbevolking. 

Persoonlijk 

Operatie Weymouth doet me heel sterk denken aan de oorlogsverhalen van mijn vader. Twintig jaar oud in 1940, werd hij aan het werk gezet in de mijn, eerst bovengronds, dan in de ondergrond, meer dan 700 m diep. Wat hem claustrofobie bezorgde en wat hij bijna pathologisch haatte. Werkweigering en onderduiken zat er niet in: er moest brood op de plank komen voor negen jongere broers en zussen. Een broertje zou in 1941 verdrinken toen een vlot met kinderen op weg naar school omsloeg in het Albertkanaal. (De brug was in mei 1940 opgeblazen bij de Duitse opmars.) 

In de mijn werkten veel Russische dwangarbeiders en krijgsgevangenen, die alleen Russisch praatten -niet erg bevorderlijk voor de conversatie. Heel regelmatig verdwenen er een paar, waar nooit meer iets over gehoord werd. “Gestapo?” fluisterden de Vlaamse kompels achterdochtig. Pas heel veel jaren later vernamen wij uit de boeken van Jos Bouveroux dat de Russen, met behulp van de Weerstand ontsnapten en in de Kempische bossen partizanengroepen vormden, die zich schuil hielden in onderaardse verblijfplaatsen.

Didactische tips 

In een lessituatie kun je het boek op verschillende wijzen aanwenden: alleen of samen met andere jeugdromans in complementair groepswerk. Deze roman is bijzonder geschikt voor leerlingen die houden van een vlot en avontuurlijk verhaal.

In elke klas vind je wel enkelen die gepassioneerd zijn door de oorlog. Je kunt wapens of vliegtuigen, tanks… eventueel laten naschilderen, al dan niet in samenwerking met het vak plastische opvoeding. Er zijn legio boeken met kleurenafbeeldingen.

Voor het opzetten van een ruimere leereenheid, zie op de VVLG - site: Tweede Wereldoorlog. Een multimediale vakoverschrijdende leereenheid

Houd er rekening mee dat er sindsdien heel wat meer jeugdromans en films ter beschikking zijn gekomen dan in het artikel vermeld. Zie hiervoor de rubrieken Jeugdromans Tweede Wereldoorlog en op Histoforum: Historische romans over de Tweede Wereldoorlog  

Films: Histoforum en VVLG-site

Wie weinig ervaring heeft bij het werken vanuit historische romans, verwijzen we naar Gelezen tijd. Een artikel over het gebruik van historische romans in de hogere jaren van het voortgezet onderwijs, In: Histoforum Didactiek, 2009 

Literatuur 

Louis Van Brussel, Partizanen in Vlaanderen, Leuven, Stichting Frans Masereel, 1971.

Jos Bouveroux, Terreur in oorlogstijd: het Limburgse drama, Nederlandsche Boekhandel, 1985.

Jos Bouveroux, Russische partizanen: Wereldoorlog II in Limburg, Leuven, Davidsfonds, 1990.

Roman (nog niet besproken op deze site)

Els Beerten, Allemaal willen we de hemel, Amsterdam, Antwerpen, Querido, 2009, 498 blz.

(Boekenleeuw 2009)

 

 

Jos Martens

september 2010