artikelen over geschiedenis didactiek

Leerlijn geschiedenis

Rekenen/wiskunde en taal hebben een referentiekader. De moderne vreemde talen hebben een Europes Referentie Kader (ERK). Is het mogelijk om ook voor geschiedenis een dergelijk referentiekader te maken?

Leerdoelen

 

Voorbeeld van een leerdoel bij het onderwerp de Opstand

 

Leerdoel voor alle leerlingen

 


Dit is een voorbeeld van een (basis) leerdoel dat voor alle leerlingen in de klas van toepassing is. In dit leerdoel is aangegeven hoeveel oorzaken (de norm [ link naar Leerdoelen formuleren]) leerlingen moeten kunnen beschrijven [ link naar Handelingswerkwoorden] (het gedrag [link naar Leerdoelen formuleren]) van de beelstorm (de inhoud [link naar Leerdoelen formuleren]).
 
Dit leerdoel kan meer of minder moeilijk worden gemaakt door te variëren in de hoeveelheid oorzaken (norm) en door andere handelingswerkwoorden te gebruiken [ link naar Handelingswerkwoorden] (gedrag). Het leerdoel zou dan bijvoorbeeld kunnen luiden:


Dit is een voorbeeld van een leerdoel waaraan leerlingen met het tekstboek/werkboek kunnen werken.

Leerdoel voor de betere leerlingen

Desgewenst kun je met betrekking tot hetzelfde onderwerp voor de betere leerlingen eigen leerdoelen formuleren. Met betrekking tot het onderwerp de Opstand zou een leerdoel dan kunnen luiden:



In dit leerdoel gaat het om oorzaken, maar niet om willekeurige oorzaken, maar om het onderscheid tussen economische, politieke en godsdienstige oorzaken. Daarmee is in dit leerdoel een voorwaardencomponent ingebouwd.



In dit leerdoel wordt een beroep gedaan op hogere denkvaardigheden. De leerlingen moeten bronnen kunnen analyseren.

Het is lang niet altijd mogelijk om met bestaande tekst- en werkboeken aan dit soort leerdoelen te werken, omdat de methode daarvoor niet altijd geschikte opdrachten biedt. In dat geval moet je zelf op zoek naar geschikte opdrachten, of ze zelf maken.







 

  •  

    u