Histoforum

    Walking with cavemen

laatste wijziging: 11-08-2012

 

Walking with Cavemen (Oog in oog met onze voorouders)
BBC 2002 - DVD - speelduur: 115 minuten - Engels - Nederlandse ondertitels

Walking with Cavemen is een vierdelige televisieserie over de evolutie van de mens.

De documentaire is geproduceerd door grotendeels dezelfde mensen die ook verantwoordelijk waren voor de series Walking with Dinosaurs en Walking with Beasts. In deze voorgaande documentaires werden de figuren grotendeels geanimeerd met de computer. Voor Walking with Cavemen gebruikte men een andere benadering. De dieren zijn nog steeds grotendeels computergegenereerd, maar de mensen worden neergezet door acteurs die make-up en protheses ophebben om ze er realistischer uit te laten zien,

Commentaar en presentatie worden in de hele serie verzorgd door Robert Winston. Hij presenteert de documentaire tevens, en stapt regelmatig in beeld om meer uitleg te geven over het leven van de mens in vroegere tijden. Alhoewel er voor de serie veel onderzoek is gedaan, staan veel conclusies die in de serie worden getrokken nog ter discussie.

Inhoud

1. First Ancestors

De eerste aflevering speelt zich 3,2 miljoen jaar voor Christus af in Oost-Afrika. De serie volgt een groep van de mensachtige Australopithecus afarensis, die met elkaar in conflict zijn nadat een van de mannen is overleden.

2. Blood Brothers

De tweede aflevering spoelt vooruit naar twee miljoen jaar voor Christus, wanneer de Paranthropus boisei, Homo habilis en de Homo rudolfensis ieder apart bestaan.

3. Savage Family

Deze aflevering speelt zich af 1,5 miljoen jaar voor Christus, wanneer de Homo erectus zich verder naar AziŽ verspreid.

4. The Survivors

Deze laatste aflevering speelt zich af tussen 500.000 en 200.000 jaar voor Christus in Europa, waar onder andere de Homo heidelbergensis en de Homo neanderthalensis leven. Aan het einde wordt er aandacht besteed aan de Homo sapiens, in de vorm van San (Bosjesmannen) in Afrika, als voorbeeld van jagers - verzamelaars.

Didactische tips

Walking with Cavemen op Youtube, alle afleveringen

Ook Walking with Dinosaurs

september 2010, Jos Martens

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl