home inleiding opdracht werkwijze bronnen beoordeling reflectie docent


Daens
 

 
Bron 5


Baron Leo de Bethune


'Het was de zoon van mijn vriend baron de Bethune, die de katholieke werkmanskring stichtte. Deze nu 22 jarige baron Leo de Bethune was zojuist getrouwd met de even jonge Anna Descamps-Davids-Fisbach-Malacord, om met haar het oude buitengoed Dommer op de Moorselbaan te bewonen. Het getuigde voor de jonge baron van vernieuwingsgeest, zich met de werkmanskring te willen bezighouden. Zijn afkomst was er niet vreemd aan: ook al was zijn vader een baron, zijn moeder was en bleef de dochter van Eliaert, een fabrieksarbeider, die het tot machtig garenfabrikant had kunnen brengen.


Het wou niet zeggen, dat hij de reddende hervormer moest genoemd. Ook ik vond het een ietsje te weinig, dat zijn sociaal begrip zich bepaalde tot de "zending die meerbedeelden tegenover de werkende klas te vervullen hebben". Het was veel voor deze jonge baron, maar het was te weinig voor de van honger omkomende arbeiders. Het was veel, omdat hij samen met mij tegen Graaf Woeste in tegen het katholieke stadsbestuur in, van verandering en vernieuwing durfde te gewagen. Maar het moest bitter weinig genoemd, omdat het zich ten slotte tot wat onvoldoende, en vooral niet van politiek eigenbelang ontbloot, sociaal dienstbetoon bepaalde. Later zag ik zelf in, dat het voor hem alleen maar een kwestie was van politiek te arriveren. In feite heeft deze jonge man veel hoger gemikt dan zijn pijlen zouden raken. Hij verlangde naar een diplomatieke loopbaan en slaagde ook in het examen ervoor maar de Gentse hulpbisschop Lambrecht drong erop aan dat hij zich met de christelijke sociale actie onder de Aalsterse arbeiders zou bemoeien. De socialisten waren een samenwerkende bakkerij begonnen de vooruitstrevende liberale arbeiders hadden een bloeiende werkmanskring ... straks was voor de katholieken alles te laat. En als Leo de Bethune dan zijn werkmanskring opende, was hulpbisschop Lambrecht daar om het inhuldigen ervan bij te wonen.'


Bron: Boek Pieter Daens


Opdrachten


Pieter Daens vertelt in dit fragment hoe Baron De Bethune een katholieke werkmanskring stichtte: De werkmanskring wordt ingericht, niet om werk en brood te verschaffen zoals er enigen dachten, maar om de werkende klassen bijeen te brengen en in deugd en vreugd te laten verbroederen. Verder zullen de leden door raad en daad beschermd worden .


a. Welke twee motieven meent Daens bij De Bethune te zien om zo n werkmanskring op te richten?
b. Waarom kreeg hij hierbij de steun van de katholieke kerk en in het bijzonder van de hulpbisschop?