Nieuwsbrief van de geschiedeniscommunity

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 169, februari 2012.

Laatste aflevering vorige jaargang:

Nieuwsbrief 166

Historisch nieuws

Symposium Opgelegde bedevaarten

Hoe realistisch en wenselijk zou het invoeren van de opgelegde bedevaart tegenwoordig zijn? Deze vraag staat op 8 februari centraal in een symposium dat Museum Catharijneconvent organiseert in samenwerking met de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Het symposium is een afsluiting van een uniek project dat de kliniek – waar onder andere tbs-gestelden worden behandeld - heeft uitgevoerd voorafgaand en tijdens de tentoonstelling Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela in Museum Catharijneconvent.

Mensenrechten in beeld

Beste docenten en docenten in opleiding: de Anne Frank Stichting, Amnesty International en Movies that Matter nodigen u van harte uit voor de jaarlijkse nascholingsdag voor docenten voortgezet onderwijs op 13 april. Deze dag zal in het teken staan van mensenrechten in filmclips en speelfilms. U kunt kiezen uit drie verschillende workshops, die elk 1,5 uur duren. De Anne Frank Stichting presenteert het lespakket Free2choose waar dilemma's rond grondrechten in beeld worden gebracht. In deze workshop wordt onder meer aandacht besteed aan het gebruik van verschillende discussievormen in de klas en aan uw rol als gespreksleider. Tijdens de workshop van Amnesty International over het lespakket Vechten voor vrede? wordt ingegaan op de mensenrechtensituatie in Colombia. Ook wordt er via interactieve werkvormen een vergelijking gemaakt met mensenrechten dichtbij huis. Dit gebeurt aan de hand van beeldmateriaal van Amnesty-filmmakers. Movies that Matter biedt u een breed assortiment aan films over mensenrechtenkwesties. Tijdens de workshop krijgt u ideeën voor werkvormen aangereikt om deze films in uw klas te behandelen. Na de workshops is er gelegenheid tot het bezoek aan het Anne Frank Huis. Opgeven: noteer uw opgave vóór 1 april op Amnesty Docentendag. De docentendag wordt u gratis aangeboden.

De gezanten van Hans Holbein

Zoals gezegd in de vorige nieuwe nieuwsbrief heeft Bas van de Meijden, geschiedenisdocent aan Windesheim, een vodcast gemaakt waarmee hij zijn colleges over de Vroegmoderne geschiedenis begint. Onderwerp is het schilderij De Ggezaneten van Hans Holbein dat zich geweldig leent om de grote veranderingen die aan het eind van de middeleeuwen beginnen bij leerlingen te introduceren, maar evenzeer als afronding van het onderwerp. Op Histoforum staat het 'verhaal'van dit schilderij, samen met een PowerPoint aan de hand waarvan je dit schilderij in de klas aan de orde kunt stellen.

De val van Icarus

Behalve het schilderij De Gezanten, kunt u ook het schilderij De val van Icarus van Pieter Bruegel de Oude gebruiken om de overgang van middeleeuwen naar renaissance te illustereren. Ook bij dit schilderij is een PowerPoint gemaakt.

De luit

Je weet niet wat je ziet!, de luit in de schilderkunst is een website met 16 schilderijen waarop de symboliek van de luit een belangrijke rol speelt. In de zestiende en zeventiende eeuw was de luit niet alleen het symbool van de vruchtbaarheid, maar ook van prostititutie. Elk schilderij wordt kort toegelicht.

Oorkonden webquest

De webquest ‘Via een oude oorkonde naar Hollywood!’ neemt jongeren mee terug naar de middeleeuwen, de periode waarin de Europese samenleving de voordelen ontdekte van het opschrijven van belangrijke afspraken. Oorkonden zijn de documenten waarin deze afspraken werden vastgelegd. Ze vormen een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de mensheid. De webquest toont het belang van het op schrift stellen van afspraken en verhalen en laat leerlingen kennis maken met oorkonden en manuscripten als dragers van middeleeuwse teksten. ‘Via een oude oorkonde naar Hollywood!’ is gemaakt op initiatief van de Stichting Brabantse Bronnen voor het project Digitaal Oorkondenboek van Noord-Brabant . Hierin worden de vroegste oorkonden uit Noord-Brabant digitaal ontsloten en toegankelijk gemaakt voor een brede kring van geïnteresseerden.

Profielmeesterstuk

Op de meeste scholen hebben de eindexamenkandidaten hun profielwerkstuk afgerond of staan ze op het punt dat te doen. Daarom wil SLO u herinneren aan de wedstrijd profielmeesterstuk die op 24 april 2012 plaats zal vinden. Leerlingen uit álle profielen van zowel havo als vwo kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Een profielmeesterstuk is gemaakt in opdracht van een echte opdrachtgever of heeft een directe relatie met een vervolgopleiding. In het profielmeesterstuk tonen leerlingen niet alleen aan inhoudelijk deskundig te zijn, maar ook over de kwaliteiten te beschikken die essentieel zijn voor een succesvol vervolg van hun opleiding in het hbo of op de universiteit. Op de site www.profielmeesterstuk.slo.nl kunt u een goede indruk krijgen van het enthousiasme van de deelnemers aan eerdere wedstrijden. Voor het beste havo-profielmeesterstuk en het beste vwo-profielmeesterstuk is een reischeque van 500 euro beschikbaar. Voor de nummers 2 en 3 zijn reischeques van resp. 250 en 100 euro beschikbaar. Ook in 2012 zal de jury onder voorzitterschap staan van prof. Wijnand Wijnen. Meer informatie op profielmeesterstuk.slo.nl

Nieuwe methodesite Feniks

ThiemeMeulenhoff heeft een nieuwe startpagina gemaakt voor haar geschiedenismethodes met o.a.:
- direct toegang tot digibord-toepassingen (met mogelijkheid eigen materiaal toe te voegen), digiboeken, een oefenmodule, een overzicht met oefenresultaten , extra actueel lesmateriaal, films en audiobestanden, toetsen (inclusief antwoorden) en de totale inhoud van meerdere leerjaren van de desbetreffende lesmethode.
- toetsen in Word met de mogelijkheid eigen materiaal toe te voegen.
- keuze uit diverse leermiddelen, van volledig folio tot volledig digitaal of een combinatie van beide.
- totaaloverzicht van alle bestaande en nieuwe leermiddelen op één pagina.


2 daagse cursus Oriëntatiekennis en activerende didactiek voor geschiedenisdocenten

Centrum voor Onderwijs en Leren Universiteit Utrecht (voorheen IVLOS)
Deze cursus wordt sinds 2004 met succes aangeboden.
Enkele reacties van cursisten:
“Heel praktisch, meteen toe te passen in de klas”
“Ik heb weer zin in lesgeven gekregen”
“Deskundige cursusleiding”
“Een verrijking voor mijzelf en voor mijn leerlingen”
Maar door promotieonderzoek en de wens om nieuwe trainingen te ontwikkelen, stoppen wij met het aanbieden van deze cursus. Op dinsdag 6 maart en vrijdag 13 april wordt deze cursus voor de laatste keer aangeboden! Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Leerlingen actief en gemotiveerd met geschiedenis bezig laten zijn is het uiteindelijke doel van deze nascholingscursus. We oefenen veel activerende werkvormen aan de hand van de tien tijdvakken van de Rooij. De nieuwste ontwikkelingen en inzichten ten aanzien van oriëntatiekennis worden besproken. We besteden aandacht aan de praktische invulling van de nieuwe programma’s voor basisvorming en bovenbouw Havo/Vwo.
Plaats en tijd:
Deze training zal aangeboden worden in het voorjaar van 2012, op dinsdag 6 maart en vrijdag 13 april in de Uithof te Utrecht van 10.00 tot 16.00 uur.
Kosten: 485 euro (incl. drinken, twee lunches, nascholingscertificaat en reader met achtergrondliteratuur en werkmateriaal) Voor docenten van dezelfde locatie van een school geldt een korting van 50 euro. Voor meer informatie en opgave: Iris Bleeker, i.bleeker@uu.nl (030-2533224) of Hanneke Tuithof, h.tuithof@uu.nl.

Krankzinnige Verhalenvertellers!!

Krankzinnige verhalenvertellers is een website van Bjorn Wansink en Marijn Frederiks met door hen zelf geschreven en gemaakte historische hoorspelen. Bjorn Wansink werkt op de Universiteit Utrecht en Marijn Frederiks is leraar geschiedenis. U kunt per tijdvak zoeken naar verhalen.

Nieuwe kijk op de evolutie



Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 februari 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl