Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 21, juni 2013.

Eva’s dochter

In mei verscheen bij Uitgeverij Parelz het tweede boek in het gloednieuwe Young Adultfonds: Eva’s dochter van Jacqueline Zirkzee, een historische Young Adultnovelle geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.
Jong zijn in de 17e eeuw. Een tijd van geloof in heksen, van revoluties, de pest, boekkdrukkunst en papen. Hoe was dat?
Leiden, februari 1650. De zestienjarige Hélène heeft een in leer gebonden boek met lege bladzijden gekregen van haar ouders: een dagboek. Openhartig schrijft ze over haar saaie leven en haar behoefte aan avontuur. Dan komt er een nieuwe meid in huis en het is gedaan met de rust. Het verleden van haar ouders komt boven water en Hélène moet een aantal stappen zetten om te redden wat er te redden valt. Maar of dat de juiste beslissingen zijn…
Prijs: 7,95 euro -104 pagina's

PowerPoints

Collega Paul de Jonge gaat binnenkort met pensioen. Om die reden heeft hij besloten zijn grote collectie ppt's en andere documenten op zijn website ter beschikking te stellen van collega's en leerlingen. Over enige tijd zullen ook toetsen (achter een wachtwoord) aan de collectie worden toegevoegd.

Filmpje over het nieuwe examenprogramma

Malmberg heeft de presentatie van Stephan Klein, vakdidacticus en eindredacteur van Memo, tijdens een informatiebijeenkomst samengevat in een filmpje. Ook de door hem gebruikte PowerPoint presentatie is hier te bekijken (en te downloaden.

Huis Doorn

Huis Doorn blijft geopend en wordt een 'plaats van herinnering' voor de Eerste Wereldoorlog. Op de website van Huis Doorn vindt u ook een lesbrief waarin uiteraard Wilhelmn II centraal staat.

Waarom de Republiek van Weimar mislukte

Uitgebreide website met een achtergrond artikel, primaire documenten en filmfragmenten over de republiek van Weimar.

Oorlogsfoto's

Op deze website staan 150.000 Finse foto's uit de Tweede Weredloorlog.  

Oude kaarten

Op de website Old Maps Online van de universiteit van Portsmouth krijg je,  via een kaart waarop je kunt inzoomen, een overzicht van oude historische kaarten, bijvoorbeeld van je eigen regio,

Interview Jan Brokken

Op Geschiedenis.nl staat een interview met Jan Brokken over zijn prachtige boek De Vergelding.

War of 1812 Historical Thinking Lessons

Hoewel dit lesmateriaal, over de oorlog van 1812, betrekking heeft op een onderwerp dat in Nederland en Vlaanderen niet tot de canon van het onderwijs behoort,  kan het wel inspireren tot vergelijkbare lessen.

Nascholingsconferentie HC Duitsland

Op vrijdag 20 september 2013 organiseert de opleiding Geschiedenis i.s.m. het Instituut voor Leraar en School (ILS) de jaarlijkse nascholingsconferentie over één van de historische contexten voor het eindexamen Havo/Vwo:
"Duitsland 1871-1945: Van Keizerrijk naar Nationaalsocialistische Staat". Het ochtendprogramma van de conferentie bestaat uit historisch wetenschappelijke lezingen en wordt verzorgd door Prof. Dr. Frits Boterman (Universiteit van Amsterdam), Dr. Liesbeth van de Grift (Radboud Universiteit Nijmegen)en Dr. Wim van Meurs (Radboud Universiteit Nijmegen). Na de lunch volgen twee ronden met didactische workshops onder leiding van het ILS.

Het Klokhuis en de Canon

Onder de titel Het Klokhuis maakt geschiedenis staan alle Klokhuis filmpjes bij de canonvensters op één pagina.

De Holocaust en andere genociden

Om de Holocaust en andere genociden in het voortgezet onderwijs te kunnen behandelen is een behoorlijke dosis feitenkennis nodig. Deze bundel beschrijft kort en overzichtelijk vijf gevallen van genocide uit de 20ste eeuw, en de rechtsgang die daarop volgde.

Nascholingsconferentie geschiedenis 'Het Westen en de Wereld'

Op vrijdag 21 juni 2013 organiseert ILS-HAN een nascholingsconferentie met als titel 'Niet-westerse aspecten en het hedendaagse geschiedenisonderwijs' met o.a. Dries van Agt als spreker. Klik hier voor meer informatie. 

Workshop Flipping the Classroom

Op donderdagmiddag 6 juni aanstaande organiseert Malmberg de Nascholingsmiddag Flipping the Classroom & vak geschiedenis in Utrecht. Tijdens deze nascholing kunt u kennis maken met het Flipping the Classroom-concept van Jelmer Evers, werkzaam aan het zeer innovatieve UNIC te Utrecht. U krijgt inzicht in hoe u uw leerlingen op een andere manier aan het werk kunt zetten en hen meer diepgang kunt bieden. U leert uw tijd effectiever te besteden en kunt collega’s ontmoeten en ervaringen uitwisselen.Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 juni 2013 naar kaap@kpnmail.nl   

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.