histoforum    

Nieuwe tijdvaktoetsen
Aan de rubriek tijdvaktoetsen zijn weer de nodige toetsen toegevoegd. Mocht u uw toetsen ook aan collega's ter beschikking willen stellen, stuurt u deze dan naar kaap@home.nl.

John Heartfield (1891- 1968) Fotografie als wapen
Van 20 september 2009 t/m 3 januari 2010 presenteert Museum de Fundatie-Paleis a/d Blijmarkt, Zwolle een overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van John Heartfield. Berlijn 1891 – Berlijn 1968). Met de tentoonstelling ‘John Heartfield – Fotografie als Wapen’ is het werk van deze Berlijnse dadaïst, fotomonteur, politiek kunstenaar en antifascist voor het eerst sinds 1975 (Van Abbemuseum) op deze schaal in Nederland te zien.
Om u een indruk te geven van het werk van Heartfield hebben wij een groot aantal afbeeldingen (met bijschrift) op flickr geplaatst.
John Heartfield (geboren Helmut Herzfelde) kwam voort uit de Berlijnse Dada-beweging en claimde samen met George Grosz de uitvinding van de fotomontage. Hij was één van de belangrijkste politieke kunstenaars van het interbellum en zette zijn kunst in als wapen tegen het nationaal-socialisme. Wereldberoemd werd de communist Heartfield door de tientallen covers die hij maakte voor de Arbeiter Illustrierte Zeitung tussen 1930 en 1938, waarbij hij op uiterst effectieve wijze het nationaal-socialisme bekritiseerde.

"DDR, impressies van een verdwenen republiek"
Museum TwentseWelle in Enschede presenteert een unieke tentoonstelling over het dagelijks leven in de DDR als Gesamtkunstwerk. Van Trabant tot marxistische woningbouw, van kleding tot televisieprogramma’s: vele onderwerpen worden verbeeld. Aan de hand van originele bruiklenen uit diverse Duitse musea zoals interieurs, auto’s, films, kleding, maquettes en foto’s wordt een beeld geschetst van het leven in dit voormalige socialistische "paradijs". De expositie vindt plaats precies 20 jaar na het vallen van de Berlijnse muur. Die gebeurtenis luidde het einde in van 40 jaar communisme in Oost-Duitsland. De tentoonstelling over de kunstmatige heilstaat bestaat uit een introductie en vijf hoofdthema’s, te weten:
1. Het onstaan van de DDR
2. De Partij
3. De economie
4. Het dagelijks leven*.txt
5. De val van de muur en daarna
De tentoonstelling is te zien van 2 oktober 2009 tot en met 28 februari 2010.

Beoordelen
Het Ruud de Moorcentrum van de Open Universiteit heeft samen met de groep leraren een site ontwikkeld om leraren te laten nadenken over beoordelen.

Tweede Fase docenten gezocht!
Heeft u in de periode 1998-2004 in een tweede-faseklas (ongeacht 4 of 5 en havo of vwo) gewerkt met MeMo, Sfinx of Sprekend Verleden? Was u tevreden met het beeld van Duitsland in het materiaal? Heeft u wellicht aanvullend materiaal gebruikt en wat vond u hiervan? Voor mijnmasterscriptie Duitslandstudies onderzoek ik het Duitslandbeeld in leermiddelen geschiedenis en ben ik op zoek naar docenten die mij kort te woord willen staan hierover. Heeft u een half uur/tussenuurtje de tijd en wilt u mij te woord staan, mail: timmermans@dia.uva.nl of bel 020-5253688. Alvast bedankt! Simone Timmermans.

Canontoets voor brugklassers
Cito heeft een toets bij de vijftig vensters van de canon van Nederland gemaakt. Het is een stimulerende computertoets voor brugklassers met gevarieerde vraagvormen en bronnen. De vaksecties geschiedenis van de VO-scholen krijgen begin oktober 2009 een brief met een inschrijfformulier voor deelname aan deze toets.
Doe mee aan de proefafname!
Cito geeft scholen in het najaar van 2009 de mogelijkheid om kennis te maken met de ontwikkelde toets. De afname is flexibel in te plannen in november en december 2009. De toegestane toetsduur is 50 tot 60 minuten. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven met hoeveel brugklassen en leerlingen u
wilt deelnemen. De rapportage over uw leerlingen ontvangt u in januari 2010. Maak gebruik van dit formulier als u mee wilt doen aan de toets. De afnameperiode is november en december 2009. Voor meer informatie, zie folder canontoets. Eventuele vragen kunt u per e-mail richten aan canontoetsvo@cito.nl. Klik hier voor enkele voorbeeld vragen.

Vakwerk
De tentoonstelling Vakwerk is van 19 juni 2009 tot en met 4 september 2010 in het Nationaal Onderwijsmuseum te zien. In deze tentoonstelling wordt aan de hand van talloze bijzondere objecten, vaardigheidstesten voor leerlingen en thematheaters een levendig beeld geschetst van de geschiedenis van het beroepsonderwijs in Nederland.
Speciaal voor het vmbo is er bij deze tentoonstelling een educatief programma ontwikkeld. In dit programma gaan leerlingen actief aan de slag in een rondleiding en een workshop. De workshop is optioneel en kan bij een rondleiding bijgeboekt worden. Er zijn twee verschillende workshops te reserveren; een technische workshop waar leerlingen een bibberspiraal maken en een textiel workshop waar de leerlingen met een zelf vervaardigd bolletje vilt een sleutelhanger maken.
Leerkrachten kunnen voordat zij naar het museum komen een voorbereidende les geven. Zij ontvangen dan gratis een DVD met een documentaire over beroepsonderwijs en een aantal lessuggesties. De kosten voor het programma zijn slechts €25,00 (met workshop €50,00).
Voor meer informatie of reserveringen kunt u contact opnemen met de afdeling Presentatie, educatie en evenementen, 010-2170370 / educatie@onderwijsmuseum.nl

Digilessen
De Open Universiteit Nederland ( Ruud de Moor Centrum) heeft in samenwerking met DigilessenVO een aantal online cursussen ontwikkeld. De OU is nu op zoek naar digilessenVO docenten die deze cursussen in pilotvorm zouden willen volgen. Aan deze cursussen zijn geen kosten verbonden. Klik hier voor meer informatie.
U kunt zich op deze website aanmelden.

Wereld in oorlog nr. 14

Vanaf dinsdag 13 oktober ligt de nieuwste Wereld in Oorlog in de winkel. In deze veertiende editie o.a. aandacht voor SS Obersturmbannführer Johan Bastiaan van Heutsz junior. Tijdens de laatste stuiptrekkingen van het Derde Rijk vindt deze zoon van de bekende generaal Van Heutsz op 28 april 1945 in het Beierse dorpje Planegg zijn roemloos einde. Terwijl Van Heutsz senior, ‘de held van Atjeh’, bij zijn dood in 1924 een heldenstatus kreeg, is het oorlogsverleden van Van Heutsz junior SS pikzwart. Ook aandacht voor de Ostspende 1941 – 1943, een opmerkelijk project van Joseph Goebbels om radiotoestellen ter beschikking te stellen aan de Duitse manschappen aan het Oostfront om daarmee naar de radio-uitzendingen uit het moederland te kunnen luisteren.

 

 



Jaargang 8, nummer 120, oktober 2009
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Nieuwe opdrachten op Histoforum
In de rubriek lesmateriaal een tweetal nieuwe opdrachten. In de eerste onderzoeken de leerlingen aan de hand van een viertal (secundaire) bronnen de rol van vrouwen in de prehistorie. in de tweede opdracht moeten de leerlingen hun (verworven) kennis van totalitaire staten toepassen op het oude Sparta. 

VPRO Geschiedenis Fandag
Zondag 18 oktober organiseren de VPRO en de NPS De Grote Geschiedenisfandag in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het veelzijdige programma is samengesteld door de redacties van OVT, Andere Tijden en Geschiedenis 24.
Een aantal hoogtepunten van de Grote Geschiedenisfandag:
• Première van NPS-serie De Oorlog met aansluitend een debat onder leiding van Godfried van Run.
• Cursus presenteren van Hans Goedkoop en Tom Egbers
• Live-uitzending van OVT met onder meer een optreden van Van Dijck Sisters
• Histobingo, het Historisch Dictee en de Petje op Petje af-geschiedenisquiz
• Bezoek aan de Media Experience en de tentoonstelling Kijk! Dat is Freek
Kaartverkoop
Het ochtendprogramma begint om 10.00 uur en eindigt om 12.15 uur. Het middagprogramma start om 13.30 uur en is afgelopen om 16.30 uur. Er zijn ook passe-partout te koop voor de hele dag. De toegang is 15 euro per persoon per dagdeel of 25 euro voor een passe-partout.
Kaarten zijn te bestellen via: www.vpro.nl/fandag

13 in de Oorlog, het internetspel
Eeerste educatieve online spel voor kinderen over Tweede Wereldoorlog. Vanaf 25 oktober online en na 19 oktober al te spelen op Cinekid.
De NPS lanceert in samenwerking met IJsfontein Interactieve Communicatie het online spel bij de televisieserie 13 in de Oorlog. Dit eerste educatieve internetspel voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog is vanaf 25 oktober te spelen op 13indeoorlog.nps.nl. Op 19 oktober wordt het spel gelanceerd tijdens de 23e editie van het Cinekid Festival in Amsterdam. Op het festival kunnen bezoekers deelnemen aan een interactieve speurtocht en als eerste het spel spelen.
Door het spel 13 in de Oorlog te spelen, kruipen jongeren in de huid van een personage en beleven zelf de gebeurtenissen in de oorlog. Het spel is net als de serie opgedeeld in dertien delen. Na elke uitzending van 13 in de Oorlog is een nieuw deel, een level, op internet toegankelijk. Door het voltooien van deze levels kan de speler het einddoel van het spel bereiken: het vinden van je vader. Elk level staat voor een verschillende situatie, waarin de speler opdrachten moet uitvoeren. De keuzes die de speler maakt tijdens het spel, hebben gevolgen voor het verloop van de rest van het spel.
Meer informatie

Expertmeeting toetsen
Docentplus organiseert wederom de expertmeeting Toetsen met RTTI©, voor het maken van goede en determinerende toetsen. Voor onderbouwdocenten vindt de expertmeeting plaats op 23 november en voor bovenbouwdocenten op 16 november, telkens van 9.30-16.00 uur. Naast het borgen van de algehele toetskwaliteit ligt voor de onderbouwdocenten het accent op het inzetten van RTTI voor een transparante, scherpe en goede determinatie en voor bovenbouwdocenten wordt RTTI vooral ingezet om de diagnose en kwaliteit van het leerproces van de leerlingen te optimaliseren/verbeteren. Spoorstraat 15, 2411 ED Bodegraven.225,00 per deelnemer inclusief koffie/thee, lunch materiaal en het docentenhandboek Toetsen, Aanmelden tot vrijdag 6 november, maximaal 20 deelnemers, via info@docentplus.nl én het per post retourneren van het inschrijfformulier.  

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 14 oktober sturen aan kaap@home.nl

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl