Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    recensies                                 deel 1   deel 2   deel 3   deel 4   deel 5   deel 6  
Home

Aanmelden

Forum

Vakinformatie

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

De Vlaamse republiek: van utopie tot project. Denksporen naar Vlaamse onafhankelijkheid

Johan Sanctorum (red.),Leuven, Van Halewyck, 2009, 215 p. 

“Vroeger moest je het debat over de onafhankelijkheid van Vlaanderen gaan zoeken in de uithoeken van het politieke denken en handelen. En zodra daar aangekomen, moest je dan nog je oor te luisteren leggen in de sector van de epifenomenen. Die tijd is voorbij. Nu het eerste decennium van de 21ste eeuw op zijn einde loopt, wordt het Belgische staatsverband in het centrum van de scène, voor het voetlicht, voor een ruim publiek, bevraagd, in twijfel getrokken, resoluut afgewezen.” Met deze woorden start Erik Defoort, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging de ‘Denksporen naar Vlaamse onafhankelijkheid.’ 

Johan Sanctorum verzamelde een achttal deelnemers aan het debat, waaraan hij zelf ook een flinke steen bijdraagt. Zij hebben uiteenlopende kwalificaties en leeftijden, komen uit diverse ideologische windrichtingen en belichten van daaruit de situatie op even diverse manieren. Gemeenschappelijk is hun vaststelling dat het niet goed gaat met het koninkrijk België en evenmin met de staatshervorming. De communautaire besprekingen van premier Leterme stootten telkens op een “njet” van de Franstaligen en op het feit dat die telkens opnieuw terugkomen op akkoorden die meer dan veertig jaar geleden in de taalwetten zijn vastgelegd. De aanslepende zoektocht naar een nieuw Belgisch compromis kostte ons na de verkiezingen van 10 juni 2007 daardoor anderhalf jaar bestuurloosheid, die blijft aanslepen. Tezelfdertijd zijn de auteurs er evenmin van overtuigd dat Gaston Geens gelijk had met zijn slogan: “Wat we zelf doen, doen we beter.” Wat de verzuchting opleverde: “Ja, vooral knoeien!” De Belgische ziekte lijkt over te gaan in de Vlaamse kwaal, met dezelfde ziektesymptomen van bureaucratisering, ondoorzichtige besluitvorming, overlappende bevoegdheden, politieke benoemingen… 

Voor de rest zijn zowel methode, analyse taalgebruik en stijl verschillend volgens aard en afkomst van de onderscheiden auteurs. Van de bevlogen ‘Berichten uit la Flandre profonde’ waarin samensteller Sanctorum de historie schetst van de Vlaamse slijkmens, de ‘Belgische neger’ en het Franstalige, aan puur racisme verwante superioriteitsgevoel (dat voor velen van hen helaas geen geschiedenis is, maar zeer hedendaags) over de bezadigde filosoof Ludo Abicht tot de soepele marxist Jef Turf, die het primaat van het economische denken heeft opgegeven en pleit voor een diepgaande, alomvattende discussie over heikele thema’s, van milieuverloedering en eurocratie tot derdewereldpolitiek en migrantenbeleid. Turf vreest dat een zelfstandig Vlaanderen van start zal gaan met de erfenis van een ondemocratisch België en een onderwerping aan een al minstens even ondemocratisch Europa. 

Natuurlijk kan deze recensie slechts een lapidaire indruk geven van de veelomvattende, vaak inspirerende en toekomstgerichte inzichten in de essays. Mij intrigeert vooral wat er in die toekomst van hun ideeën zal blijken verwezenlijkt te zijn. En of we er inderdaad in zullen slagen een beter, democratischer, socialer en rechtvaardiger Vlaanderen uit te bouwen. Aan de inspanningen van de auteurs zal het niet liggen als we mislukken. 

De bijdragen zijn geschreven door Ludo Abicht, Brecht Arnaert, Julien Borremans, Peter De Roover, Koenraad Elst, Matthias Storme, Jef Turf, Luc van Doorslaer en tenslotte Johan Sanctorum, die hun meningen samenbracht en voor de redactie zorgde. 

Handzaam formaat, fraai en aangenaam leesbaar lettertype.  

Jos Martens

De haat tegen het Vlaams was cultureel en elitair, maar tegelijk fysiek en racistisch. […]
Uit al de francofone tirades tegen Leterme, De Wever en andere Vlaamse herkauwers sprak een haast viscerale afkeer tegenover de Flandrien die geen boodschap heeft aan theatrale retoriek, en die écht eten op zijn bord wil (de ‘vette vis’ van De Wever die maar niet kwam) in plaats van een luchtspiegeling.

(Johan Sanctorum) 

De Vlaamse identiteit is hoofdzakelijk essentialistisch van aard, niet in het minst door de taalverwantschap. De Belgische identiteit daarentegen is uitgesproken constructivistisch van aard.Een progressief open en zelfstandig Vlaanderen zou veel minder krampachtig en veel minder historisch gedetermineerd met zijn Franstalige zuiderburen kunnen omgaan dan een Vlaanderen dat opgesloten blijft in het beladen en onevenwichtige Belgische kader.

(Luc van Doorslaer)

Net zoals de nieuwe Afrikaanse heersers en hun ambtenaren het gedrag van hun koloniale voorgangers imiteren, hebben we vandaag reeds Vlaamse bureaucraten die in niets van de vroegere Belgische kaders lijken te verschillen. Waarbij men zich terecht afvraagt of dat nu het uiteindelijk doel van meer dan anderhalve eeuw Vlaamse ontvoogdingsbeweging is.

(Ludo Abicht)

De Vlaamse Beweging wordt bij voorkeur een sociale beweging, een verzamelbekken van sociale en protestbewegingen met een duidelijke communautaire agenda, ontdaan van haar al te academisch en sektarisch karakter.

(Julien Borremans)

Ons land kan een voorhoederol spelen in de democratisering van Europa. De Vlamingen hebben een lange traditie in de beperking van de macht van de koning door het volk of zijn vertegenwoordigers. In de middeleeuwen was het hier een laboratorium voor bestuursvormen die de stedelijke en burgerlijke vrijheden bevorderden en de macht van de vorsten inperkten. Laat ons eens te meer de voorhoede van de volkssoevereiniteit uitmaken en een direct-democratische modelstaat vormen.

(Koenraad Elst)

Ik zou graag zien dat het onafhankelijke Vlaanderen nu eens echt grenzen verlegt en een Europese gangmaker wordt inzake het nieuwe evenwicht tussen economie, milieu, welzijn en welvaart. De uitverkoop van de overheidsbelangen in de sleutelsectoren van industrie en financiën door privatisering moet worden omgekeerd via duurzame hernationalisatie in het belang van de hele volksgemeenschap.

Wat veel Vlaamse mensen vaak ergert, terecht, is de lankmoedigheid van de overheid ten overstaan van wetsovertredingen, de inbreuken op de rechten van de mens en het onredelijk profiteren van onze sociale voorzieningen door sommige enkelingen of groepen van inwijkelingen, naast een uiterst ruime interpretatie van de familiale hereniging. Zij voelen dat aan als een discriminatie, waardoor soms spanningen ontstaan. ‘Eigen volk eerst’ is geen gedachte uitgevonden door het Vlaams Belang, het is een universeel verschijnsel dat in alle landen bestaat. […] Wanneer Vlamingen in de wijken met grote concentraties van allochtonen de indruk krijgen te worden achteruitgesteld, vormen ze een gemakkelijke prooi voor extreem rechts, vooral wanneer het gaat om de eigen bevolking die zelf in weinig benijdenswaardige omstandigheden moet leven.

(Jef Turf)

De Vlaamse staat moet een democratische staat zijn, dat wil zeggen een staat die wordt ingevuld door de mensen die in Vlaanderen wonen. “Wat we zelf doen, doen we beter,” wordt van Gaston Geens graag geciteerd. Onzin. Wat we zelf doen, doen we zelf. En daar moeten we dan ook zelf onze verantwoordelijkheid voor dragen.

(Peter De Roover)

Stappen we uit België omdat per jaar per Vlaming 1000 euro naar Wallonië gaat? Of stappen we eruit omdat België een juridische constructie is waarvoor noch Vlamingen, noch Walen uit vrije wil gekozen hebben? Hoe lager onze motivatie weegt op de morele schaal, hoe kleiner het elan zal zijn waarop onze nieuwe staat kan bogen.

(Brecht Arnaert)

“De Republiek waardig” zullen de Vlamingen eerst zijn wanneer zij beseffen “dass frei nur ist, wer Seine Freiheit gebraucht, und dass die Stärke des Volkes sich misst am Wohl der Schwachen”, zoals de prachtige prambule van de Zwitserse grondwet het stelt.

(Matthias Storme)

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl