home algemeen sites historische literatuur op alfabet op periode Nederlandse romans Indonesië W.O.II


Historische Romans

 

 

 

De Paarse Ruiter

Peter Geelen, Westerlo, uitg. Kramat, 2006, 460 blz.

Tijd en ruimte: Vlaanderen en Frankrijk, begin 14de eeuw.

Mathis werd op vijfjarige leeftijd aan het klooster van de tempeliers toevertrouwd. Zijn afkomst is geheim. Hij zou tempelier worden in de Commanderij van Wolpen, maar toen nam Filips de Schone, koning van Frankrijk, het besluit om alle tempeliers gevangen te nemen (Op vrijdag 13 oktober 1307). De meester van Mathis stuurt hem alleen weg met een belangrijke opdracht, waarvan de toekomst van de Tempel zou afhangen. Hij moet namelijk de schat der tempeliers in veiligheid brengen. Zijn zoektocht naar de drie tempeliers, die de geheimen kennen, leidt hem over allerlei onveilige wegen. Hij reist ook naar de graaf van Vlaanderen in Ganda om diens steun voor de orde te vragen. Onderweg wordt hij naar het leven gestaan door een paarse ruiter, maar. wordt door een geheimzinnige jonge man geholpen. Om de Tempeliers te redden, reist hij ook naar Avignon, waar de paus resideert. Er wachten hem een moeilijke tocht en veel avonturen.

Dit lijvige boek is het eerste deel van een Mathis-trilogie. Het heeft achteraan een verklarende woordenlijst met historische uitleg. Het leest als een trein en bezorgt een avontuurlijk tijdsbeeld met veel fantasie en een vleugje romantiek. Bij sommige feiten in het verhaal kun je wel bedenkingen hebben of dit historisch wel mogelijk was, maar het boek is zo meeslepend en vlot verteld, dat je bijna zou vergeten dat het om fictie gaat. Wat me wel wat stoorde was het feit dat de plaatsnamen in Vlaanderen verzonnen zijn en die in Frankrijk niet. De graaf van Vlaanderen woont in Ganda en in de buurt is er ook een Brugham, maar de paus resideert in Avignon. Misschien wilde de auteur hiermee wat meer vrijheid. Een spannend verhaal met "Robin Hood" gehalte.

Verdere informatie

Elders op deze site vind je zowel films als boeken, telkens met tips voor didactische verwerking in klasverband.

Meer over de tempeliers: een eerste initiatie op Wikipedia

Een speciale vermelding voor: Hosten, J., De tempeliers. De tempelorde tijdens de kruistochten en in de Lage Landen, Amsterdam, Pearson Longman, 2006. (Reeds gedeeltelijk te raadplegen via Google Books.)

Documentaire: The Crusades. The Crescent and the Cross  
Hierbij een lijst van recente naslagwerken, de (jeugd)romans die tot op dat ogenblik besproken waren (met link naar de recensie), bruikbare films, internetsites, voorpublicatie uit een nog niet verschenen boek & didactische tips. 

Sindsdien zijn er nog twee bruikbare romans bijgekomen:

Robyn Young, Kruistocht van de tempeliers (2009) en Willy Spillebeen, Rubroeks reizen (2009). 

Kristin De Maesschalck, december 2011