Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 2, nummer 24, september 2013.

Studie RMO over de eerste vier tijdvakken op 7 oktober

Op maandag 7 oktober organiseert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een studiemiddag over de eerste vier tijdvakken aan de hand van voorwerpen in het museum.
12:30-13:00 Ontvangst met koffie en thee
13:00-13:05 Welkom door Wim Weijland (directeur) of Pieter ter Keurs (hoofd afdeling Collecties en Onderzoek)
13:05-13:30 ‘Het nieuwe examen Geschiedenis’ door Albert van der Kaap (leerplanontwikkelaar geschiedenis SLO)
13:30-14:15 Lezing eerste tijdvak door Luc Amkreutz (conservator prehistorie)
14:15-15:00 Lezing tweede tijdvak door Ruurd (conservator Klassieke Wereld)
15:00-15:15 Koffie/thee pauze
15:15-16:00 Lezing derde tijdvak door Annemarieke (conservator Middeleeuwen)
16:00-16:15 Vragenronde
16:15-17:30 Bezoek aan Petra-tentoonstelling (tot 17.00 uur) en borrel in het Museumcafé

Anton van Hooff presenteert Klassiek in Rijksmuseum van Oudheden Leiden

Op vrijdagavond 6 september presenteert Anton van Hooff zijn nieuwe boek in het Rijksmuseum van Oudheden: Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld. Van Hooff schetst hierin het samenhangende historische verhaal van de Grieks-Romeinse wereld: van de Griekse stadsstaten in de vijfde eeuw voor Christus tot het machtige Romeinse Rijk, de eerste echte supermacht. Van Homeros tot Hadrianus, van Solon tot Romulus Augustulus. Het politieke verhaal is het raamwerk waarbinnen de culturele prestaties van de Grieken en de Romeinen aan de hand van uitgewerkte voorbeelden worden geplaatst.

Van Hooff schrijft toegankelijk en doorspekt zijn verhaal met mooie anekdotes, vertaalde citaten, spreuken en opvallende parallellen met latere tijden. Bestaat het jaar nul wel echt? Wat zit er achter het gezegde ‘geld stinkt niet’? En wist president Kennedy in 1963 dat hij met zijn uitspraak ‘Ich bin ein Berliner’ teruggreep op de beroemde redenaar Cicero?

Presentatie Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld
Vrijdag 6 september, aanvang: 19.30, toegang gratis
Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 Leiden, www.rmo.nl

Anton van Hooff (1943) was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Sinds zijn pensionering doceert hij nog regelmatig klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en geeft lezingen over onderwerpen uit de klassieke geschiedenis. Van zijn hand verschenen eerder Nero & Seneca, Athene en Marcus Aurelius.

€ 19,95 | 456 pagina’s | luxe paperback | geïllustreerd | ISBN 978 90 263 2655 4| www.amboanthos.nl

Interessant experiment

Het is 1606. In de Middellandse Zee rooft een beruchte kaperkapitein schip na schip. Zijn geboorteplaats: Dordrecht. Zijn bijnaam: Kapitein Duivel. Over Kapitein Duivel, die eigenlijk Simon Danseker heette en echt bestaan heeft, gaat het allereerste historische 'Face-boek' Kapitein Duivel. Een interactief actieverhaal voor lezers vanaf circa elf jaar. Het gaat van start op 1 september 2013. Drie jonge mensen maken de kapitein van dichtbij mee. Als ze hem proberen te vermoorden komen ze erachter dat hij niet is wie hij lijkt te zijn. Kapitein Duivel heeft 26 hoofdstukken. Een half jaar lang, van 1 september 2013 tot 1 maart 2014, verschijnt iedere week een nieuw hoofdstuk op kapiteinduivel.nl. Op twee manieren betrek ik lezers extra bij Kapitein Duivel: in de eerste plaats doordat zij invloed kunnen uitoefenen op het verhaal. Via polls, op Facebook en de website, beslissen ze niet alleen mee over de naam van de hoofdpersoon, maar ook over plotwendingen en moordwapens... En in de tweede plaats door offline bonussen. De eerste lezers die zich inschrijven krijgen iedere maand met de post een bijzondere bonus: een geheimzinnige brief, bijvoorbeeld, of een mysterieuze puzzel. Meedoen kost geen geld. Ook als klassikaal lees- en geschiedenisproject is het verhaal heel geschikt!

Docentenbijeenkomst vrijdag 27 september

Workshop Leren vanuit keuzes en dilemma's in persoonlijke oorlogsverhalen
Van educatief stripboek tot digital storytelling en social media

De Anne Frank Stichting en het Indisch Herinneringscentrum ontwikkelen op dit moment een crossmediaal project voor het voortgezet onderwijs: Code-R.

Wat is Code-R?
Code-R bestaat uit een aantal onderdelen: een iPad-magazine, een online communicatieplatform en educatieve stripboeken. De diverse onderdelen zijn apart van elkaar of gecombineerd te gebruiken.

Meningsvorming stimuleren, hoe doe je dat?
Code-R stelt in het leerproces jongeren zelf centraal bij de keuze wat ze het meest over de oorlog aan het denken zet. Jongeren vertellen persoonlijke oorlogsverhalen aan hun leeftijdsgenoten. Zij leren elkaar vanuit de keuzes en dilemma’s in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Wat begrijpen zij van de omstandigheden waaronder mensen toen leefden? Wat vinden zij belangrijk om te weten? En welke rol speelt het herdenken van de oorlog hierbij?

Samenwerking met docenten
Aan de hand van input en feedback van docenten wordt Code-R komende tijd verder ontwikkeld. Samen met docenten werken we aan de relevantie van Code-R voor je lessen. Wij zouden graag jouw inbreng in die ontwikkeling meenemen. Daarom nodigen we je uit om deel te nemen aan de docentenbijeenkomst op vrijdag 27 september.
Programma
10.00 uur Inloop
10.30 uur Welkom, inleiding
Kennismaking docenten, IHC, AFS
11.00 uur Bijzondere gast die vertelt over een eigen familiegeschiedenis in de oorlog
11.30 uur Demo Code-R
Werken met Code-R, deel 1
12.30 uur Lunch
13.30 uur Werken met Code-R, deel 2: ronde tafel gesprek
14.30 uur Korte pauze
15.00 uur Rondleiding door Het Verhaal van Indië, Museum Bronbeek
16.00 uur Afsluiting

Praktische gegevens

De bijeenkomst vindt plaats op een unieke locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem
In ruil voor je tijd en advies bieden wij dit mooie programma zonder toegangskosten aan.
Aanmelden kan via Marlien de Kruijf, m.dekruijf@indischherinneringscentrum.nl  of 026-3639103.
Meer informatie te verkrijgen via Marlien de Kruijf, m.dekruijf@indischherinneringscentrum.nl  of 026-3639103.

Tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid. Religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw

Van 6 september 2013 – 5 januari 2014 is in het Catharijneconvent de tentoonstelling over religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw te zien. Sinds Willem van Oranje ‘vrijheid van geweten’ tot een van zijn strijdpunten maakte, beschouwen we onszelf als een tolerant volk. Maar leidde vrijheid van geweten ook vanzelfsprekend tot godsdienstvrijheid? Museum Catharijneconvent vertelt vanaf dit najaar met de tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid het verhaal over de religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw. Indrukwekkende schilderijen van grote meesters uit de bloeiperiode van de Noord-Nederlandse schilderkunst, prachtige kunstvoorwerpen en hedendaagse fotografie geven antwoord op de vraag: hoe tolerant was Nederland en hoe tolerant zijn we nu?

Wedstrijd Het Gouden Oog

Creatieve leraren opgelet! Maak jij als docent je eigen lesvideo’s? Stuur deze vóór 5 september 2013 in en ding mee naar “Het Gouden Oog”, de NTR Onderwijs Mediaprijs voor de beste lesvideo. Kijk voor meer informatie op www.ntr.nl/hetgoudenoog

Historische filmpjes

Het Erfgioedhhuis Zuid-Holland heeft een aantal filmpjes op YouTube geplaatst, bijvoorbeeld over de prehistorie in Nederland, over de Romeinen een over de Atlantikwall deze folder

Historische films over de 17e eeuw

Op deze website worden tien historische films besproken die spelen in de 17e eeuw

De Europese Unie verklaard

C.G.P Grey geeft in dit filmpje, in het Engels en in een een ongelooflijk tempo een overzicht van de Europese Unie.

Het verschil tussen Holland en Nederland

Dezelfde C.G.P. Grey maakt in dit filmpje duidelijk wat het verschil is tussen Holland en Nederland.

Het gemak dient de mens

Op deze pagina kunt u een klas snel at random en met elke groepsgrootte indelen in groepjes.

Russische Oorlogsposters

Op deze pagina staan 16 Russische oorlogsposters uit W.O.II van de zogenaamde KuKryNiks. Deze posters maken deel uit van de zogenaamde TASS-posters, die te zien waren op een tentoonstelling in Chicago in 2011. 

Jaarlijkse didactiekconferentie VGN

Op 8 en 9 november organiseert de VGN weer haar jaarlijkse didactiekconferentie in Huize Bergen in Vught. Op de website van de VGN vindt u informatie over het programma.

Programma Republiek van ProDemos

Het Binnenhof is sinds jaar en dag het hart van de Nederlandse politiek. De geschiedenis is er dan ook letterlijk op straat te vinden. In het programma Republiek behandelen we de politieke geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden in de zeventiende eeuw. Centraal staat de politieke machtsstrijd in de Republiek tussen de prinsgezinden en de staatsgezinden. Aan de hand van historische gebeurtenissen zoals de executie van Johan van Oldenbarnevelt en de moord op Johan en Cornelis de Witt ontdekken de leerlingen de omgeving rond het Binnenhof.
Er zijn twee varianten van het Republiekprogramma, een gratis en een betaalde variant.
Centrale onderdelen van de gratis variant:
• een historische speurtocht;
• een educatief spel over de strijd tussen de prinsgezinden en de staatsgezinden;
• een bezoek aan de Tweede Kamer en (indien mogelijk) de Eerste Kamer.

Centrale onderdelen van de betaalde variant:
• een bezoek aan de Tweede Kamer (gratis).
• een bezoek aan de Ridderzaal en/of;
• een bezoek aan de Gevangenpoort.

Een bezoek aan de Ridderzaal kost 2,50 euro per leerling, een bezoek aan de Gevangenpoort 4 euro per leerling. U kunt zelf kiezen of u een bezoek brengt aan zowel de Ridderzaal en de Gevangenpoort of een van beide.  U kunt het programma Republiek reserveren via onze website: www.prodemos.nl. 

Geodia

Geodia is a free history resource hosted by the University of Texas. Geodia uses a combination of a timeline and Google Map to outline the history of Mediterranean archeology and culture. You browse the site by clicking items on the timeline to have them appear on the map. You can also browse and click through regions and cultures on the right side of the Geodia map to be taken to corresponding sections in the timeline and map. 

Collegedagen

Samen met ThiemeMeulenhoff organiseert het Historisch Nieuwsblad in het najaar een aantal collegedagen. Op 25 oktober 2013 over de monarchie, op 15 november 2013 over de Koude Oorlog en op 29 november 2013 over de Gouden Eeuw. 

Nascholingsconferenties

In het najaar worden er op diverse plaatsen en tijdstippen nascholingsbijeenkomsten georganiseerd:

* 20 september 2013: nascholingsmiddag in Nijmegen over de historische context Duitsland 1871-1945

* 4 oktober 2014: Nascholingsconferentie Ersmus Universiteit Rotterdam over de historische context Duitsland 1871-1945.

* 1 november 2013: Studiedag van het ICLON in Leiden over de historische contexten De Republiek  en Verlichtingsideeën en democratische revoluties

* 14 november 2013: Studiedag Rijksuniversiteit Groningen over de historische contexten. 

Studiedag vmbo

Op 1 november 2013 is er een studiedag voor docenten van het vmbo in Utrecht

Diagram van de geschiedenis van de filosofie

Twee diagrammen over de geschiedenis van de filosofie, gebaseerd op het boek van Randall Collins  The Sociology of Philosophies. Het eerste gaat over de periode 600 v. Chr. tot 600 n. Chr. en het tweede over de periode 600-1935. Indrukwekkend, maar ook bruikbaar? (Met dank aan Jelmer Evers).

Relatie uitgaven aan en opbrengsten van uitgaven aan onderwijs

Op deze website wordt een relatie gelegd tussen bedragen die in 12 landen worden uitgegeven aan onderwijs en de resultaten van dat onderwijs. (Met dank aan Jelmer Evers). 

Dagboek aanloop W.O.I

Op deze website houdt  Erlend van Ark een dagboek bij van de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog vanaf 28 juni, de dag waarop Franz Ferdinand werd vermoord.

Credo

Credo is de naam van een grote tentoonstelling in drie musea in Paderborn over de kerstening van Europa in de middeleeuwen. De tentoonstelling loopt van 26 juli 2013- 3 november 2013

Vitruvius man

In 3.21 minuten wordt op deze TED-video de betekenis van de Vitruvius man van Leonardo da Vinci uitgelegd.

Maarten van Rossem opent Nacht van de Dictatuur bij ProDemos

Op vrijdag 13 september vindt de Nacht van de Dictatuur voor de derde keer plaats. In dit jaarlijkse evenement wordt stil gestaan bij de realiteit en de effecten van onderdrukking en dictatuur. Historicus Maarten van Rossem verzorgt om 20.00 uur de opening bij ProDemos in Den Haag.

Beleef de vele kanten van een dictatuur met onder andere lezingen en presentaties van Jan Pronk, Chazia Mourali, Frank Westerman en Antoinette Vlieger. Er is een wedstrijd propaganda voeren, een dictatoriale pubquiz, je kunt je eigen dictatoriale gehalte testen en er zijn nachtrondleidingen, films en muziek. De activiteiten vinden plaats van 20.00 tot 01.00 uur bij ProDemos, het Humanity House en Museum de Gevangenpoort. De Nacht wordt gepast afgesloten met ‘Dictatorial Dancing’, de afterparty in het Humanity House die start om 23.45 uur.
Bekijk het volledige programma op www.nachtvandedictatuur.nl en volg De Nacht van de Dictatuur op Facebook.com/nachtvandedictatuur en Twitter.com/DictatorNacht 
Passe-partouts kunnen worden gekocht via internet op www.nachtvandedictatuur.nl  en bij de deelnemende instellingen voor € 7,50. Op de avond zelf bij de instellingen € 10,00. Studenten krijgen € 2,50 korting.

Door de tegenhanger van democratie (=dictatuur) te laten zien leggen de drie participerende organisaties met de Nacht van de Dictatuur de nadruk op de betekenis van onze democratie, vrijheid en rechtsstaat. Elk jaar vindt dit duistere evenement plaats rond de VN Dag voor de Democratie (jaarlijks op 15 september). De Nacht van de Dictatuur wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds en Fonds 1818.


Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 september 2013 naar kaap@kpnmail.nl   

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.