Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

Schrijven van een verslag

Gebruik van de Outline tool in Word

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org  

Hoe maak je een goed verslag? 

Voor je begint aan een gestructureerd verslag van een onderzoek  of een experiment kan het nuttig zijn om eerst een outline te maken. Een outline is een (hiërarchisch) geordend lijstje met tekstideeën dat de schrijver voorafgaand aan het schrijven opstelt. Uit onderzoek (De Smet e.a., 2010)  

Hoe werkt de outline tool?  

·         Open een nieuw word-document

·         Klik op Beeld (View)

·         Klik op Overzicht (Outline) (Klik op Overzichtsweergave sluiten (Close outline view) als je wilt zien hoe het document er uiteindelijk uitziet) 

Je kunt nu beginnen een opzet te maken voor je verslag (dat je later altijd nog kunt wijzigingen). Maak een eerste indeling van het verslag, bijvoorbeeld: 

Als je aan een hoofdstuk een paragraaf wilt toevoegen typ je de titel van de paragraaf onder de hoofdstuktitel. Klik vervolgens op het groene pijltje naar rechts in het menu.

Tekst toevoegen 

Je kunt op twee manieren tekst toevoegen: 

1.     Een nieuwe tekst toevoegen

2.     Een bestaande tekst invoegen 

1.     Ga met de cursor naar de plaats waar je tekst wilt toevoegen. Klik op Document weergeven (Create document) en vervolgens op Maken (Create). Typ daarna de tekst.

2.     Ga met de cursor naar de plaats waar je tekst wilt toevoegen. Klik op Document weergeven (Create document) en vervolgens op Invoegen (Inser)t. Kies de tekst die je wilt invoegen.

Tips

·         Met de grijze pijltjes kun je onderdelen naar boven of beneden verplaatsen.

·         Door te dubbelklikken op het rondje voor de tekst kun je de tekst van een onderdeel verbergen en weer zichtbaar maken.

Referentie

De Smet, M. J. R., Broekkamp, H., Brand-Gruwel, S., & Kirschner, P. A. (2010). Outline-tool helpt om beter te leren schrijven. Onderwijs Innovatie, 12(4), 32-34.  Verkregen op 22-042011 van http://dspace.ou.nl/bitstream/1820/3070/1/2010%20Onderwijsinnovatie%20De%20Smet%20et%20al.-preprint..pdf

 

 

 Informatievaardigheden

Is hier sprake van samenwerkend leren?

 Informatievaardigheden

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011