Speelkwartier

Speelkwartier

Speelkwartier is een onderdeel van Histoforum waarin op ongeregelde momenten bijdragen verschijnen die ontleend zijn aan of inspelen op berichten in de actualiteit.

The 1900 house

In 199 zond het Britse tv-station Channel 4, in aanloop naar het nieuwe millennium, de realityserie The 1900 house uit. Een moderne familie probeert drie maanden lang te leven onder condities van een eeuw geleden. Alle moderne elementen waren uit het hiuis verwijderd, inclusief electriciteit, het inpandige toilet en de centrale verwarming en vervangen door bijvoorbeeld een grote pot om kleding boven een vuur te wassen, een ouderwets formuis en open haaarden.   

 

1900 house vhs.jpg

 

De moeder van het gezin was de motor achter het experiment; zij moest haar man en drie kinderen ervan overtuigen om mee te doen. Des te opmerkelijker dat zij het juist was die er al na enkele weken de brui aan wilde geven.

 

Ik beschreef het programma aan mijn leerlingen en vroeg hen te bedenken wat de reden geweest kan zijn dat zij, die toch het meest enthousiast was, er al snel mee wilde stoppen. De leerlingen noemden allerlei oorzaken, de meeste hadden betrekking op het gemis van electronische appaarten. Niemand kwam op de werkelijke reden, de onmogelijkheid om je haar fatsoenlijk te wassen. Zij moest daarvoor een eiermengsel gebruiken en blijkbaar was dat onvoldoende om zich schoon te voelen.

 

Misschien een idee om deze vraag ook eens voor te leggen aan uw leerlingen. Kunnen zij zich wel verplaatsen in de situatie van 1900?

 

Noot

 

Zie ook deze opdracht die hetzelfde beoogt.

 

Referentie

 

 https://en.wikipedia.org/wiki/The_1900_House

 

.