Nieuwsbrief van de geschiedeniscommunity

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 170, februari 2012.

Laatste aflevering vorige jaargang:

Nieuwsbrief 166

Historisch nieuws

Gratis af te halen!

Collectie historische dia's van Jan van Oudheusden
In de loop van zijn 37-jarige lespraktijk stelde geschiedenisdocent Jan van Oudheusden een rijke collectie dia’s samen die welhaast alle tijdvakken en aspecten van de geschiedenis bestrijken. Jan hoopt collega’s in den lande daarmee een plezier te doen. Wie graag gratis in het bezit wil komen van de unieke collectie, mag de dia’s bij Jan komen afhalen. Hij of zij wordt dan tevens in de gelegenheid gesteld een keuze te maken van vijf boeken uit een waardevolle collectie recent verschenen werken, en krijgt bovendien een gratis exemplaar mee van het boek ‘De Amerikaanse geschiedenis in een notendop.’ Wie het eerst komt, het eerst maalt! Jan woont in Waalwijk. jan.oudheusden@home.nl.

Eerste, Tweede en Derde Rijk

Weet u wie de bedenker is van de benaming Eerste, Tweede en Derder Rijk en wat Hitler van de benaming Derde Rijk vond? Op deze website vindt u de antwoorden.

Afrika

Er zijn zo van die dingen, waarvan je je eigenlijk nooit afvraagt wat de oorsprong ervan is. Voor mij geldt dat bijvoorbeeld voor de naam Afrika. Ik werd me daarvan echter pas bewust toen ik toevalling op deze website en deze website een aantal mogelijke verklaringen las.

Den ellendighen staet der Nederlanden

Tijdens en direct na het twaalfjarig bestand (1609-1621) verscheen er in de Nederlanden een schilderij (en prent) dat betrekking had op het optreden van Alva eind jaren vijftig van de zestiende eeuw onder de titel: Afbeeldinghe van den ellendighen staet der Nederlanden, onder de wreede tijrannije van den Hertoghe van Alba. Dit schilderij kun je goed gebruiken om de politieke verhoudingen in de Nederlanden in deze periode te illustereren. Op Histoforum staat uitgebreide informatie over dit schilderij en een PowerPoint.

De beste profielwerkstukken maken weer kans op een prijs

Heeft u een bijzonder profielwerkstuk begeleid? Maak uw leerlingen dan attent op de PWS-prijzen van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerlingen worden gevraagd met behulp van een zelfgemaakt filmpje hun profielwerkstuk te presenteren. Afgelopen jaar gebeurde dit ook en dit zorgde voor inspirerende filmpjes, die te vinden zijn op het Youtube-kanaal ‘ScholierenRUG’. Er zijn aparte prijzen voor alle profielen en genomineerde leerlingen mogen hun onderzoek komen presenteren op de universiteit. Ook een mooie opsteker voor u als begeleider als uw leerling wint!
Inzenden kan tot 1 maart 2012. Meer informatie op de website van het Alfasteunpunt: www.alfasteunpunt.nl

Het Romeinse leger

De Hogeschool Utrecht heeft een filmpje laten maken over het Romeinse leger.

Rectificatie Nascholingsdag Mensenrechten in beeld

Helaas stond in de vorige nieuwsbrief een verkeerde link naar de jaarlijkse nascholingsdag (13 april 2012) van de Anne Frank Stichting, Amnesty International en Movies that Matter. Deze dag zal in het teken staan van mensenrechten in filmclips en speelfilms. U kunt kiezen uit drie verschillende workshops, die elk 1,5 uur duren. U kunt zich vóór 1 april opgeven op Amnesty Docentendag. Aan deze nascholingsdag zijn geen kosten verbonden.

Docentencongres geschiedenis

Op 27 januari jongsleden organiseerde Malmberg het 1e Nationale Docentencongres Geschiedenis. Op deze website staan verschillende bestanden die door de sprekers zijn gebruikt in hun presentaties.  

Gratis poster

Malmberg maakte een poster met twee landkaarten, een over de Eerste Wereldoorlog en een over de geschiedenis van de V.S. Uk kunt deze poster gratis bestellen op deze website.  

Oude schoolplaten

Op deze website vindt u een PowerPoint Presentatie met oude schoolplaten van (historische) ambachten. Vooral geschikt voor het basisonderwijs   

Vacature Cito

Cito zoekt docenten geschiedenis voor de constructie van de examens VMBO. Ben jij een creatieve en vakbekwame docent, die graag met de vakinhoud en toetsing bezig is? Dan is meewerken aan de constructie van de centrale examens misschien wel iets voor jou. Cito zoekt docenten die vanaf 1 augustus 2012 beschikbaar zijn voor de constructie van de examens.

Prijsvraag voor Onderwijssamenwerking met Turkije

In het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije heeft het Europees Platform een prijsvraag voor Nederlandse scholen uitgeschreven. Heeft u een duurzame en reeds bestaande uitwisseling of samenwerking met een school in Turkije of een onderwijsproject in Nederland met Turkse taal en/of cultuur als onderwerp? Dan maakt uw school kans op een prijs van € 4.000,- om te besteden aan internationalisering op uw school. De deadline voor inschrijving is 11 maart. Voor meer informatie over de prijsvraag en de voorwaarden van deelname kunt u naar de website van het Europees Platform: Prijsvraag Turkije . Mocht u vragen hebben over de prijsvraag, dan kunt u contact opnemen met Elvira Arkesteijn, Europees Platform via Elvira Arkesteijn of tel. nr. 023-5531150 deze website.

Project Anne Frank Stichting: ‘Verhalen om niet te vergeten’

Tal van verhalen en getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog dreigen te verdwijnen, simpelweg omdat veel verhalen niet zijn vastgelegd en het aantal getuigen afneemt. Iemand die in 1940 twaalf jaar oud was, viert dit jaar zijn of haar 84ste verjaardag… Reden voor de Anne Frank Stichting om kinderen een zoektocht naar het verleden te laten houden. Deze zoektocht maakt onderdeel uit van de Anne Frank Krant 2012, die begin maart verschijnt. Jaarlijks ontwikkelt de Anne Frank Stichting voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs de Anne Frank Krant. Het levensverhaal van Anne Frank is een vast onderdeel van de krant, met daarnaast aandacht voor andere indrukwekkende verhalen. In de maanden maart en april wordt de Anne Frank Krant op meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen gebruikt in de lessen over de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks werken gemiddeld ruim 120.000 elf- en twaalfjarigen met de krant. Bij iedere Anne Frank Krant wordt een extra aangeboden. Dit jaar bieden we een speciaal cahier aan, Verhalen om niet te vergeten, waarmee leerlingen in hun eigen omgeving op zoek gaan naar verhalen en sporen van de oorlog. In het cahier staan opdrachten waarmee leerlingen aan de slag kunnen. Het is onder meer de bedoeling dat elke leerling een getuige interviewt, een object beschrijft dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft en op zoek gaat naar een plek in zijn of haar omgeving die herinnert aan de oorlog. Daarnaast is er ruimte voor eigen verhalen van de leerlingen over gebeurtenissen die zij zelf hebben meegemaakt en niet willen vergeten. Kortom, het cahier wordt een mooi getuigschrift en een bijzondere herinnering. Voor docenten is er een bijbehorende handleiding met tips en adviezen.


Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 1 maart 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl