Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    recensies deel 1    deel 2   deel 3   deel 4   deel 5   deel 6   deel 7   deel 8  

De Pegasusbrug

Ambrose, S. De Pegasusbrug, Amsterdam, De Boekerij, 2009, 224 blz., vertaling door G. Grasman van Pegasus Bridge - june 6, 1944 (Engels: 1985)

Lang voor de Amerikaanse militaire historicus Stephen E. Ambrose zijn (in een succesrijke tv-serie verfilmde) Band of Brothers of D.-Day 6 juni 1944 schreef, botste hij bij toeval op het verhaal van het eerste wapenfeit in de geschiedenis van de Langste Dag: de verovering van de strategisch zo belangrijke Pegasusbrug in Normandië door Britse luchtlandingstroepen.

Hiervoor gebruikt hij nogmaals de beproefde methode die door Cornelius Ryan (De Langste Dag, Een brug te ver - beide verfilmd) is op punt gesteld. Met De Langste Dag schreef Ryan (1920-1974), geschiedenis in twee betekenissen van het woord. Hij bracht honderden ooggetuigenverslagen samen in een boek dat leest als een roman. Dit sloeg zodanig in, dat het een nieuwe literaire term voortbracht: faction, een samentrekking van facts, feiten en fiction: historische feiten en feitjes, in romanvorm gegoten.  

Heel wat fragmenten uit De Pegasusbrug verwerkte Ambrose later in zijn D.-Day 6 juni 1944.  Je zou het eerste boek dus kunnen beschouwen als een ruime vingeroefening voor het latere standaardwerk. En net als zijn andere werken leest ook dit als een spannende roman.

Ambrose (1936-2002), directeur van het Eisenhower Center van de universiteit van New Orleans, die als historicus gepokt en gemazeld was in de oral history, had reeds naam gemaakt met een tweedelige biografie over Eisenhower. Het Eisenhower Center had als taak onder andere zoveel mogelijk documenten en mondelinge getuigenissen te verzamelen over de Tweede Wereldoorlog.

Jos Martens

1 september 2009

Aanvullende links en tips voor didactisch gebruik vind je in onderstaande recensies.

Recensies

 































   
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl