Lesmateriaal

Vincent van Gogh in Drenthe

Lesmateriaal voor het basisonderwijs

Vincent van Gogh in Drenthe

'Drente is zo mooi, zo zeer pakt het me algeheel in en voldoet mij absoluut, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever 't maar niet gezien had. Het is onbeschrijflijk schoon. Met een handdruk'
Vincent in een brief aan zijn broer Theo oktober/november 1883

 


Plaggenhutten, Vincent van Gogh, 1883.

 

Om te beginnen

Kijk als inleiding naar dit korte filmpje over Vincent van Gogh.

 

Vincent (1853 -1890) in Drenthe

In september 1883 schreef een vriend van Vincent hem een brief vanuit het Drentse Rolde: 'Het land is hier zeer ernstig van stemming, vaak deden de figuren mij denken aan tekeningen van jou. En wat 't leven betreft, goedkoper kan men zeker nergens terecht. En de Zuidoosthoek houd ik voor 't oorspronkelijkst.'

Misschien vertrok Vincent daarom nog in dezelfde maand naar Zuid-Oost Drenthe, waar hij niet langer dan drie maanden verbleef
(11 september tot 5 december 1883).

 

Op 11 september kwam Vincent aan in Hoogeveen, waar hij logeerde in het boerenlogement van Albertus Hartsuiker. Van Hoogeveen uit maakte hij verschillende tochten door het veengebied.

Op de foto hiernaast is Vincent van Gogh  op 19 -jarige leeftijd.

 


 
Naar Nieuw-Amsterdam
Op 2 oktober 1883 ging Vincent met een trekschuit (een Groninger snik, zie de foto hieronder) van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam. In die tijd werd de snik nog met menskracht door het water voortgetrokken. Later gebeurde dat ook met paarden.


Groninger snik.

 
In Nieuw-Amsterdam
Aangekomen in Nieuw Amsterdam huurde hij een kamer in het logement van Hendrik Scholte (zie foto). Er wordt beweerd dat Van Gogh de huur betaalde met schilderijen, maar dat de verhuurder deze niet kon waarderen en daarom als brandhout gebruikte. Maar of dat verhaal waar is?  

 



Schilderijen
In Nieuw Amsterdam schilderde Van Gogh onder andere de ophaalbrug die hij vanuit zijn logement kon zien.

 



Het bekendste schilderij dat hij in Nieuw-Amsterdam maakte was echter de turfschuit. De voorstelling toont een schippersechtpaar dat bezig is de afgemeerde boot te laden. Voorovergebogen stapelt een vrouw de turven op de kleine houten praam. Achter haar rug ligt op het roer een zeil dat dient om de vracht bij regen af te dekken. Aan de wal rijdt een schipper moeizaam een volle kruiwagen de looplank op.

 



Terug naar Hoogeveen
Op 4 december 1883 vertrok hij weer naar Hoogeveen om de volgende dag de trein te nemen naar zijn ouders te Nuenen in Noord-Brabant.